Frytum

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier Middag-Humsterland
Groningen

Frytum

Terug naar boven

Status

- Frytum is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streken Westerkwartier en Middag-Humsterland, gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Oldehove, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Frytum valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Niehove.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Volgens de Topografische atlas Groningen() en Google Maps is de spelling van de buurtschap met een y. Overigens staat ter plekke geen plaatsnaambordje - in tegenstelling tot de meeste andere buurtschappen in de gemeente Zuidhorn - dus daaraan kunnen wij spelling niet verifiëren. Het oneenduidige is namelijk dat de straatnaam waaraan het ligt (Frijtumerweg) met een ij wordt geschreven.

Oudere vermeldingen
Frytema, Frittema, Frijtum, 1453 kopie Frytemahuis, 1457 kopie Fritemahuis, ca. 1660 Fritema, 1781 Frytum, 1840 Frijtema, 1843 Fritema, 1867 Frytum.

Naamsverklaring
Schrijfwijze ook Fritum, naar de borg van die naam, ontstaan uit de geslachtsnaam Fritema 'de afstammelingen van de persoon Frite'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Frytum ligt ZZW van het dorp Oldehove en ZO van het dorp Niehove, rond de Frijtumerweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Frytum 13 huizen met 90 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap nog slechts 4 huizen.

Terug naar boven

Geschiedenis

In het gebied van het huidige Frytum was al zeer vroeg bewoning. Hier ligt namelijk een (rijksmonumentaal) terrein waarop twee wierden zijn gelegen, waarvan de oudste aangetroffen bewoningssporen dateren uit de Late IJzertijd (resp. 250 v. Chr. en 50 v. Chr.).

Reactie toevoegen