Niehove

Plaats
Dorp
Westerkwartier
Westerkwartier Middag-Humsterland
Groningen

niehove_collage.jpg

Niehove, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Niehove, collage van dorpsgezichten (© Jan Dijkstra, Houten)

Niehove Niehoofsterdiep (Kopie).jpg

Niehove, briefkaart uit 1891 van een firma die zich betitelt als zijnde gevestigd te Niehoofsterdiep. Voor nadere toelichting zie bij Status.

Niehove, briefkaart uit 1891 van een firma die zich betitelt als zijnde gevestigd te Niehoofsterdiep. Voor nadere toelichting zie bij Status.

Niehove.jpg

Niehove

Niehove

Niehove (4).JPG

Het beschermde dorpsgezicht van Niehove

Het beschermde dorpsgezicht van Niehove

Niehove (2).JPG

Niehove, het mooiste wierdedorp van Groningen, zeggen ze zelf.

Niehove, het mooiste wierdedorp van Groningen, zeggen ze zelf

Niehove (3).JPG

De hervormde kerk uit 1230

De hervormde kerk uit 1230

Niehove

Terug naar boven

Status

- Niehove is een dorp in de provincie Groningen, in de streken Westerkwartier en Middag-Humsterland, gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Oldehove, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- Onder het dorp Niehove vallen ook de buurtschappen Balmahuizen, Frytum, Gaaikemaweer, Heereburen en Pama. Merkwaardig is een briefkaart uit 1891 van een firma die zich betitelt als zijnde gevestigd te Niehoofsterdiep (zie afbeelding), wat hij/men toen kennelijk als plaatsje/buurtschap zag. Rond dat diep lag en ligt namelijk alleen een handvol panden die tot de buurtschap Heereburen zijn te rekenen, die in die tijd ook al bestond. Dus de ratio van deze kennelijke toenmalige 'plaatsnaam' ontgaat ons vooralsnog.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Nijhoof.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Niehove ligt ZW van het dorp Oldehove, NW van het dorp Noordhorn, NO van de dorpen Niezijl en Grijpskerk en ONO van het dorp Kommerzijl, aan het Niehoofsterdiep, dat via het Kommerzijlsterdiep en Kommerzijlsterrijt in verbinding staat met het Reitdiep (voorheen Hunze).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Niehove 45 huizen met 310 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 280 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Niehove heeft 13 rijksmonumenten.

- In de kerk is een bezoekerscentrum met een kleine expositie van voorwerpen die te maken hebben met de historie van het dorp. Onder andere is er een ruitje te zien, in lood gevat. Op het glas is de Niehoofster kerk afgebeeld met midden op het dak op een paal een ooievaarsnest. Dit ooievaarsnest heeft ook in werkelijkheid vele eeuwen lang het dak van deze kerk gesierd. En tot eind 19e eeuw hebben er ook daadwerkelijk jaarlijks ooievaars gebroed. Een mooi verhaal daarover vind je onder de link.

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- Het platteland in het noordwesten van de provincie Groningen ontbeerde tot 1980 een theater met een structureel cultureel aanbod gedurende het hele jaar. Daarom is er sinds dat jaar Regiotheater Niehove, dat een cultureel programma biedt voor inwoners uit de regio, die in de prachtige ambiance van dit mooie wierdendorp een avond of middag willen genieten van theater of muziek. De stichting heeft daarbij de beschikking over de boven- en benedenzaal van het sfeervolle dorpshuis de Eisseshof en - voor de klassieke concerten - het eeuwenoude dorpskerkje. De gelagkamer van de Eisseshof dient als foyer van het theater. Dat het theater in een behoefte voorziet, blijkt uit het feit dat het een vriendenkring heeft opgebouwd met leden vanuit de wijde omgeving, zoals het Westerkwartier, De Marne, Winsum, de stad Groningen en noord en oost Fryslân. Het theater heeft een goede reputatie opgebouwd met aansprekende concerten, voorstellingen en festivals op het gebied van jazz, blues, theater en klassieke muziek

- Paasvuur (1e paasdag).

Terug naar boven

Beeld

- Filmpje met dorpsgezichten van Niehove.

- In het programma Dam Op van RTV Noord gaat Wiebe Klijnstra in juni 2014 op bezoek in Niehove, waar hij fruitteler Oudebosch (een van de laatste fruittelers van de provincie Groningen), rietdekker Liekele Terpstra en zanger Sijtse Scheeringa interviewt.

Bijzonder is dat als er in het voorjaar nachtvorst dreigt, je fruitteler Oudenbosch soms de hele nacht zijn kwekerij kunt zien beregenen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar een laagje ijs beschermt de bloesem van de kersen-, pruimen-, appel-, en perenbomen tegen de kou. Een paar graden vorst is namelijk funest voor de pas uitgekomen bloesems. Bij de ijsvorming van de beregening die bevriest, komt veel warmte vrij. De bloesems worden hierdoor niet kouder dan nul graden. En dat kunnen ze goed hebben. De beregening gebeurt met 2 pompen die elk worden aangedreven door een 180 pk sterke, oude vrachtwagenmotor. Per minuut slurpen die 10.000 liter water uit het Niehoofsterdiep. Fotografen grijpen soms hun kans om hier mooie foto's van te maken. Maar ze moeten er dan wel snel bij zijn; als 's ochtends de zon gaat schijnen, is het ijs ook zo weer 'als sneeuw voor de zon' van de bloesem verdwenen. (bron en zie verder: reportage (tekst en video) van RTV Noord, 20-4-2017)

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Niehove (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Niehove.

- Dorpshuis: - Het befaamde 17e-eeuwse restaurant-café-dorpshuis Eisseshof is het middelpunt van het dorpsleven van Niehove. Het is een wijd en zijd bekend café met een prachtige bovenzaal. Het verkeert nog in oorspronkelijke staat. Het is een mooi verhaal hoe de Eisseshof aan zijn verdieping is gekomen. In de 19e eeuw plaatste toenmalig uitbater Cornelis van der Kamp een verdieping op het pand. Het ging de boeren in Niehove voor de wind en zij wilden een aparte bovenruimte om te vergaderen. De boeren dronken daar hun wijn en de arbeiders zaten beneden aan de jenever. Het pand is in 1985 gekocht door Vereniging Dorpshuis Niehove en wordt sindsdien door de vereniging beheerd. Om het onderhoud van het pand te kunnen bekostingen, verhuurt de vereniging de benedenverdieping sinds 2007 aan Husein Goudsmit en zijn vrouw Lisalotte Veen. Husein bereidt Indonesische gerechten waarvoor mensen uit de hele provincie hier naartoe komen.

De Eisseshof is dus een dorpshuis, café, restaurant én concertzaal (voor dat laatste onderdeel: zie het hoofdstuk Natuur en recreatie). "De Eisseshof is heel belangrijk voor het dorp. Het zorgt voor bedrijvigheid. Anders is het hier maar een dooie boel", aldus bestuurslid Annie Pieltjes. In 2017 wordt de Eisseshof verbouwd om weer aan de eisen des tijds en de wensen van de bezoekers te voldoen. Want ook in Niehove slaat de vergrijzing toe, waardoor sommigen bijvoorbeeld de trap naar boven te steil vinden. Het toilet wordt ruimer. En wie weet wordt er in de toekomst ruimte gemaakt voor een fysiotherapeut en/of gaan ze er gezamenlijke maaltijden organiseren. (bron)

- Duurzaamheid: - In 2017 zijn in Niehove enkele kleine windmolens geplaatst voor de opwekking van energie. Ze staan in de Heereburen en aan de Rikkerdaweg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Niehove.

Reactie toevoegen