Hoogemeeden

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Hoogemeeden

Terug naar boven

Status

- Hoogemeeden is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Aduard, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Hoogemeeden valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Den Horn.

- De buurtschap Hoogemeeden heeft witte plaatsnaamborden en ligt buiten de bebouwde kom. De buurtschap wordt niet als zodanig vermeld in de Topografische atlas Groningen(), alleen als streeknaam.

Terug naar boven

Naam

Drie hoeven met de naam van de buurtschap
Het komt in ons land zelden voor dat verschillende hoeven die vlakbij elkaar liggen, dezelfde naam hebben. In deze buurtschap zijn dat er maar liefst drie, op korte afstand van elkaar. Volgens de atlas verschillen de namen marginaal qua spelling, kennelijk om ze van elkaar te kunnen ondersscheiden. Het betreft: hoeve Hoogemeeden in het noorden van de buurtschap, hoeve Hoge Meden in het midden, en hoeve Hooge Meeden in het zuiden, bij de driesprong met de Weersterweg.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hoogemeeden ligt rond de Langeweersterweg, die vanuit Aduard richting Z naar Den Horn loopt. De buurtschap ligt in Polder De Kriegsman. Door de buurtschap loopt de waterloop de Hoogemeedstertocht.

Terug naar boven

Geschiedenis

Vroeger was deze buurtschap kennelijk belangrijker dan het dorp Den Horn waar het tegenwoordig onder valt. Het schoolmeesterrapport uit 1828, dat veel wetenswaardigheden over Hoogemeeden, Lagemeeden en Den Horn bevat, meldt namelijk dat in die tijd Lagemeeden en de - toen nog - buurtschap Den Horn onder Hoogemeeden vielen. De kerk, die toen nog in Lagemeeden stond, is in 1862 wegens bouwvalligheid afgebroken en verplaatst naar Den Horn, dat daarmee een dorp werd. De school waarover in het rapport wordt gesproken, stond kennelijk in Hoogemeeden.

Reacties

(1)

Deze boerderij heeft een gevelsteen met de namen AH en SD. Werd gekocht in 1903 door Evert Wielsma. Die ging er wonen met zijn vrouw Aaltje Kloppenburg. In 1924 werden hun opvolgers Ekke Wolters en Klaziena Wielsma en in 1958 gevolgd door Evert Wolters en Dieuwke de Boer. Wij woonden er tot 1988. Nu is het een zorgboerderij.

Red.:
Dank. Bedoelt u inderdaad de boerderij die als Hoogemeeden wordt gespeld? Bij Naam vermelden wij dat er - volgens de provinciale atlas - 3 boerderijen zijn met deze naam, zij het allemaal net iets anders gespeld.

Reactie toevoegen