Grootegast

Plaats
Dorp en gemeente
Grootegast
Westerkwartier
Groningen

grootegast_raadhuis.jpg

In 2019 fuseren de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Wat er met het karakteristieke Raadhuis van Grooteregast gaat gebeuren is nog niet zeker. Vermoedelijk blijven er gemeentelijke diensten gehuisvest.

In 2019 fuseren de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn tot de nieuwe gemeente Westerkwartier. Wat er met het karakteristieke Raadhuis van Grooteregast gaat gebeuren is nog niet zeker. Vermoedelijk blijven er gemeentelijke diensten gehuisvest.

grootegast hoofdstraat met kerk 1922 [640x480].jpg

Grootegast Hoofdstraat met kerk 1922

Grootegast Hoofdstraat met kerk 1922

grootegast_hervormde_kerk.jpg

De 17e-eeuwse Hervormde kerk van Grootegast. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

De 17e-eeuwse Hervormde kerk van Grootegast. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

GR gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grootegast

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grootegast (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Grootegast is een dorp en gemeente, in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier.

- De gemeente Grootegast omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Doezum, Kornhorn, Lutjegast, Niekerk, Oldekerk, Opende en Sebaldeburen, en de buurtschappen Bokkebuurt, Bombay, Buikstede, De Eest, De Jouwer, De Snipperij, De Tenten, De Wieren, Dorp (grotendeels), Eibersburen, Faan, Hilmahuis, Kroonsfeld, Kuzemer, Kuzemerbalk, Oosterzand, Peebos, Topweer en Westerzand. Dat zijn 8 dorpen en 19 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Grootegast.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Grootegast.

- Onder het dorp Grootegast valt ook buurtschap De Tenten.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Grootegast ligt in het ZW van de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, en ligt NO van Drachten, N van Marum, Leek en de A7, W van de stad Groningen, ZW van Zuidhorn, Z van Grijpskerk en ZO van Buitenpost en Kollum. De gelijknamige hoofdplaats ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Grootegast 530 huizen met 3.001 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 156/785 (= huizen/inwoners), de dorpen Lutjegast 81/294, Doezum 80/593, Sebaldeburen 37/278 en Opende 58/369 en de buurtschappen Eibersburen 7/30, Westerhorne 9/153, Hilmahuis 3/(geen opgave), Stroobos (deels) 29/189, Kornhorne 16/61, Opdorp 13/50, De Ees 4/29, Jouwer of Cusemerbalk 20/80, Westerzand 15/90 en Topweer 2/(geen opgave). Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 4.850 huizen met ca. 12.100 inwoners, de gelijknamige hoofdplaats heeft ca. 1.360 huizen met ca. 3.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grootegast heeft 3 rijksmonumenten.

- Het Legiomuseum is een museum over alles wat te maken heeft met LEGO. Het museum is gevestigd in een gedeelte (900 m2) van het voormalige LEGO Nederland pand aan de Legolaan te Grootegast. Een historische plek, aangezien het bedrijf hier van 1963 tot 1998 gevestigd is geweest. De slogan van het museum is "Kijken, bouwen, spelen". Er is namelijk ook heel veel LEGO in het museum aanwezig om zelf mee aan de slag te kunnen. - Legiomuseum op Facebook.

- Als in 2019 de nieuwe gemeente Westerkwartier ontstaat, is anno zomer 2017 nog niet duidelijk of het karakteristieke gemeentehuis van Grootegast al dan niet als zodanig in gebruik blijft. De fusiepartners hebben al wel besloten dat er niet één nieuw groot gemeentehuis voor de gemeente komt. Daarom bijven de bestaande  gemeentehuizen in principe in gebruik voor de gemeentelijke diensten. Welke diensten waar komen, is nog niet duidelijk. Bijvoorbeeld of de gemeenteraden roulerend in een van de gemeentehuizen vergaderen. De nieuwe raad krijgt 3 leden en het gemeentehuis van Grootegast is daar te klein voor en zou dan verbouwd moeten worden. Raadsleden hebben in juli 2017 geopperd om áls (een deel van) het gemeentehuis vrijkomt, dat als dorpshuis te herbestemmen. Burgemeester Ard van der Tuuk vindt dat raadsleden die dit opperden, "op de troepen vooruitlopen". Het is immers nog geen uitgemaakte zaak dat de raad van de nieuwe gemeente een, wat hij noemt, ‘rondtrekkend karakter’ krijgt. Pas als zeker is dat de gemeenteraad wisselend domicilie houdt in de 4 gemeentehuizen, moet worden nagedacht over eventuele verbouw. Van der Tuuk kan zich ook voorstellen dat de toekomstige raad zijn vergaderingen straks houdt in horecagelegenheden en/of dorpshuizen door de hele gemeente heen. (bron: Het Westerkwartier, 12-7-2017)

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Elke 1e zaterdag van juni is er van van 9.00-16.00 uur de Garageverkoop Grootegast.

- Open Air Festival Grootegast (op een zaterdag eind september, 11.00-24.00 uur, in 2017 voor de 3e keer) is een gratis openluchtfestival voor alle leeftijden. Goed bereikbaar via streekvervoerbedrijf Qbuss en genoeg parkeergelegenheid in de directe omgeving.

- Oktoberfest Grootegast (op een zaterdag eind oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Grootegaster Polder is in 2014 een natuurgebied van bijna 140 hectare ingericht. Tegelijkertijd is de waterbeheersing voor de landbouw verbeterd. De ‘sponswerking’ van het gebied is hersteld. Hierdoor is er in de zomer meer water beschikbaar voor de natuur. En in de winter is er minder overtollig water, dat moet worden afgevoerd door het omringende landbouwgebied. In het gebied zijn waterlopen verbeterd en stuwen en dammen aangelegd. In de polder zijn nieuwe petgaten, poelen en een natuurvriendelijke oever gecreëerd. Hierdoor is het gebied nog aantrekkelijker voor weide- en watervogels, kikkers, salamanders, libellen en diverse plantensoorten. Het gebied is toegankelijk via een wandelpad. Het Informatiepaneel over de Grootegaster Polder is via de link ook online te lezen.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Grootegast. - Nieuws van de gemeente op Facebook.

- Nieuws: - Nieuws uit Grootegast van Dorpsbelangen op Facebook.

- Belangenvereniging: - Dorpsbelangen Grootegast.

- Onderwijs: - Jan Kuipersschool. - Basisschool De Molenberg. - Basisschool Johannes Bogerman.

- Sport: - Gym- en Sportvereniging Let's Move is er voor de dorpen Lutjegast en Grootegast. Je kunt er terecht voor o.a. turnen, gymnastiek, peuter- en kleutergym, Gym4Fun, Dancemix en 45/55+ Sportfit.

- Overige verenigingen: - Sinds 1895 is er al een cultureel leven in Grootegast met de in dat jaar opgerichte Rederijkerskamer Woudbloem, later Langewold, en sinds 1972 Toneelvereniging Gastvrij geheten. Jaarlijks brengt de vereniging een nieuw stuk op de planken. 1x in de 5 jaar - de laatste keer was 2017 - is dat een Openluchtspel in de Notaristuun. De vereniging heeft 2 jeugdafdelingen (9-13 jaar en 13-18jaar).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Grootegast en - idem kerk.

Reactie toevoegen