Zuidhorn

Plaats
Dorp en gemeente
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

zuidhorn achterweg 1940 [640x480].jpg

Zuidhorn Achterweg 1940

Zuidhorn Achterweg 1940

GR gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuidhorn

Terug naar boven

Status

- Zuidhorn is een dorp en gemeente in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier.

- De gemeente Zuidhorn is in 1990 vergroot met de gemeenten Aduard, Grijpskerk en Oldehove. De provincie had ook de gemeente Ezinge aan de nieuwe gemeente Zuidhorn toegevoegd willen zien, maar die koos ervoor om zich bij de gemeente Winsum aan te sluiten. De Westerkwartierse voormalige gemeente Ezinge is daarmee in ieder geval geografisch gezien een vreemde eend in de bijt in de voor het overige Hoogelander gemeente Winsum.

- De gemeente Zuidhorn omvat naast het gelijknamige dorp verder nog de dorpen Aduard, Briltil, Den Ham, Den Horn, Grijpskerk, Kommerzijl, Lauwerzijl, Niehove, Niezijl, Noordhorn, Oldehove, Pieterzijl, Saaksum en Visvliet, en de buurtschappen Aalsum, Aduarder Voorwerk, Balmahuizen, Barnwerd, De Kampen, De Poffert (grotendeels), De Ruige Waard, Diepswal, Electra (deels), Englum, Fransum, Fransumer Voorwerk, Frytum, Gaaikemadijk (grotendeels), Gaaikemaweer, Gaarkeuken, Heereburen, Hoekje, Hoogemeeden, Ikum, Kenwerd, Korhorn, Lagemeeden, Lammerburen, Nieuwbrug, Nieuwklap (deels), Noorderburen, Noordhornerga, Noordhornertolhek, Okswerd, Pama, Ruigezand, Selwerd, Steentil, Tolhek, Vierhuizen, Westerhorn, Wierumerschouw (deels) en Zuiderburen. Dit zijn in totaal 15 dorpen en 39 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Zuidhorn.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zuidhorn.

- Onder het dorp Zuidhorn vallen ook de buurtschappen Noordhornerga en Zuiderburen.

Terug naar boven

Ligging

Zuidhorn ligt NW van Groningen, NNO van Leek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds 2009 is het centrum van Zuidhorn grootschalig gerenoveerd. Het gaat onder meer om realisatie van een passend winkelaanbod op een 4.000 m2 groot winkelplein, betere sociaal-culturele voorzieningen, meer woningen en voldoende parkeerplaatsen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zuidhorn heeft 26 rijksmonumenten.

- De collectie van Fietsmuseum Garage Birza (Jellemaweg 16) bestaat uit 3 onderdelen die met elkaar verweven zijn: familie, bedrijf en fiets. In 1897 begint Jacobus Birza in Zuidhorn een smederij. In 1925 komt er een garage voor motoren en auto's bij, die zoon Jan voortzet, vanaf 1963 begint kleinzoon Coos (1935-2013) ook nog een rijwielzaak en taxibedrijf. Het museum wordt beheerd door de 4e generatie Birza: Gerrie van Agteren-Birza. De fiets loopt als een rode draad door de hele collectie heen. Veel bijzondere exemplaren (zelfs uit eind 19e eeuw!) en diverse merken kun je er vinden. Natuurlijk de bekende zoals Gazelle en Union maar ook oude Groningse merken zoals Fongers en Veeno.

De hele ontwikkeling van de fiets is in het museum te zien, aangevuld met veel affiches en toebehoren, zoals dynamo’s, achterlichtjes, kinderzitjes, zadels, carbid-kaars, petroleumlampen, balhoofd- en belastingplaatjes. Het museum is op afspraak te bezichtigen voor individuen en groepen zoals verenigingen en schoolklassen. Tot 8 personen kan er ook bij “Oma thuis” worden vergaderd. Vergaderen in een exclusieve historische omgeving, en het voelt aan alsof oma ieder moment thuis kan komen in haar bijna 200 jaar oude huisje aan de Jellemaweg 14.

- Museum De Verzamelaar is een gemoedelijk privé-museum van beheerders Wim en Liza Reindersma dat een grote verscheidenheid aan bijzondere objecten met daarbij behorende verhalen te bieden heeft. Zoals 's werelds grootste collectie vooroorlogse buitenboordmotoren (vanaf 1910), antieke en moderne poppen, poppenwagentjes en speelgoed. Gewichten uit de Napoleontische tijd; oude maten en unsters; antieke Nepalese hangsloten; bijzondere dakpannen; een oude, met stekkertjes te bedienen telefoonpost; een figuurzaagmachine (1930) en Berlage stoeltjes; scheepsblokken, attributen uit de Tweede wereldoorlog, en een 'waschhoek' met wasstampers.

Terug naar boven

Beeld

- Op de website Zuidhorn in Beeld en de Facebookpagina Zuidhorn in Beeld vind je vele oude foto's en ansichtkaarten van de oude gemeente Zuidhorn (= naast dat dorp verder nog de dorpen Noordhorn, Briltil en Enumatil).

- Reportage Dam Op in Zuidhorn van RTV Noord, over Fietsenmuseum Garage Birza, weerman Gerrit Kiewiet, de weggeefkast van Pleuni van Til en kunstenaar Frans Hage.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidhorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Zuidhorn.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Zuidhorn.

- Muziek: - Muziekfederatie Zuidhorn.

- Zorg: - Zorgboerderij Kom in.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zuidhorn en - idem Klinckemalaan.

Reactie toevoegen