Aduard

Plaats
Dorp
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

Aduarderdiep met kanoers.jpeg

Het Aduarderdiep loopt O langs Aduard. Om het geheel te bekanoën moet u een goede conditie hebben: het kanaal dat loopt van Hoogkerk naar Aduarderzijl, is 12 km lang.

Het Aduarderdiep loopt O langs Aduard. Om het geheel te bekanoën moet u een goede conditie hebben: het kanaal dat loopt van Hoogkerk naar Aduarderzijl, is 12 km lang.

aduard burg seinenstraat [640x480.jpg

Aduard Burg. Seinenstraat

Aduard Burg. Seinenstraat

GR gemeente Aduard in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Aduard in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Aduard in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Aduard

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Aduard.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Aduard.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Aduard.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Aduard (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Aduard is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Zuidhorn. Het was een zelfstandige gemeente t/m 1989.

- Wapen van de voormalige gemeente Aduard.

- Onder het dorp Aduard valt ook de buurtschap Nieuwklap en een deel van de buurtschap Wierumerschouw.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Auwerd.

Oudere vermeldingen
1252 kopie 13e eeuw Adawerth, 1276 Adward, 1281 Aduwart, Aduwert, 1283 Aedwert, ca. 1660 Groot Adewert.

Naamsverklaring
Betekent het Oudfriese werth 'wierde, bewoonde hoogte' van de persoon Ado. Aduard zou niet op een terp liggen, daarom achtte men deze verklaring problematisch. De terpenatlas geeft echter aan dat hier wel degelijk een terp ligt.(1)

Terug naar boven

Ligging

Aduard ligt 5 km NW van Groningen, 3 km NO van Zuidhorn. In het noorden grenst Aduard aan het Van Starkenborghkanaal, 1 km O van Aduard loopt het Aduarderdiep.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had de gemeente Aduard 299 huizen met 1.955 inwoners, verdeeld in de dorpen Aduard 103/737 (= huizen/inwoners), Fransum 24/166 en Den Ham 52/341 en de buurtschappen De Knijp 4/16, Fransummervoorwerk 3/20, Den Horn 37/220, Langeweer 19/110, De Poffert (deels) 27/160, Aduardervoorwerk 30/185 en "Wierum ten westen van het Reitdiep": geen aantallen vermeld.

- Tegenwoordig heeft het dorp Aduard ca. 1.000 huizen met ca. 2.200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Aduard is ontstaan rond het in 1192 vanuit Klaarkamp in Friesland gestichte cisterciënzer klooster Sint Bernard. De 17e-eeuwse plaatsnaamaanduiding Groot Adewert gold ter onderscheiding van Lutke of Klein Aetwer, een andere naam voor het dochterklooster Sint Annen. De abdij van Aduard was tot de verwoesting in 1580 het grootste klooster in Groningen.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen van de voormalige gemeente) Aduard, kunt u terecht bij:

- Historische Vereniging Aduard, op welker site al veel geschiedkundige informatie te vinden is.

- Kloostermuseum Sint Bernardushof geeft een beeld van de geschiedenis van het vroegere Sint Bernardusklooster in Aduard. Dit Cisterciënzer klooster is in 1192 gesticht vanuit het Friese klooster Klaarkamp. In 1580 is de abdij in brand gestoken en wordt het merendeel van de gebouwen afgebroken. Met stenen van het klooster worden de eerste huizen van Aduard gebouwd, zo ook het huis waar het museum in gevestigd is. De monniken van Aduard hebben veel gedaan voor de waterhuishouding in de regio. De baksteenindustrie - met de bekende kloostermoppen - is in Aduard tot grote bloei gekomen. Het enige overgebleven gebouw van het kloostercomplex - de ziekenzaal, thans NH kerk - is tevens te bezichtigen.

Langs de contouren van het voormalige klooster is een wandeling uitgezet met 7 kunstwerken. Als u daar uw smartphone of tablet op richt, krijgt u 3D-beelden te zien van het Aduard uit de middeleeuwen. U kunt zelfs virtueel door het klooster - zoals het ooit moet zijn geweest - heen lopen. Bij de app is gebruikgemaakt van een unieke techniek, die nog niet eerder in Nederland is gebruikt. De app is gratis te downloaden via de app-store van uw mobiele telefoon of tablet.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Aduard heeft 11 rijksmonumenten.

- De Hervormde Abdijkerk en de Gereformeerde Rehobothkerk behoren tot de Protestantse Gemeente Aduard - Den Ham - Fransum i.w.. - Lidmaten kerk Aduard 1616-1811.

- Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (Kloosterstraat 15). - Beschrijving en foto's orgel Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

- Het eerste gemeentehuis van Aduard (tot 1902, van ca. 1600-1800 was het het rechthuis van Aduard) aan de Hoofdstraat is in 2013 gerestaureerd. In deze 'multifunctionele herberg' werd recht gesproken, vergaderd, er vonden aanbestedingen, veilingen en aangiftes voor de burgerlijke stand plaats en tegelijkertijd werd er ook nog bier en jenever geschonken. Die combinatie van functies was tot eind 19e eeuw niet ongebruikelijk. Het 'nieuwe' gemeentehuis verrees er in 1902 naast.

- Gevelstenen in Aduard.

Terug naar boven

Evenementen

- Stichting Abdijconcerten Aduard organiseert door het jaar heen verschillende toonaangevende kamermuziekconcerten in de sfeervolle Abdijkerk van Aduard.

- Koningsdag.

- Harddraverij (juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- W van Aduard is in 2013 een uitkijktoren geplaatst.

Terug naar boven

Links

- Nieuws uit Aduard op Twitter.

- Site over Aduard met o.a. geschiedenis, actualiteiten en lokale links.

- Dorpsbelangen Aduard.

- Multifunctioneel Centrum De Meeden.

- Aduard, Steengoed Erfgoed.

- Basisschool De Adeborg.

- Fanfarecorps Juliana.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Aduard.

- Bruggenplannen Aduard-Dorkwerd.

- Zorghoeve Paradij.

Reactie toevoegen