Niezijl

Plaats
Dorp
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

niezijl_collage.jpg

Niezijl, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Niezijl, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

niezijl dorpsgezicht 1903 [640x480].jpg

Niezijl dorpsgezicht 1903

Niezijl dorpsgezicht 1903

Niezijl.JPG

Niezijl gevonden.

Niezijl gevonden.

Niezijl..JPG

Midden in Niezijl.

Midden in Niezijl.

Niezijl. (2).JPG

De Hervormde kerk van Niezijl.

De Hervormde kerk van Niezijl.

Niezijl

Terug naar boven

Status

- Niezijl is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Zuidhorn. T/m 1989 gemeente Grijpskerk.

- Niezijl heeft grotendeels postcode 9842. Alleen 8 panden aan de Rijksstraatweg (huisnrs. 47-53 en 48-52) hebben postcode 9841. Weet iemand hier de reden van? Was dit deel wellicht altijd al gemeente Zuidhorn?

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Niezijl grenst in het Z, W en NW aan Grijpskerk, in het NW aan Kommerzijl, in het NO aan Niehove en in het O aan Noordhorn, en ligt NO van Grootegast en Lutjegast, ZW van Oldehove, NW van Zuidhorn, NNW van Niekerk, N van Oldekerk en NNO van Sebaldeburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Niezijl 82 huizen met 493 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 190 huizen met ca. 470 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De 'boerenbroers' Gert-Jan en Willem Cazemier hebben aan beide kanten van het spoor bij Niezijl koeien lopen. Anno begin 2018 komen hier 6 treinen per uur langs. In een nieuwe dienstregeling worden dat er 8. Met de bestaande dienstregeling lukt het nét, maar met de nieuwe frequentie wordt het echt onmogelijk om de 160 koeien op tijd aan de andere kant van het spoor te krijgen. Ze hebben dan ook medio 2017 bij ProRail gepleit voor de aanleg van een veetunnel. Die voelt daar wel voor, maar de broers hebben er anno 2018 al geruime tijd niets meer van gehoord. Daarom hebben ze er wederom aandacht voor gevraagd. (bron en voor nadere informatie zie: RTV Noord, 25-2-2018)

- Bestemmingsplan Niezijl.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Niezijl heeft 5 rijksmonumenten.

- Molen De Zwakkenburger.

- Blik Trommel en Oudheden Museum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- TrekkerTrek Niezijl (op een zaterdag in juni).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Op Koningsdag 2015 is het nieuwe dorpsommetje 'Rondje Oude Riet' feestelijk geopend. Voorafgaand is bij dorpshuis 't Schanshuus de dorpsvlag gehesen, en heeft muziekkorps Excelsior het Wilhelmus gespeeld. Aansluitend heeft wethouder Fred Stol het dorpsommetje officieel geopend op het nieuwe hoogholtje over het Niezijlsterdiep, en daarbij tevens de naam van het hoogholtje onthuld. Na wederom een muzikaal optreden, en een hapje en drankje, heeft men gezamenlijk het eerste dorpsommetje gelopen. Met de opening van het dorpsommetje gaat een lang gekoesterde wens van de Niezijlster bevolking in vervulling. Het dorp Niezijl en het unieke cultuurhistorische achterland worden zo met elkaar verbonden en toegankelijk gemaakt voor wandelaars. De wandeling van ruim een half uur begint bij dorpshuis 't Schanshuus.

Terug naar boven

Beeld

- Oude en recente foto's van Niezijl door Jan ten Have.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Niezijl (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Niezijl.

- Nieuws: - De goed verzorgde en informatieve dorpskrant 'Dorpsproat' verschijnt ca. 10x per jaar en wordt dan huis-aan-huis in het dorp bezorgd. Via de link is de Dorpsproat ook online te lezen (ook oudere nummers).

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Niezijl.

Reactie toevoegen