Grootegast

Plaats
Dorp en gemeente
Grootegast
Westerkwartier
Groningen

grootegast hoofdstraat met kerk 1922 [640x480].jpg

Grootegast Hoofdstraat met kerk 1922

Grootegast Hoofdstraat met kerk 1922

grootegast_hervormde_kerk.jpg

De 17e-eeuwse Hervormde kerk van Grootegast. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

De 17e-eeuwse Hervormde kerk van Grootegast. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

GR gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Grootegast in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Grootegast

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Grootegast (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Grootegast is een dorp en gemeente, in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier.

- De gemeente Grootegast omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Doezum, Kornhorn, Lutjegast, Niekerk, Oldekerk, Opende en Sebaldeburen, en de buurtschappen Bokkebuurt, Bombay, Buikstede, De Eest, De Jouwer, De Snipperij, De Tenten, De Wieren, Dorp (grotendeels), Eibersburen, Faan, Hilmahuis, Kroonsfeld, Kuzemer, Kuzemerbalk, Oosterzand, Peebos, Topweer en Westerzand. Dat zijn 8 dorpen en 19 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Grootegast.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Grootegast.

- Onder het dorp Grootegast valt ook buurtschap De Tenten.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Grootegast ligt in het ZW van de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, N van Marum en Leek, ZW van Zuidhorn.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Grootegast heeft 3 rijksmonumenten.

- Het Legiomuseum is een museum over alles wat te maken heeft met LEGO. Het museum is gevestigd in een gedeelte (900 m2) van het voormalige LEGO Nederland pand aan de Legolaan te Grootegast. Een historische plek, aangezien het bedrijf hier van 1963 tot 1998 gevestigd is geweest. De slogan van het museum is "Kijken, bouwen, spelen". Er is namelijk ook heel veel LEGO in het museum aanwezig om zelf mee aan de slag te kunnen. - Legiomuseum op Facebook.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In de Grootegaster Polder is in 2014 een natuurgebied van bijna 140 hectare ingericht. Tegelijkertijd is de waterbeheersing voor de landbouw verbeterd. De ‘sponswerking’ van het gebied is hersteld. Hierdoor is er in de zomer meer water beschikbaar voor de natuur. En in de winter is er minder overtollig water, dat moet worden afgevoerd door het omringende landbouwgebied. In het gebied zijn waterlopen verbeterd en stuwen en dammen aangelegd. In de polder zijn nieuwe petgaten, poelen en een natuurvriendelijke oever gecreëerd. Hierdoor is het gebied nog aantrekkelijker voor weide- en watervogels, kikkers, salamanders, libellen en diverse plantensoorten. Het gebied is toegankelijk via een wandelpad.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Grootegast.

- Overige verenigingen: - Sinds 1895 is er al een cultureel leven in Grootegast met de in dat jaar opgerichte Rederijkerskamer Woudbloem, later Langewold, en sinds 1972 Toneelvereniging Gastvrij geheten. Jaarlijks brengt de vereniging een nieuw stuk op de planken. Eén keer in de 5 jaar is dat een Openluchtspel in de Notaristuun. De eerstvolgende keer is in 2017. De vereniging heeft 2 jeugdafdelingen (9-13 jaar en 13-18jaar). - Toneelvereniging Gastvrij op Facebook.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Grootegast en - idem kerk.

Reactie toevoegen