Diepswal (Leek)

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Diepswal (Leek)

Terug naar boven

Status

- Diepswal is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Leek.

- De buurtschap Diepswal valt, ook voor de postadressen, grotendeels onder het dorp Leek en deels onder het dorp Zevenhuizen.

- De buurtschap Diepswal heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen. De buurtschap ligt voor het grootste deel binnen de bebouwde kom van het dorp Leek, maar omdat de buurtschap goed is te onderscheiden van de dorpskern, lijkt te rechtvaardigen, Diepswal als een op zichzelf staande woonplaats op te vatten.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Diepswal ligt rond de gelijknamige weg en het aan de overkant van het Leeksterhoofddiep gelegen gedeelte van de Roomsterweg. De buurtschap ligt rond het water Leeksterhoofddiep en ligt direct ZW van het dorp Leek, ZZW van het dorp Tolbert, ZO van het dorp Niebert, OZO van het dorp Nuis, ONO van het dorp Jonkersvaart, WZW van het dorp Nietap, NW van de dorpen Nieuw-Roden en Roden en NO van het dorp Zevenhuizen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Diepswal 12 huizen met 69 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 90 huizen en een handvol bedrijfsgebouwen, met ca. 225 inwoners.

Reactie toevoegen