Westerkwartier

Streek
Westerkwartier
Groningen

westerkwartier_kaart_kopie.jpg

De streek Westerkwartier op de kaart van Groningen ingetekend. Vanuit het Z met de klok mee zie je; gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn, en de voormalige gemeenten Ezinge en Hoogkerk. (© Gruna1 op Wikipedia)

De streek Westerkwartier op de kaart van Groningen ingetekend. Vanuit het Z met de klok mee zie je; gemeenten Leek, Marum, Grootegast en Zuidhorn, en de voormalige gemeenten Ezinge en Hoogkerk. (© Gruna1 op Wikipedia)

Westerkwartier

Terug naar boven

Status

- Het Westerkwartier is een streek in de provincie Groningen.

- De streek Westerkwartier omvat de huidige gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn, en de voormalige gemeenten Ezinge en Hoogkerk.

- Vanouds was het Westerkwartier op zijn beurt onderverdeeld in drie, later vier kwartieren, zijnde Vredewold, Langewold, Middag (hoorde oorspronkelijk tot Hunsingo) en Humsterland. Het gebied Middag-Humsterland is tegenwoordig een Nationaal Landschap en voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Terug naar boven

Naam

Niet te verwarren met
In 2019 ontstaat de gemeente Westerkwartier, uit samenvoeging van de 4 onder Status genoemde gemeenten, met toevoeging van het grondgebied van de voormalige gemeente Ezinge. Aangezien de gebieden van gemeente en streek niet aan elkaar gelijk zijn (de voormalige gemeente Hoogkerk ligt immers wel in de streek maar niet in de gemeente), hebben wij voor de gemeente (i.o.) een eigen pagina gemaakt (vergelijkbaar met bijv. de Krimpenerwaard, waar de gemeente Krimpen aan den IJssel wel in de streek Krimpenerwaard maar niet in de gelijknamige gemeente ligt).

Terug naar boven

Ligging

Het Westerkwartier grenst in het W en Z aan de provincie Fryslân, in het ZO aan de provincie Drenthe, in het O aan de oude stad Groningen (van voor de herindeling van 1969) en aan de gemeente Winsum, en in het N aan het Reitdiep.

De grens tussen deze streek en het Hoogeland loopt langs het Reitdiep: Z en W ervan is Westerkwartier, N en O ervan - voor zover gelegen N van de stad Groningen - is Hoogeland. Een bijzonderheid is dat het Westerkwartiers door de Hoogelandsters Overdaaips wordt genoemd, letterlijk: over het (Reit)diep. Maar dat omgekeerd het Hoogelands door de Westerkwartierders ook Overdaaips wordt genoemd. Dat is net zo waar: voor beide populaties is de andere kant van het Reitdiep immers de overkant...

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van het Westerkwartier, kun je terecht bij de volgende instantie en sites:

- Historische Vereniging Noordoost Friesland (die zich, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, ook met het Groningse Westerkwartier bezighoudt).

- De Canon van het Westerkwartier belicht een 30-tal hoogtepunten uit de geschiedenis van deze regio.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In het Regionaal Integraal HuisvestingsPlan 2013-2016 voor basisscholen in het Westerkwartier wordt geïnventariseerd welke scholen door krimp van het aantal leerlingen te klein worden, en met welke scholen zij het beste kunnen samengaan om liefst per dorp in ieder geval 1 school te behouden, dan wel samen te werken met een school in een naburig dorp.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Ei Ei Westerkwartier (2e paasdag) staat bekend als de start van het recreatieve en toeristische seizoen in deze streek. Op diverse toeristische locaties zetten toeristische ondernemers en organisaties hun deuren wagenwijd open voor het publiek.

- Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartiier (eind juni / begin juli).

- Voetbalkamp Westerkwartier (eind augustus) in Doezum is een 3-daags kamp voor jeugd van 6 tot 14 jaar uit de hele regio. De jeugd heeft hier 3 dagen plezier met
trainen, verschillende toernooien en overige activiteiten, zoals een schot-snelheidsmeter, pannakooi enz. Verder beleven ze plezier aan individuele tips van trainers. Wat is er mooier dan iets nieuws of iets op een andere manier succesvol te proberen. De trainers zullen spelers daarin sturen, wat de speler een completere voetballer/ster maakt.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Sinds 2013 is er het WesterkwartierPlusPad, een mega-rondwandeling van 165 km, verdeeld in 9 trajecten. De route loopt door een gevarieerd landschap, van de weidse ruimte in het noorden tot het besloten coulissenlandschap in het zuiden van het Westerkwartier. Wie rustig aan wil doen en optimaal van de omgeving en bezienswaardigheden wil genieten, boekt een dikke week vakantie en doet er 9 dagen over. Wat er te weten valt over de dorpjes en buurtschappen waar je onderweg door komt, en wat er te zien en te doen is, kun je uiteraard lezen op Plaatsengids.nl. Sportievelingen kunnen er natuurlijk ook een Vierdaagse van maken, wellicht als training voor de Vierdaagse van Nijmegen of Apeldoorn. - Westerkwartierpluspad op Facebook.

- Wandelen rond Roden is een website van Fokko en Karin van der Leest, met tientallen aantrekkelijk beschreven en gevisualiseerde (korte zowel als langere) wandelroutes in een straal van enkele tientallen kilometers rond Roden. O.a. de Drentse gemeenten Noordenveld en Tynaarlo en gemeenten in het Groningse Westerkwartier komen aan bod.

- Megawandelroute Westerkwartier deel 1 (ca. 55 km). Deze lange route voert u door een afwisselend landschap, langs diverse borgen en onderweg zult u in het landschap en de namen van wegen een stuk cultuurhistorie herkennen.

- Landschapsbeheer Groningen, Natuur- en Milieuvereniging De Eendracht, Agrarische Natuurvereniging Boer&Natuur ZWK, Vereniging duurzame landbouw Stad en Ommeland, AOC Terra en Staatsbosbeheer werken sinds 2014 samen in de Gebiedscooperatie Westerkwartier. In deze coöperatie worden de krachten van de genoemde instanties gebundeld en de verantwoordelijkheden gedeeld. Samen vormen de leden een maatschappelijk bedrijf dat zich richt op een collectieve aanpak van de gebiedsontwikkeling en het natuur- en landschapsbeheer in deze streek.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Westerkwartier (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuwssite Westerkwartier.

- Taal en cultuur: - De Stichting Mien Westerkwartier wil het gebruik van de taal en cultuur van deze streek stimuleren.

- Fauna: - Stichting Runderland zet zich in om het Westerkwartier te profileren als dé plek in Europa waar alles te zien en te beleven is over het rund.

Reactie toevoegen