Ikum

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier Middag-Humsterland
Groningen

Ikum

Terug naar boven

Status

- Ikum is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streken Westerkwartier en Middag-Humsterland, gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Oldehove, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Ikum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oldehove.

- De buurtschap Ikum heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Ikum ligt direct O van de zuidelijke van twee driesprongen vlak bij elkaar, die van de Aalsumerweg en de Gaaikemaweg (de andere driesprong, de noordelijke, is die van de Aalsumerweg). De buurtschap ligt W van het dorp Oldehove, NNW van het dorp Niehove, NO van het dorp Kommerzijl, OZO van het dorp Lauwerzijl, ZZO van het dorp Houwerzijl en ZZW van het dorp Zuurdijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Ikum omvat enkele huizen met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Ikum heeft sinds 1729 een doopsgezinde kerk gehad. In 1776 heeft de kerkelijke gemeente zich aangesloten bij de doopsgezinden van Oldehove. De kerk is later afgebroken.

Reactie toevoegen