Noordhornerga

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Noordhornerga

Terug naar boven

Status

- Noordhornerga is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Zuidhorn.

- De buurtschap Noordhornerga valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Zuidhorn.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1781 de Gaa, 1867 gebied: Noordhornerga.

Naamsverklaring
Betekent ga 'dorpsgebied' behorend bij Noordhorn.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Noordhornerga ligt direct NW van het dorp Zuidhorn, in het streekje De Bril, rond de Gaweg, en ZW van het dorp Noordhorn en grenst in het W aan de voormalige gemeente Grootegast, in het N aan het Van Starkenborghkanaal en in het O aan het Hoendiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Noordhornerga omvat een 10-tal panden.

Terug naar boven

Links

- Zorg: - "Zorgboerderij Kom in is een kleinschalige boerderij in het buitengebied van Zuidhorn, in buurtschap Noordhornerga. De boerderij levert geen productie maar is puur voor de dagbesteding. Daarnaast bieden we kinderen de mogelijkheid om te logeren. De dagelijkse begeleiding is in handen van Johan en Herma Mulder, de zorgboer en -boerin. In de weekeinden en gedurende een aantal weken tijdens de schoolvakanties bieden we logeergelegenheid aan voor kinderen die thuis tegen hun grenzen, en die van hun ouders, aanlopen. Hiermee willen we de thuissituatie ontlasten en het kind een fijn weekeinde of vakantieweek geven. Het logeergebeuren is er helemaal opgericht om de kinderen een fijne tijd te geven, hoewel er natuurlijk wel huisregels zijn waar de kinderen zich aan moeten houden; structuur is voor deze kinderen erg belangrijk, net zoals het wegnemen van prikkels. Wanneer de situatie van de kinderen het toelaten, bestaan korte uitstapjes tot de mogelijkheden. In de zomer wordt bijvoorbeeld regelmatig een zwemplas in de buurt bezocht.

Er wordt op de boerderij heel veel buiten gespeeld. Daartoe hebben we een trampoline, een speelhuis, een vuurplaats, zandbak, skelters enz. Vooral de vuurplaats is favoriet; wanneer de wind het toelaat wordt er regelmatig vuur gefikt, waarop dan de meest wonderlijke brouwsels worden gemaakt. Natuurlijk mogen de kinderen ook helpen om de dieren te verzorgen, en allerlei andere klusjes doen. Wanneer het echt heel erg slecht weer is wordt er binnen met Lego, Knex, Duplo enz. gespeeld, en ook spelletjes komen veelvuldig op tafel."

Reactie toevoegen