Doezum

Plaats
Dorp
Grootegast
Westerkwartier
Groningen

doezum_aardappelveld.jpg

Doezum, mei 2017, de aardappelvelden worden weer gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Doezum, mei 2017, de aardappelvelden worden weer gereed gemaakt voor het nieuwe seizoen. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

doezum warenhuizen van j boek en zoon 1939 [640x480].jpg

Doezum Warenhuizen van J. Boek en zoon 1939

Doezum Warenhuizen van J. Boek en zoon 1939

Doezum

Terug naar boven

Status

- Doezum is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Grootegast.

- Onder het dorp Doezum vallen ook de buurtschappen Bokkebuurt, Bombay (deels), De Eest en Peebos (deels).

Terug naar boven

Ligging

Doezum ligt direct ZW van Grootegast.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Doezum 80 huizen met 593 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 500 huizen met ca. 1.150 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In 2010 is de Dorpsvisie Doezum verschenen. Deze Dorpsvisie, met de titel "Pad noar mörg’n", is tot stand gekomen met behulp van de inwoners, die middels een dorpsenquête hun mening over tal van zaken hebben gegeven. Tevens is met behulp van studenten van het Van Hallinstituut een kwaliteitsonderzoek gedaan naar de leefbaarheid in het dorp. Dit onderzoek maakt ook deel uit van de Dorpsvisie en geeft samen met de uitkomsten van de enquête aan, wat er in de komende jaren kan worden verbeterd. De titel geeft aan dat dit Pad noar mörg’n bedoeld is om een weg in te slaan om de leefbaarheid in Doezum en haar buitengebied te verbeteren. Om zo voor de toekomst de mogelijkheden te benoemen en te benutten, opdat het dorp een plezierige plek blijft om te wonen en te werken.

- De firma Snipperhout BV heeft in 2010 subsidie gekregen voor een mobiele verbrandingsinstallatie voor houtsnippers in Doezum. De mobiele installatie gaat in de zomer het zwembad in het dorp verwarmen en in de winter de plaatselijke sporthal. Snipperhout denkt zo 50.000 m3 gas per jaar te kunnen besparen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Doezum heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het Meerdaags Jeugdtoernooi Doezum (MJT, 4 dagen rond Hemelvaartsdag) is sinds 1977 uitgegroeid tot het grootste volleybal-jeugdtoernooi van Nederland. Er doen jaarlijks 40 tot 60 teams uit het hele land aan mee.

- Op een zaterdag in juni is er - sinds 2009 - het jaarlijkse Zomerfestival, georganiseerd door muziekvereniging Beatrix Doezum. Ca. 20 brassbands, fanfares en/of harmonieën voeren de door hun gekozen werken uit. De uitvoeringen worden beoordeeld door een professionele en vakkundige jury van vergelijkbaar niveau als op concoursen of gerenommeerde festivals. Het is hierbij de bedoeling dat elk orkest volgens een aantal uitgangspunten invulling geeft aan het te spelen repertoire. Dit dient te bestaan uit minimaal 5 verplichte onderdelen zoals: een groot werk uit klein/groot repertorium voor brassbands, fanfare of harmonie uit de betreffende divisie waarin de vereniging uitkomt op het concours; een koraal(bewerking); een mars; solistisch werk met 1 of meerdere solisten; minimaal één ‘licht’ concertwerk. Het Zomerfestival heeft in de loop der jaren een goede naam opgebouwd, niet alleen door de kwaliteit van de deelnemers maar ook door de gezellige sfeer en de uitgebreide catering waaronder de kennelijk eveneens befaamde hamburgers.

- Feestweek (juni).

- Sinds 2008 - daarvoor was het in 1993 voor het laatst - is er in Doezum weer het fierljeppen over de Doezumertocht (zaterdag in augustus). Voor nadere informatie tel. 613608 of [email protected].

- Voetbalkamp Westerkwartier (eind augustus) in Doezum is een 3-daags kamp voor jeugd van 6 tot 14 jaar uit de hele regio. De jeugd heeft hier 3 dagen plezier met
trainen, verschillende toernooien en overige activiteiten, zoals een schot-snelheidsmeter, pannakooi enz. Verder beleven ze plezier aan individuele tips van trainers. Wat is er mooier dan iets nieuws of iets op een andere manier succesvol te proberen. De trainers zullen spelers daarin sturen, wat de speler een completere voetballer/ster maakt.

- Muziekvereniging Beatrix organiseert jaarlijks op een zaterdag in september een Rommelmarkt. De opbrengst zal vermoedelijk ten goede komen aan de vereniging, voor onderhoud en aanschaf van uniformen en instrumenten.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Openluchtzwembad De Woldzoom. - Zwembad De Woldzoom op Facebook.

- Het landinrichtingsproject Lutjegast-Doezum is in 2015 afgerond. Voor verdere details zie bij Lutjegast > Recente ontwikkelingen.

Terug naar boven

Links

- Onderwijs: - Remmelt Booy School.

- Muziek: - Muziekvereniging Beatrix is een voorbeeld van het gezegde "waar een klein dorp groot in kan zijn". Ze zijn namelijk Nederlands Fanfare Kampioen 2017 geworden.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Doezum.

Reactie toevoegen