Hoogeland

Streek
Hoogeland
Groningen

Hoogeland kaart [640x480].jpg

Hoogeland, deze kaart geeft de ligging van deze streek in het N van de provincie Groningen aan.

Hoogeland, deze kaart geeft de ligging van deze streek in het N van de provincie Groningen aan.

Hoogeland

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Hoogeland.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over het Hoogeland (online te bestellen).

Terug naar boven

Status en ligging

- Het Hoogeland is een streek in de provincie Groningen ten noorden van het Reitdiep en het Damsterdiep.

- De streek omvat globaal de gemeenten De Marne en Eemsmond en (noordelijke delen van) de gemeenten Winsum, Loppersum en Delfzijl.

- Volgens sommigen hoort de driehoek stad Groningen-Bedum-Ten Boer niet tot het Hoogeland en wordt daarom wel aangeduid met het Lageland. Deze streek ligt inderdaad een stuk lager dan de rest van het gebied. Het is dan ook omgeven door een in onbruik geraakte dijk, de Wolddijk. Dit lage gebied wordt daarom ook wel Innersdijken genoemd.

- De spoorlijn Groningen-Roodeschool wordt ook wel het Hoogelandspoor genoemd.

- De grens tussen de streken Hoogeland in het N en Westerkwartier in het ZW loopt langs het Reitdiep.

Terug naar boven

Naam

Spelling
De streek wordt soms ook als Hogeland gespeld, maar wij hebben de indruk dat de spelling Hoogeland veruit het meest gangbaar is, vandaar dat wij deze hier aanhouden.

Naamsverklaring
De naam verwijst naar de relatief hoge ligging van de grond, veroorzaakt door de aanslibbing van de zee. De bodem bestaat dan ook uit zeeklei.

Terug naar boven

Geschiedenis

Het Hoogeland stond vanouds bekend om zijn scherpe tweedeling tussen hereboeren en keuterboeren / landarbeiders. In de 19e en 20e eeuw leidde deze sociaal-economische tegenstelling vaak tot stakingen en gewapende uiteenzettingen.

Deze streek is veel bezongen in de liedjes van Ede Staal (1941-1986), ook wel "de Jacques Brel van Groningen" genoemd. Eén van zijn liedjes is het prachtige Mien Hoogelaand (Youtube-filmpje met het liedje plus fraaie foto´s van de streek). Tekst lied Mien Hoogelaand van Ede Staal zodat je het desgewenst kunt meezingen ;-)

Het verleden van deze streek kun je ontdekken in Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum, waar het platteland van ruim 100 jaar geleden tot leven komt. Hoe zou ons leven er uitzien zonder auto, smartphone, computer, televisie of magnetron? Een antwoord op die vraag krijg je hier. Kijk rond in 20 oude gebouwen en ervaar hoe de mensen vroeger woonden en werkten. Woonkamers, slaapkamers en werkplaatsen zijn met zoveel oog voor detail ingericht, dat het lijkt alsof de bewoners even weg zijn. Je snuift er de sfeer van vroeger op. Een boeiende en betaalbare bestemming voor bijvoorbeeld een dag met vrienden of vriendinnen, een bedrijfsuitje of een familiefeest.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Leader Hoogeland was t/m 2013 een programma om innovaties t.b.v. een aantrekkelijk, leefbaar en economisch vitaal platteland op het Hoogeland te stimuleren. Of er een vervolg op komt, is nog niet bekend.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- In 2010 is het routeboekje Raadhuizen op het Hoogeland verschenen. Het boekje beschrijft  de besluitvorming, architectenkeuze en bouw van de gemeentehuizen in de eerste twee decennia van de 20e eeuw. Reden voor deze uitgave is het feit dat het in 2010 20 jaar geleden was dat deze raadhuizen overbodig werden door de gemeentelijke herindeling.

- Pagina met foto's van middeleeuwse kerken op het Hoogeland.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Wierde & Dijk is de vereniging voor natuur- en landschapsbeheer in Noord-Groningen. Zij verenigt streekbewoners die zich willen inzetten voor de bescherming van natuur en landschap in Noord-Groningen. Agrarische leden en burgerleden werken daarin samen.

Terug naar boven

Beeld

- Reportage Onbewogen Land (2014, 23 min.), een ode aan het Hoogeland, door filmmaker Itmar Kool uit Westerwijtwerd, met als aanleiding de commotie rond de aardbevingen.

- ‘Community Films: Door vele ogen!’ is een in 2016 gestart project om met door de inwoners zelf gemaakte films het Hoogeland op positieve wijze in beeld te brengen. Het beoogt de vele kwaliteiten van het gebied, de bijzondere producten, en de - vaak kleinschalige - initiatieven nog beter zichtbaar te maken. Het wordt een reeks van virtuele reizen door de streek, vastgelegd door inwoners, ondernemers, cultuurmakers en erfgoedbeheerders. Met dit project wordt de nadruk gelegd op ‘de pracht en kracht’ van de regio. De website, met uitgebreide informatie en gratis online tips en advies, is bedoeld voor iedereen die het leuk vindt een steentje bij te dragen aan het promoten van dit bijzondere gebied.

En het mooie is dat je er niet per se dure professionele apparatuur voor hoeft te hebben: met de juiste begeleiding en kennis, in combinatie met gratis online tips, kan iedereen met behulp van een smartphone of tablet zélf filmpjes maken. Want smartphones en tablets hebben tegenwoordig bijna allemaal de mogelijkheid om te filmen en de kwaliteit wordt steeds beter. Ook een digitale camera heeft vaak een filmfunctie. Je kunt natuurlijk ook filmen met een videocamera. Naast uitleg over het filmen, geeft de site tips om beelden te bewerken, hoe filmpjes te delen op social media en over de mogelijkheden van live streaming. Volg het stappenplan voor het beste resultaat!

De gemeente Winsum wil op deze manier graag eind 2016 al haar dorpen in beeld gebracht hebben. Op de site staan ter inspiratie voor anderen al mooie voorbeelden: een film gemaakt door de inwoners van Adorp / Wetzinge / Hekkum, een 'diaserie' gemaakt door de inwoners van Ezinge. Ook de film gemaakt door inwoners van Garnwerd, t.b.v. de presentatie van de Dorpsvisie op 18 maart 2016, is een mooi voorbeeld van in dit geval het op een creatieve en aansprekende wijze visualiseren van een Dorpsvisie.

Terug naar boven

Links

- Stichting Hoogeland op de Kaart, die zich sinds 2008 inzet voor versterking van recreatie & toerisme in deze streek, heeft sinds eind 2015 een nieuw bestuur en verbreedt sindsdien tegelijk haar activiteiten. De inzet is nu versterking van de leefbaarheid in de brede zin van het woord. De stichting wil bijdragen aan een vitaal Hoogeland door het opzetten en ondersteunen van netwerken (gericht op het delen van kennis en ervaring), het ondersteunen van lokale initiatiefnemers, het opsporen van kansrijke projectideeën, het stimuleren van innovaties en het (laten) uitvoeren van projecten. “Het Hoogeland verdient het om positief in het nieuws te komen, niet alleen de aardbevingen en de krimp, maar ook aandacht voor mooie initiatieven van samenwerken en verbinden van ondernemers, burgers en gemeenten op het gebied van leefbaarheid, gezondheid en toerisme", aldus bestuurslid Linda Bel-Hoekzema.

Terug naar boven

Trivia

- Een bijzonderheid is dat het Westerkwartiers door de Hoogelandsters Overdaaips wordt genoemd, letterlijk: "over het (Reit)diep". Maar dat omgekeerd het Hoogelands door de Westerkwartierders ook Overdaaips wordt genoemd. Dat is net zo waar: voor beide populaties is de andere kant van het Reitdiep immers de "overkant"...

Reactie toevoegen