De Wilp

Plaats
Dorp
Marum
Westerkwartier
Groningen

de wilp dorpsgezicht [640x480].jpg

De Wilp dorpsgezicht

De Wilp dorpsgezicht

De Wilp

Terug naar boven

Status

- De Wilp is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Marum.

- Onder het dorp De Wilp vallen ook een deel van de buurtschap Bremen en de buurtschap Keuningswijk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Wilp.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp De Wilp grenst in het W en N aan Marum, in het NO aan Jonkersvaart, in het ZO aan buitengebied van Zevenhuizen en in het Z aan de provincie Fryslân en buitengebied van Siegerswoude, en ligt ONO van Frieschepalen en Ureterp, O van Drachten, ZO van Surhuisterveen, Z van de A7, ZW van Nuis en Leek, WZW van Nieuw-Roden en Roden, WNW van Een, NW van Haulerwijk, NNW van Oosterwolde en N van Bakkeveen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp De Wilp 96 huizen met 482 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 670 huizen met ca. 1.650 inwoners.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Enthousiaste vrijwilligers van Stichting 't Wylpke organiseren door het jaar heen diverse activiteiten voor de schooljeugd van De Wilp.

- En ook Café Piratennest organiseert door het jaar heen allerlei evenementen en activiteiten. Onder de link vind je wat er binnenkort te doen is.

- Sinds 2017 is er het jaarlijkse Wandelevenement De Wilp (op een zaterdag in maart). Stichting Wilpster Dauwtrappers tekent voor de organisatie. Je kunt kiezen uit de afstanden 10, 20 en 30 km. Wandelen voor jong en ouder, door de mooie omgeving van dit dorp, met onderweg verassingselementen, waarbij je moet denken aan een stukje geschiedenis, kijken en beleven. Je komt op plekken waar je normaal niet langs kunt. Bijvoorbeeld stukjes over privéterrein. Wandelaars krijgen soep en koffie aangeboden. De deelnemers steunen met hun deelname tevens een jaarlijks, met het dorp verband houdend goed doel. Na de tocht is gelegenheid om na te zitten in het dorpshuis. "Zie het ook als een dagje uit", aldus de organisatie. "En wat het vroege tijdstip betreft; dan is de natuur op zijn mooist."

- Midzomerfestival (op een zaterdag in juni).

- Feestweek De Wilp (begin juli).

- Ronde van De Wilp (wielrennen, op een zaterdag in juli).

- In nauwe samenwerking met KNWU Noord organiseert het Wilpster wielercomité - meestal in december - een wielerveldrit. Het betreft een wielerwedstrijd in diverse leeftijdscategorieën voor kinderen, vrouwen en mannen in het gebied op en rond het motorcrosscircuit Trimunt. Naast KNWU-leden kunnen ook veldrijders en ATB-ers die geen lid zijn zich ter plekke inschrijven voor de wedstrijden. De Wilpster Cross maakt onderdeel uit van de InterClubWinter competitie met wedstrijden in o.a. Coevroden, Norg, Assen, Emmen, Appelscha en Veendam.

- Als het in de winter hard genoeg vriest, kun je schaatsen op de ijsbaan van IJsvereniging De Twa Wylpen.

Terug naar boven

Beeld

- Dorpsfilm van De Wilp anno 1953 (43 min.), met beelden van de winkels, de school en de inwoners. Damesclub, breiende dames; demonstratie door de brandweer; melkfabriek; gymnastiekoefeningen; voetbal; muziekkorps De Volharding; mensen lopen en fietsen langs de camera; muziekkorps Solo; plantsoen tegenover de melkfabriek.

- Dorpsfilm van De Wilp anno 1961 (59 min.). Jongens spelen met houten geweren op school; jonge vogels; het legen van spaarbusjes bij de bank; lagere school; postkantoor; klompen maken; Rijschool Varwijk; Esabus; demonstratie door de brandweer; parade van het muziekkorps.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over De Wilp (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit De Wilp op Facebook.

- Belangenvereniging: - Vereniging Plaatselijk Belang 'Vooruitgang'.

- Dorpshuis: - Dorpshuis Op de Welle is het bruisende dorpshart van De Wilp, dat onderdak biedt aan diverse verenigingen, organisaties en voorzieningen.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool De Dorpel. - Basisschool De Wegwijzer. - Kindercentrum Babbel is een professionele, kleinschalige, klantvriendelijke en flexibele kinderopvang aan de rand van De Wilp. Als kindercentrum willen zij graag een stukje van de zorg en opvoeding met de ouders delen en van ze overnemen.

- Sport: - Voetbavereniging De Wilper Boys. - v.v. De Wilper Boys Dames 1. - Dartclub Double Trouble. - Tennisvereniging De Wilp.

- Zorg: - Zorghoeve Woon, Logeer en Dagbesteding Keuningshof. - Zorgboerderij Jemalupe.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van De Wilp.

Reactie toevoegen