Grijpskerk

Plaats
Dorp
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

grijpskerk_collage.jpg

Grijpskerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Grijpskerk, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

grijpskerk straatweg naar groningen 1904 [640x480].jpg

Grijpskerk Straatweg naar Groningen 1904

Grijpskerk Straatweg naar Groningen 1904

Grijpskerk..JPG

In Grijpskerk, gelegen in Groningen aangekomen.

In Grijpskerk, gelegen in Groningen aangekomen.

Grijpskerk. (2).JPG

In Grijpskerk dicht bij de Molen De Kievit.

In Grijpskerk dicht bij de Molen De Kievit.

Grijpskerk. (3).JPG

De Hervormde kerk in Grijpskerk.

De Hervormde kerk in Grijpskerk.

GR gemeente Grijpskerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grijpskerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grijpskerk in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grijpskerk

Terug naar boven

Status

- Grijpskerk is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Zuidhorn. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Onder het dorp Grijpskerk vallen ook de buurtschappen Gaarkeuken, Hoekje, Vierhuizen en Westerhorn.

- Wapen van de voormalige gemeente Grijpskerk.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Grijpskerk grenst in het W aan Visvliet en Pieterzijl, in het O aan Kommerzijl, Niezijl en nog net aan buitengebieden van Noordhorn en Zuidhorn, in het Z aan Oldekerk en Sebaldeburen en in het ZW aan Lutjegast, en ligt ONO van Buitenpost, O van Burum, OZO van Kollum, Z van Zoutkamp, ZW van Leens, NNW van Niekerk en Leek, NNO van Grootegast en Marum en NO van Surhuisterveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Grijpskerk 428 huizen met 2.775 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 100/611 (= huizen/inwoners), de dorpen Visvliet 77/485, Pieterzijl 57/342 en Niezijl 82/493 en de buurtschappen Gaarkeuken 9/57, Westerhorn 18/153, Waarden 61/490, Kommerzijl 16/95 en Juursemakluft 8/49. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 1.130 huizen met ca. 2.800 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grijpskerk heeft 20 rijksmonumenten.

- Korenmolen De Kievit.

- Westerhornermolen.

- N van de dorpskern ligt de locatie gasopslag Grijpskerk van de NAM.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grijpskerk (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Grijpskerk. - Nog een site van en over Grijpskerk.

- Onderwijs: - Basisschool De Triangel. - Basisschool De Borgstee.

- Muziek: - Muziekvereniging Ons Ideaal is opgericht in 1899. De fanfare heeft ca. 24 muzikanten en komt uit in de 5e divisie.

- Sport: - v.v. Grijpskerk (voetbal). - In het vroege voorjaar leggen kieviten hun eieren in de weilanden. Voor Groningers en Friezen is het opzoeken van die eieren een geliefde bezigheid. Tijdens dat zoeken moet herhaaldelijk over een sloot worden gesprongen. Bij smalle sloten lukt dat gemakkelijk, bij bredere sloten komt er een polsstok aan te pas. Uit dat slootjespringen zijn wedstrijdjes ontstaan. Er wordt gebruik gemaakt van houten polsstokken, die aanvankelijk doorgaans een lengte hebben van 4 meter. In het begin wordt over sloten gesprongen, maar later tracht men met langere polsstokken brede vaarten te overbruggen. Zo ontstaat een nieuwe sport: fierljeppen. Rond 1930 lijkt de manier van springen al veel op het tegenwoordige fierljeppen. Er komen echte springarena’s, zoals die in Grijpskerk, waar de fierljepaccommodatie van de enige Fierljepvereniging van Groningen de naam Grijpskerk Arena heeft gekregen.

Bij de eerste officiële wedstrijden wordt vaak niet verder gesprongen dan een meter of 10. Natuurlijk heeft de sport zich sindsdien erg ontwikkeld. In 2006 heeft de sport een grote stap gezet met de introductie van polsstokken van Carbon (voorheen aluminium). Het fierljeppen is een interessante kijksport. In de zomermaanden komen dan ook talrijke belangstellenden de verrichtingen van de wedstrijd-fierljeppers in Grijpskerk volgen. Anderen komen hierheen om op een zomerdag zelf de sport te beoefenen. Voor deze recreatiespringers is de gesprongen afstand minder belangrijk. Daar telt vooral het droog bereiken van de overkant, zoals dat vroeger bij het slootjespringen het geval was.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Grijpskerk.

Reactie toevoegen