Electra

Plaats
Buurtschap
Zuidhorn De Marne
Westerkwartier Hoogeland
Groningen

Electra

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Electra.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Electra.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Electra.

Terug naar boven

Status

- Electra is een buurtschap in de provincie Groningen, in deels de streek Westerkwartier, gemeente Zuidhorn (t/m 1989 gemeente Oldehove), en deels de streek Hoogeland, gemeente De Marne (t/m 1989 gemeente Leens).

- De buurtschap Electra valt deels onder het dorp Lauwerzijl, deels onder het dorp Oldehove (beide gemeente Zuidhorn), deels onder het dorp Zuurdijk (gemeente De Marne, hoewel dit deel van Electra volgens het postcodeboek onbewoond is).

- Bijzonder is dus dat het nietige buurtschapje Electra onder twee gemeenten en onder drie dorpen valt.

- De buurtschap Electra heeft geen plaatsnaamborden. Het staat wél op richtingwijzers in de omgeving aangegeven.

Terug naar boven

Naam

De buurtschap die nu als Electra te boek staat, heette oorspronkelijk Lammerburen. De naam is veranderd in Electra toen hier in 1920 het gemaal De Waterwolf is gebouwd. Het oostelijke gedeelte heet nog wel Lammerburen.

Terug naar boven

Ligging

- De buurtschap Electra ligt 4 km O van Lauwerzijl, 2 km NW van Oldehove, rond de Electraweg en de Teenstraweg, rond het punt waar beide samenkomen bij het sluizencomplex in het Reitdiep.

- Het deel van de Electraweg O van het Reitdiep valt onder Oldehove, het deel N van het Reitdiep valt onder Zuurdijk en het deel W van het Reitdiep, gelegen rond de Teenstraweg, valt onder Lauwerzijl.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Electra omvat slechts een handvol panden.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 1920 slaan de boeren in de Westpolder de handen ineen om plannen te maken voor de aanleg van een stoomgemaal. Nog in hetzelfde jaar opent koningin Wilhelmina samen met Prins Hendrik in de Westpolder een van de grootste en modernste gemalen van Europa; de Waterwolf. De koningin had zelf het verzoek ingediend het gemaal te mogen openen, wat aantoont dat ze zich het belang van het gemaal realiseerde. Een zin uit de toespraak van de koningin was: "Verlaging van den waterstand, brengt meerder koren op het land." Want daar ging het ten slotte om; de vruchtbaarheid van het land. Woordvoerders van de firma Stork, die de machines hadden gefabriceerd, prezen de samenwerking met de boeren uit het gebied. Zonder de voortvarendheid en inzichten van de Groninger boeren was het gemaal niet tot stand gekomen. Veel boeren in de omgeving waren erg blij met de komst van het gemaal. De Waterwolf kon, en kan nog altijd, 4500 kubieke meter water per minuut uitslaan. Dat betekent dat het een huiskamer vol water in één seconde kan leegpompen. Daarmee zorgt ze ervoor dat het land in het noordwesten van de provincie Groningen én de kop van Drenthe niet onder water komen te staan.

Terug naar boven

Evenementen

- De Nacht van Electra is een evenement op wisselende datums en locaties, maar wel altijd in de buurt van de buurtschap Electra.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Zwembad Electra.

Reactie toevoegen