Oostwold (Westerkwartier)

Plaats
Dorp
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Oostwold (Westerkwartier)

Terug naar boven

Status

- Oostwold is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Leek.

- Onder het dorp Oostwold valt ook buurtschap De Poffert (deels).

Terug naar boven

Naam

Inwoners
Een inwoner van Oostwolde is een Oostwolmer.

Oudere vermeldingen
Oostwolde, 1458 Oestwolde.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Oostwold grenst in het ZW en W aan het dorp Lettelbert, in het NW aan het dorp Enumatil, in het N aan het dorp Den Horn, in het O aan het dorp Hoogkerk en in het ZO aan de provincie Drenthe en de buurtschap Matsloot, en ligt NNO van de dorpen Roden en Nieuw-Roden, NO van het Leekstermeer en de dorpen Leek en Nietap, ONO van de dorpen Midwolde, Tolbert en Boerakker, ZO van de dorpen Oldekerk en Niekerk, ZZO van de dorpen Zuidhorn en Briltil, ZZW van het dorp Aduard, ZW van de dorpen Leegkerk en Dorkwerd, W van de stad Groningen, WNW van het dorp Eelderwolde en NW van het dorp Peize. De A7 loopt door het uiterste Z van het dorpsgebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Oostwold 51 huizen met 254 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 250 huizen met ca. 630 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het kerspel Oostwold wordt in 1449 voor het eerst in de archieven vermeld, in verband met visrechten op het Leekstermeer. In 1514 worden kerk en dorp geteisterd door oorlogsgeweld. Oostwold ligt lange tijd geïsoleerd omdat er slechts modderige paadjes naar plaatsen in de omgeving lopen, en is slechts over water (de Gave) goed bereikbaar. Pas in 1861 wordt het dorp ontsloten middels een verharde weg naar De Poffert bij Hoogkerk.

In 1918 komt er een aardappelmeelfabriek in het dorp, maar die locatie blijkt geen goede keus omdat er in het zuidelijk Westerkwartier nauwelijks aardappelen werden verbouwd. De fabriek sluit dan ook alweer in 1920 en wordt in 1927 opgevolgd door Strokartonfabriek Erica 2, die de gebouwen overneemt. Na sluiting van de fabriek en een aantal jaren leegstand worden de gebouwen in 1978 afgebroken. Het dorp is dankzij de verbeterde ontsluiting en de vestiging van de strokartonfabriek flink gegroeid, van voorheen slechts enkele handenvol huizen naar ruim 1.000 inwoners in 1960. Momenteel heeft het dorp ca. 700 inwoners.

Oostwold lag lange tijd aan de hoofdroute van Groningen naar Heerenveen, waardoor er een druk verkeer was. Ook was er veel middenstand, zoals kruideniers, slager, bakkers, manufacturier, melkboer, smid, rijwielhersteller en kapper. Na de komst van Rijksweg 43, de latere A7, in 1960 werd het rustiger in het dorp. Sinds die tijd is geleidelijk ook een groot deel van de middenstand verdwenen.

- Nadere informatie over de geschiedenis van Oostwold (zie ook de link naar het pdf-artikel aldaar).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oostwold heeft 1 rijksmonument.

- Oostwold heeft 7 gemeentelijke monumenten.

Terug naar boven

Links

- MFC/MCO: - In 2011 is, na ca. 10 jaar voorbereiding, MCO (Multifunctioneel Centrum Oostwold) Gaveborg gerealiseerd, waarin vele voorzieningen zijn samengebracht: Samenwerkingsschool De Gavelander, kinderopvang, dorpshuis annex sportcafé, gym- en feestzaal, fitnesscentrum en coöperatieve supermarkt Attent de Gavesuper Oostwold. - Reportage over de totstandkoming van MCO Gaveborg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oostwold.

Reactie toevoegen