Midwolde

Plaats
Dorp
Leek
Westerkwartier
Groningen

midwolde_dorpsvereniging_35_jaar_kopie.jpg

Dorpsvereniging Midwolde is opgericht in 1979.

Dorpsvereniging Midwolde is opgericht in 1979.

midwolde_achtererf_hondehoek.jpg

Fleurig achtererf aan de Hondehoek in Midwolde, april 2018. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Fleurig achtererf aan de Hondehoek in Midwolde, april 2018. (© Harry Perton / https://groninganus.wordpress.com)

Midwolde

Terug naar boven

Status

- Midwolde is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Leek.

- Onder het dorp Midwolde valt ook de buurtschap Pasop. Op de site van de Dorpsvereniging (zie bij Links) spreekt men ook wel van Midwolde-Pasop, om aan te geven dat het dorpsgebied eigenlijk uit twee plaatsen bestaat. De buurtschap ligt N van het dorp, aan de andere kant van de A7.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Midwòlle.

Oudere vermeldingen
1486 kopie Mitwolde, 1546 kopie Midwolde, 1558 Mijtwolde, 1572 Mitwolde, Midwolde, 1579 Midwolt.

Naamsverklaring
Betekent mit, mid 'in het midden gelegen' en wolde, datief enkelvoud van wold 'moerasbos, zompig bos'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Midwolde grenst in het Z en ZW aan Leek, in het W, van Z naar N, achtereenvolgens nog net aan Tolbert (bij de dorpskern), aan de N enclave van Leek en aan buitengebied van Tolbert, in het N en NO aan buitengebied van Enumatil en in het O aan Lettelbert, en ligt OZO van Boerakker, ZZW van Zuidwolde, WZW van Oostwold en Hoogkerk, W van de stad Groningen, W en NW van het Leekstermeer, bijna direct NW van de provincie Drenthe, NNW van Roden en N van Nietap en Nieuw-Roden. Centraal door het dorpsgebied loopt de A7, van W naar O.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Midwolde 74 huizen met 374 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 160 huizen met ca. 390 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Dorpsvisie Midwolde (2011).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Midwolde heeft 4 rijksmonumenten, zijnde de boerderij op Hoofdstraat 111, de stelpboerderij uit 1859 op nr. 124 met schuur, bijschuur, bakhuis en hondenhok, Theehuis Vredwold uit 1928 van architect J.H. de Groot op nr. 132, en de Hervormde (PKN) kerk op nr. 134.

- Midwolde heeft 4 gemeentelijke monumenten, zijnde het woonhuis op Hoofdstraat 113, het dubbele woonhuis op nr. 119, de boerderij en voormalige pastorie op nr. 129, en de boerderij op nr. 148.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Midwolder Toneelclub Vredewold (MTV) is opgericht in 1998. Jaarlijks brengen ze een nieuw stuk op de planken.

- Een van de grootste paasvuren van de provincie Groningen wordt elk jaar opgebouwd in Midwolde en ontstoken op tweede paasdag. De organisatie is in handen van het Vuurbestuur. Op de twee zaterdagen voor Pasen wordt de bult opgebouwd. Op de meest uiteenlopende wijzen wordt het snoeihout uit de vele houtwallen en tuinen uit de buurt aangevoerd. Grote boeren komen met grote trekkers, kleine boeren met kleine trekkers en anderen komen met wat verder voorhanden is. Met man en macht worden de bult opgebouwd. Onder toezicht van het Vuurbestuur mogen jonge lieden de bult aansteken. Het grote Paasvuur trekt altijd veel volk uit Midwolde en wijde omgeving.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Sinds 2017 wordt er weer gebakken in Broodhuys Midwolde (voorheen Bakkerij Zigterman). Elke woensdag en donderdag bakt bakker Wim de heerlijkste broden en broodjes. Wim en zijn team willen met hun GroenBrood graag aan iedereen laten zien én proeven dat ze door eenvoudig terug te gaan naar de oorsprong van voeding, onweerstaanbare en supergezonde broden en broodjes kunnen bakken. Ze zoeken naar de puurste grondstoffen, zonder toevoegingen zoals E-nummers, géén broodverbeteraars en respecteren hun grondstoffen. Ze nemen de tijd en kneden het deeg nog gewoon met hun handen. Ze houden ook rekening met het weer want ook dat heeft ook invloed op het deeg in de voorbereidingsfase. Echte aandacht en gedrevenheid is nodig om echt brood te bakken. Vakmanschap! Het is hun wens om alleen het beste brood, waar zij zelf in geloven, voor de mensen te bakken.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Midwolde (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Midwolde en Pasop.

- Belangenvereniging: - Dorpsvereniging Midwolde is opgericht in 1979.

- Duurzaamheid: - Net buiten de dorpskern is, afgeschermd door een oude boomsingel, een 'zonnefarm' grealiseerd. 5 hectare weiland wekt meer dan genoeg stroom op voor het hele dorp. Al voor de trend uit hebben de inwoners van Midwolde gezamenlijk hun wens van stroomneutraliteit kunnen verwezenlijken. Door de baten uit overproductie van zonne-energie hebben ze uiteindelijk zelfs ook hun warmtevraag afgedekt. Zo werd het een van de eerste energieneutrale dorpen van het Noorden.

Al in 2012 heeft de dorpsvereniging door Blauwe Ogen (een multidisciplinaire coöperatie die verduurzamingsprojecten initieert en begeleidt) een inventarisatieonderzoek voor energiereductie en energieproductie laten uitvoeren. De achterliggende wens was zelfvoorzienend en energieneutraal worden. Midwolde speelt in het Westerkwartier een ware voortrekkersrol. Uit het inventarisatietraject zijn zeer concrete resultaten gekomen. Het dorp is een afdeling van Grunneger Power geworden, en het is een van de “founding fathers” geworden van de recentelijk opgerichte Groninger Energiekoepel voor collectieven die zich bezig houden met de productie van duurzame energie. Er is een lokale vrijwillige projectleider opgeleid voor het adviseren op het gebied van zonnepanelen en verschillende daken zijn al voorzien van zonnepanelen.

En de werkgroep DuurZSaam Actief Midwolde is opgericht, die activiteiten organiseert en initiatieven neemt met betrekking tot duurzaamheid. Het idee achter duurzaamheid is simpel: de wereld zodanig maken dat alle mensen vandaag én morgen goed kunnen leven en tegelijkertijd de natuurlijke hulpbronnen van het leven in stand houden. Daarbij worden economie, milieu en sociale aspecten als gelijkwaardig beschouwd. De werkgroep DuurZSaam Actief organiseert interactieve bijeenkomsten en activiteiten die gericht zijn op duurzame energie en op gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving. Uitgangspunt van de werkgroep bij duurzame energie is het concept 'Trias Energetica' dat ook gebruikt wordt bij het duurzaam ontwerpen van gebouwen. Onder de link vind je dat toegelicht. Voorbeelden van activiteiten die in dit kader worden georganiseerd, zijn: informatieavond klimaatverandering, LED belevingsavond, gebruik groene stroom, collectieve dorpswindmolen en zonnedaken, elektrische buurtauto.

Als het gaat om gezond ouder worden in een gezonde leefomgeving laat DuurZSaam Actief Midwolde zich inspireren door 'The Blue Zones', de blauwe zones. Dit zijn locaties waar mensen langer en gezonder leven dan elders op de wereld. Mensen die op een van deze locaties wonen worden gemiddeld 90 of zelfs 100 jaar, in goede gezondheid, zonder medicijnen of invaliditeit. Willen we dat niet allemaal? Er zijn vijf blauwe zones: het Italiaanse eiland Sardinië, Okinawa in Japan, Loma Linda in Californië, Nicoya in Costa Rica Peninsula en Ikaria, een Grieks eiland. Het lijkt mysterieus maar het is goed te begrijpen. Het is een keuze die mensen in deze zones maken: men leeft nagenoeg zonder enige vorm van stress, zorgt voor voldoende rust/slaap, deelt geluk met familie/gemeenschap, heeft een doel in het leven en zorgt voor een gezonde dosis ontspanning. Er zijn 9 kenmerken die de levensstijl in de blauwe zones succesvol maakt. Ook dt wordt onder de link nader toegelicht. Voorbeelden van activiteiten die DuurZSaam Actief Midwolde in dit kader organiseert, zijn: natuurwandelingen, kookworkshops, aanschuiftafel, Happy Hour’s, snoeien.

- In februari 2018 hielden autobedrijf Nienhuis en DuurZSaam Actief Midwolde alweer een 2e test­ en informatiemiddag rond (elektrische) auto’s delen. Inwoners waren van harte welkom voor een proefritje en informatie over de Deelauto Buurt Bundel. Autodelen is een duurzaam alternatief voor een tweede auto of een mooie oplossing als je alleen een ruime wagen nodig hebt voor vakanties. Harm Nienhuis ziet het helemaal zitten om dat voor het dorp mogelijk te maken en heeft in samenspraak met DuurZSaam Actief Midwolde een wagenpark van 5 duurzame auto’s staan. Voor elk wat wils: de hybride Audi A7, de elektrische Tesla S en Tesla X en de Audi A3 G-tron die op groen gas rijdt. De BMW i3 wordt er nog aan toegevoegd. Ook wordt samen met Buurkracht een autodeelapp ontwikkeld, waarmee autodelers de beschikbaarheid van auto’s via hun smartphone kunnen checken en een reservering kunnen maken. Deze app wil Buurkracht ook aan andere buurten met autodeelprojecten aanbieden. Daarnaast zijn ze nog aan het uitvogelen hoe de autodelers hun auto kunnen ophalen bij Nienhuis. Vooral als je ver weg woont kan dat een probleem zijn. Ze denken daarvoor aan een elektrischefietsdeelproject.

- Veiligheid: - Huisnummers zijn nogal eens slecht zichtbaar, en al helemaal 's avonds in het donker. Dat kan kostbare minuten kosten voor hulpdiensten als ambulances en brandweer, maar ook voor bezoekers, leveranciers en post- en pakketbezorgers is het wel zo handig als huisnummers goed zichtbaar zijn. Dorpsvereniging Midwolde heeft die koe in 2017 in één keer goed bij de horens gevat door dankzij subsidie van het ondernemersfonds van de gemeente Leek alle inwoners gratis driehoekige witte huisnummerbordjes (waar nodig met paal) aan te bieden. Vrijwel iedereen heeft daar gebruik van gemaakt.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Midwolde.

Reactie toevoegen