Niebert

Plaats
Dorp
Marum
Westerkwartier
Groningen

niebert groeten uit 1903 [640x480].jpg

Niebert Groeten uit 1903

Niebert Groeten uit 1903

Niebert

Terug naar boven

Status

Niebert is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Marum.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
't Nijbert.

Oudere vermeldingen
1385 Nyebert, 1781 't Niebert.

Naamsverklaring
Betekent nie 'nieuwe' bert 'huizengroep', in tegenstelling tot buurdorp Tolbert 'oude huizengroep'. De uitspraak met 't is door invloed van Tolbert. Vergelijk ook Nuis.(1)

Terug naar boven

Ligging

De dorpskern van Niebert ligt W van Leek, NO van Nuis, als overwegend lintbebouwing - met bescheiden komvorming - rond de Molenweg. Het dorpsgebied wordt in het O begrensd door de Halbe Wiersemaweg en de Boerakkerweg, in het Z door de Carolieweg en de Grouwweg, in het W door de Jonkersweg en de Lietsweg, en in het N door de Roordaweg. Het dorpsgebied wordt N van de kern doorsneden door de A7.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Niebert 142 huizen met 714 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 270 huizen met ca. 670 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Niebert heeft 5 rijksmonumenten, zijnde de kerk, de molen met molenhuis, het Iwema Steenhuis, en de boerderij uit 1852 aan 't Pad 4.

- Het Iwema-Steenhuis is het enige nog overgebleven 'steenhuis' van de provincie Groningen. Het is een rechthoekig, van kloostermoppen opgetrokken gebouw met muren die 65 centimeter dik zijn. Dit Steenhuis is vermoedelijk gebouwd tussen 1375 en 1400 en genoemd naar de vroegere bewoners. Het Steenhuis met de bijbehorende landerijen is in het bezit van stichting Het Groninger Landschap.

In de schuur van dit unieke Steenhuis is door de Vrienden van de Nieberter Molen een museum ingericht, Schilders- en Bakkerijmuseum 't Steenhuus. Het museum spitst zich toe op drie onderwerpen. Zo is er een bakkerij ingericht, waarin een unieke verzameling bakkerijbenodigdheden vanaf 1920 bijeen is gebracht. De bakkerswinkel is weer ingericht zoals ook in die tijd gebruikelijk was. Verder treft men een huiskamer aan, die is ingericht in de stijl van 1900 tot 1920. Tenslotte wordt een groot deel van de schuur gevuld door een schildermuseum. Het oudste materiaal dat hier wordt tentoongesteld dateert van rond 1900. Naast het oude gereedschap zijn er werkstukken te zien. Op de zolder zijn een oude kapperswinkel, een grutterswinkel en een bruin café ingericht en worden diverse exposities gehouden.

- Het Groninger Landschap heeft de Molen van Niebert in 2011 overgenomen van de gemeente Marum. De molen is in 1899 gebouwd voor J.H. Nanninga die zowel molenaar als bakker was. De bouwwijze van de molen wijkt af van wat we gewend zijn in de provincie Groningen. In plaats van achtkantig is deze molen zeskantig. De molen is iedere 1e en 3e zaterdag van de maand geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Bezoekers kunnen de molen onder begeleiding van de molenaar bezichtigen. - Facebookpagina met nieuws van de 'Culturele Driehoek Nuis-Niebert', oftewel Museum 't Steenhuus, Museum 't Rieuw en de Nieberter Molen.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Oude paden-route Niebert-Jonkersvaart-Nuis (17,5 km). Deze lange wandeling voert u door het zuidelijke deel van het Groninger Westerkwartier. U wandelt zowel door het verveningsgebied van de Jonkersvaart als door het coulissenlandschap waar het Westerkwartier bekend om is. Een deel van de paden die u loopt zijn al eeuwen in gebruik. Verder ziet u onderweg een mooi stukje bos en 2 historische gebouwen: de Coendersborg en het Iwema Steenhuis.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nuis en Niebert.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Nuis en Niebert.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Vrijborg in Nuis is er tevens voor buurdorp Niebert.

- Muziek: - Muziekvereniging Amicitia is er van en voor de dorpen Nuis, Niebert en Jonkersvaart.

- Zorg: - Thomashuis Niebert.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Niebert.

Reactie toevoegen