Lammerburen

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier Middag-Humsterland
Groningen

Lammerburen

Terug naar boven

Status

- Lammerburen is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streken Westerkwartier en Middag-Humsterland, gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Oldehove, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Lammerburen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Oldehove.

- De buurtschap Lammerburen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1781 Lammerbuiren, 1828 Lamerburen, 1837 De Lummerhuizen, thans Lamenburen, 1846 Lammerburen, voorheen Lammerhuizen.

Naamsverklaring
Ten noorden van de buurtschap, aan de oever van de Hunze, lag de Jolamer- of Lamerbult, een steenachtige heuvel. Lam(m)er betekent hier mogelijk 'belemmering'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Lammerburen ligt NW van het dorp Oldehove en O van de buurtschap Electra, rond het centrale deel van de Electraweg.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Lammerburen omvat enkele panden met ca. 10 inwoners.

Terug naar boven

Beschrijving

Zie bij Electra.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nadat in 1877 de getijdenrivier het Reitdiep bij Zoutkamp werd afgesloten, is in 1879 boerderij Lammerburen gebouwd door de familie Haack. De huidige bewoners zijn de vierde generatie op de boerderij. In 2001 zijn zij in de oude paardenstal gestart met Natuurboerderij Lammerburen (Electraweg 4). Dit is de oudst bekende broedplaats van steenuilen in Groningen. Er wordt voorlichting gegeven en er worden lezingen gehouden over uilen, weidevogels, akkervogels en agrarisch natuurbeheer. Ook aan de cultuurhistorie van Nationaal Landschap Middag-Humsterland wordt ruim aandacht besteed. Deze informatie kan gegeven worden aan diverse groepen (tot 60 personen), scholen en individuele bezoekers.

Je kunt ook een prachtige wandeling maken en genieten van het landschap met zijn rust en ruimte. De wandelroute over het bedrijf laat de bezoekers kennismaken met landschapselementen als de herstelde slaperdijk, de coupures, het schotbalkenhuisje, de kikkerpoel, de oude dijkkolk en het landschap van het Reitdiep. Aan het Reitdiep staat een vogelkijk-/schildershut en de Humsterlanddijk is ingezaaid met een bloemenmengsel. Kortom er is genoeg te doen en te beleven op de Natuurboerderij en er zijn diverse arrangementen mogelijk. Ook zeer de moeite waard voor gezinnen met kinderen.

Reactie toevoegen