Zuidhorn

Plaats
Dorp en gemeente
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

zuidhorn achterweg 1940 [640x480].jpg

Zuidhorn Achterweg 1940

Zuidhorn Achterweg 1940

GR gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Zuidhorn in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Zuidhorn

 

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zuidhorn.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zuidhorn.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zuidhorn.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zuidhorn (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zuidhorn is een dorp en gemeente in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier.

- De gemeente Zuidhorn omvat de dorpen Aduard, Briltil, Den Ham, Den Horn, Grijpskerk, Kommerzijl, Lauwerzijl, Niehove, Niezijl, Noordhorn, Oldehove, Pieterzijl, Saaksum, Visvliet, Zuidhorn en de buurtschappen Aalsum, Aduarder Voorwerk, Balmahuizen, Barnwerd, De Kampen, De Poffert (grotendeels), Diepswal, Electra (deels), Englum, Fransum, Fransumer Voorwerk, Frytum, Gaaikemadijk, Gaaikemaweer, Gaarkeuken, Heereburen, Hoekje, Hoogemeeden, Ikum, Juursemakluft, Kenwerd, Kievitsburen, Korhorn, Lagemeeden, Lammerburen, Langeweer, Mokkenburg, Nieuwbrug, Nieuwklap (deels), Noorderburen, Noordhornerga, Noordhornertolhek, Okswerd, Pama, Ruigewaard, Ruigezand, Selwerd, Spanjaardsdijk, Steentil, Tolhek, Vierhuizen, Westerhorn, Wierumerschouw (deels), Zuiderburen (ruim 40 buurtschappen dus).

- Wapen van de gemeente Zuidhorn.

- De gemeente Zuidhorn is in 1990 vergroot met de gemeenten Aduard, Grijpskerk en Oldehove. De provincie had ook de gemeente Ezinge aan de nieuwe gemeente Zuidhorn toegevoegd willen zien, maar die koos ervoor om zich bij de gemeente Winsum aan te sluiten. De Westrekwartierse  voormalige gemeente Ezinge is daarmee in ieder geval geografisch gezien een vreemde eend in de bijt in de voor het overige Hoogelander gemeente Winsum.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Zuidhorn.

- Onder het dorp Zuidhorn vallen ook de buurtschappen Noordhornerga, xxxx.

Terug naar boven

Ligging

Zuidhorn ligt NW van Groningen, NNO van Leek.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2009 is gestart met een grootschalige renovatie van het centrum van Zuidhorn. Het gaat onder meer om realisatie van een passend winkelaanbod op een 4.000 m2 groot winkelplein, betere sociaal-culturele voorzieningen, meer woningen en voldoende parkeerplaatsen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zuidhorn heeft 26 rijksmonumenten.

- Museum De Verzamelaar is een gemoedelijk privé-museum van beheerders Wim en Liza Reindersma dat een grote verscheidenheid aan bijzondere objecten met daarbij behorende verhalen te bieden heeft. Zoals 's werelds grootste collectie vooroorlogse buitenboordmotoren (vanaf 1910), antieke en moderne poppen, poppenwagentjes en speelgoed. Gewichten uit de Napoleontische tijd; oude maten en unsters; antieke Nepalese hangsloten; bijzondere dakpannen; een oude, met stekkertjes te bedienen telefoonpost; een figuurzaagmachine (1930) en Berlage stoeltjes; scheepsblokken, attributen uit de Tweede wereldoorlog, en een 'waschhoek' met wasstampers.

Terug naar boven

Beeld

- Op de website Zuidhorn in Beeld en de Facebookpagina Zuidhorn in Beeld vindt u vele oude foto's en ansichtkaarten van de oude gemeente Zuidhorn (= Zuidhorn, Noordhorn, Briltil en Enumatil).

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Zuidhorn.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Zuidhorn en Zuidhorn Klinckemalaan.

- Zorgboerderij Kom in.

 

Reactie toevoegen