Dorp

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier Achtkarspelen
Westerkwartier
GroningenFryslân

Dorp

Terug naar boven

Status

- Dorp is een buurtschap in grotendeels de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier (t/m 2018 gemeente Grootegast, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier) en voor een zeer klein deel in de provincie Fryslân, gemeente Achtkarspelen.

- De buurtschap Dorp valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Lutjegast en voor een zeer klein deel onder het dorp Stroobos (één pand), welk dorp op zijn beurt weer deel uitmaakt van het tweelingdorp Gerkesklooster-Stroobos.

- De buurtschap Dorp heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Uitspraak
't Dörp.

Oudere vermeldingen
1525 tho dorpe, 1841 Het Dorp.

Naamsverklaring
De plaats ligt hoger dan de omgeving en dat gaf aanleiding verband te zien met terp, dat als woord overigens dezelfde oorsprong heeft als dorp. Er is echter geen sprake van een terp en Dorp betekent hier gewoon 'dorp, dochternederzetting'. Vergelijk Darp.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Dorp ligt NW van het dorp Lutjegast, N grenzend aan het Van Starkenborghkanaal, rond de Dorpsterweg. Het W van de buurtschap ligt rond de grens van de provincies Groningen en Fryslân, O en ZO van het dorp Stroobos en ZO van het dorp Gerkesklooster.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Dorp omvat 9 huizen. Een huis aan de Dorpsterweg (huisnr. 9) valt onder het Friese dorp Stroobos. De buurtschap zal ca. 25 inwoners hebben.

Terug naar boven

Geschiedenis

Dorp had aanvankelijk een brug over het Hoendiep. Bij de verbreding van het Hoendiep tot het Van Starkenborghkanaal in de jaren dertig van de 20e eeuw, is deze brug verdwenen. De Dorpers zijn daarmee niet erg onthand, want zowel W als O van de buurtschap zijn ook nog bruggen over het kanaal, namelijk ten W bij het hiervoor genoemde Gerkesklooster-Stroobos en ten O bij de buurtschap Eibersburen.

Reactie toevoegen