Nuis

Plaats
Dorp
Marum
Westerkwartier
Groningen

Nuis

Terug naar boven

Status

- Nuis is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Marum.

- In de praktijk is dit dorp samen met buurdorp Niebert een tweelingdorp, dat vaak gezamenlijk Nuis-Niebert wordt genoemd. Zo is er sprake van een gemeenschappelijke dorpsvlag en Plaatselijk Belang. Formeel zijn het nog wel aparte dorpen met bijv. eigen postcodes en plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Nuis grenst in het W aan Marum, in het NW aan Noordwijk, in het N aan Lucaswolde, in het NO aan Boerakker, in het O aan Niebert en in het Z aan Jonkersvaart, en ligt ZZO van Grootegast, ZW van Tolbert, W van Leek, NW van Zevenhuizen en NO van De Wilp.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Nuis 105 huizen met 523 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 300 huizen met ca. 760 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het doel van Landbouw- en Streekmuseum 't Rieuw is het bewaren van werktuigen en gereedschappen van het verdwenen gemengd boerenbedrijf in het Zuidelijk Westerkwartier in het zuidwesten van de provincie Groningen. Het soort bedrijf dat in de loop van de tijd bijgedragen heeft tot de vorming van het kleinschalige coulissenlandschap, dat in deze tijd van schaalvergroting voor een groot deel behouden is gebleven.

De kerncollectie van het museum bestaat uit gereedschappen en werktuigen en gebruiksvoorwerpen zoals die voor de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt werden in het boerenbedrijf, zowel van het bedrijfsgedeelte als van het huishoudelijk deel. Daarnaast is er een collectie gereedschappen aanwezig van de smid, timmerman, stelmaker, rietdekker en andere beroepen. Ambachten waarop de boer een beroep moest doen bij reparatie, her- of nieuwbouw. Tot de deelcollecties behoren ook een collectie hoog- en laagveengereedschap, een collectie zwerfstenen, gevonden in het Zuidelijk Westerkwartier, en werktuigen uit de Tweede Wereldoorlog. - Facebookpagina met nieuws van de 'Culturele Driehoek Nuis-Niebert', oftewel Museum 't Steenhuus, Museum 't Rieuw en de Nieberter Molen.

- Recht tegenover de oprit naar de Coendersborch ligt het voormalige Kamp Nuis. De gebouwen vormen nu het Noordelijk Archeologisch Depot (Nieuweweg 76. Tel. 0594-644000). Hier worden de archeologische vondsten uit de drie noordelijke provincies bewaard. Een bezoek op afspraak is mogelijk en soms zijn de gebouwen ook op vrijdagmiddag open.

Terug naar boven

Beeld

- Rob van Dam van het RTV Noord tv-programma 'Dam Op' gaat in juni 2012 Dam Op in Nuis. Hij gaat kijken bij de voorbereidingen van het openluchtspel dat hier iedere twee jaar wordt gehouden, hij is te gast bij wijngaard Wilgenhaege, hij bezoekt het nieuwe onderkomen van Landbouw- en Streekmuseum 't Rieuw, en gaat tot slot op bezoek bij de eigenaar van een bijzondere auto.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Nuis en Niebert.

- Belangenvereniging: - Plaatselijk Belang Nuis en Niebert.

- Dorpshuis: - Dorpshuis De Vrijborg in Nuis is er tevens voor buurdorp Niebert.

- Muziek: - Muziekvereniging Amicitia is er van en voor de dorpen Nuis, Niebert en Jonkersvaart.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nuis.

Reactie toevoegen