Wierumerschouw

Plaats
Buurtschap
Winsum Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

Wierumerschouw Reitdiep [640x480].jpeg

Reitdiep bij Wierumerschouw

Reitdiep bij Wierumerschouw

wierumerschouw_buizerd.jpg

Als je geluk hebt, zoals de fotograaf van deze foto op 5-6-2016, kun je boven Wierumerschouw een jagende buizerd spotten. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Als je geluk hebt, zoals de fotograaf van deze foto op 5-6-2016, kun je boven Wierumerschouw een jagende buizerd spotten. (© Harry Perton/https://groninganus.wordpress.com)

Wierumerschouw

Terug naar boven

Status

- Wierumerschouw is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier (nog net: aan de overzijde van het Reitdiep ligt de streek Hoogeland), in deels gemeente Zuidhorn (t/m 1989 gemeente Aduard), deels gemeente Winsum (t/m 1989 deels gemeente Ezinge, deels gemeente Adorp).

- De buurtschap Wierumerschouw valt deels onder het dorp Aduard, deels onder het dorp Adorp, deels onder de buurtschap met kerk Oostum (en daarmee voor de postadressen onder het dorp Garnwerd, omdat Oostum geen eigen postcode en woonplaatsnaam heeft in het postcodeboek, dus postaal gezien 'in' Garnwerd ligt).

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Wierumerschòl.

Oudere vermeldingen
1781 Wierumer Schouw, 1840 'Wierum ten westen van het Reitdiep'.

Naamsverklaring
Oorspronkelijk een schouw 'overzetveer, pont' bij het aan de overzijde van het Reitdiep gelegen Wierum. (1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wierumerschouw ligt NO van Aduard, WZW van Adorp en grenst in het Z aan het Van Starkenborghkanaal, in het W aan het Aduarderdiep en in het O aan het Reitdiep. Ter plekke ligt over het Reitdiep de brug Wierumerschouw. De buurtschap valt voor het Z deel van de Wierumerschouwsterweg W van het Reitdiep, evenals de Oostumerweg Z daarvan, onder Aduard, voor het N deel van de Wierumerschouwsterweg aldaar (de gemeentegrens loopt ter plekke door deze weg) onder Adorp, en voor de Scholleweg en Dode Laan en Oostumerweg N van de Wierumerschouwsterweg onder Oostum / Garnwerd. Het nietige buurtschapje valt dus onder 3 dorpen en 2 gemeenten.

Terug naar boven

Geschiedenis

De 'schouw' waar in de plaatsnaam op wordt gedoeld, was oorspronkelijk een voetveer (d.w.z. een roeiboot die als zodanig werd gebruikt) over het Reitdiep. De naam van de 'overzet' is ook gegeven aan de in 1887 gebouwde draaibrug over het Reitdiep. Het veer is toen verkocht aan café Hammingh in het N van Wierumerschouw eveneens aan het Reitdiep gelegen Garnwerd.

De buurtschap is gelegen aan een van de oudste wegen van Groningen; de weg van het klooster Aduard naar het uiterhuis (een 'dependance' van het klooster) de Roodeschool bij Bedum. Een gedeelte van deze weg, tussen Adorp en Bedum, heeft nog de naam Munnekeweg (= monnikenweg).

Van Wierumerschouw loopt nog een doodweg, de Doodelaan, (onderdeel van het Pieterpad) naar het N van de buurtschap gelegen Oostum.

Reactie toevoegen