Diepswal (Leek)

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Diepswal (Leek)

Terug naar boven

Status

- Diepswal is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Leek.

- De buurtschap Diepswal valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Leek en deels onder het dorp Zevenhuizen.

- De buurtschap Diepswal heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. De buurtschap ligt voor het grootste deel binnen de bebouwde kom van het dorp Leek, maar omdat de buurtschap goed is te onderscheiden van de dorpskern, is het nog altijd als buurtschap te beschouwen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diepswal ligt rond de gelijknamige weg en het aan de overkant van het Leeksterhoofddiep gelegen gedeelte van de Roomsterweg. De buurtschap ligt rond het water Leeksterhoofddiep en ligt direct ZW van het dorp Leek, ZZW van het dorp Tolbert, ZO van het dorp Niebert, OZO van het dorp Nuis, ONO van het dorp Jonkersvaart, WZW van het dorp Nietap, NW van de dorpen Nieuw-Roden en Roden en NO van het dorp Zevenhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Diepswal 12 huizen met 69 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 90 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 225 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De historische sluis 3e Verlaat aan de Diepswal in Leek is in 2020 gerestaureerd. De gemeente Westerkwartier pakte de renovatie van het voorheen vervallen gemeentelijke monument in 2019 - na jaren van onderzoek en voorbereiding - op. De sluiswanden en het straatwerk zijn vervangen, en de schijnbrug over de sluis is van een nieuwe leuning voorzien. Zowel de constructie van de sluiswanden als de leuning op de schijnbrug hebben de originele uitstraling behouden. "Dankzij de renovatie kan de sluis weer jaren mee en heeft de gemeente er weer een mooie blikvanger in het Hoofddiep bij, naast de onlangs gerenoveerde vaste brug en brug de Kromme Kolk. Deze drie parels in het landschap leveren een belangrijke bijdrage aan het mooier maken van onze prachtige gemeente Westerkwartier", aldus wethouder Geertje Dijkstra-Jacobi bij de feestelijke heropening van de sluis in augustus 2020.

Reactie toevoegen