Nuis

Plaats
Dorp
Marum
Westerkwartier
Groningen

Nuis

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Nuis.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Nuis.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Nuis.

Terug naar boven

Status

- Nuis is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Marum.

- In de praktijk is Nuis samen met buurdorp Niebert een tweelingdorp Nuis-Niebert. Zo is er sprake van een gemeenschappelijke dorpsvlag en Plaatselijk Belang. Formeel zijn het nog wel aparte dorpen met eigen postcodes en aparte plaatsnaamborden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Het doel van Landbouw- en Streekmuseum 't Rieuw is het bewaren van werktuigen en gereedschappen van het verdwenen gemengd boerenbedrijf in het Zuidelijk Westerkwartier in het zuidwesten van de provincie Groningen. Het soort bedrijf dat in de loop van de tijd bijgedragen heeft tot de vorming van het kleinschalige coulissenlandschap, dat in deze tijd van schaalvergroting voor een groot deel behouden is gebleven. De kerncollectie van het museum bestaat uit gereedschappen en werktuigen en gebruiksvoorwerpen zoals die voor de jaren zestig van de vorige eeuw gebruikt werden in het boerenbedrijf, zowel van het bedrijfsgedeelte als van het huishoudelijk deel. Daarnaast is er een collectie gereedschappen aanwezig van de smid, timmerman, stelmaker, rietdekker en andere beroepen. Ambachten waarop de boer een beroep moest doen bij reparatie, her- of nieuwbouw. Tot de deelcollecties behoren ook een collectie hoog- en laagveengereedschap, een collectie zwerfstenen, gevonden in het Zuidelijk Westerkwartier, en werktuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

- Recht tegenover de oprit naar de Coendersborch ligt het voormalige Kamp Nuis. De gebouwen vormen nu het Noordelijk Archeologisch Depot (Nieuweweg 76. Tel. 0594-644000). Hier worden de archeologische vondsten uit de drie noordelijke provincies bewaard. Een bezoek op afspraak is mogelijk en soms zijn de gebouwen ook op vrijdagmiddag open.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Nuis en Niebert.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Nuis.

Reactie toevoegen