Westerhorn (Grijpskerk)

Plaats
Buurtschap
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

Westerhorn (Grijpskerk)

Terug naar boven

Status

- Westerhorn is een buurtschap in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 1989 gemeente Grijpskerk, in 1990 over naar gemeente Zuidhorn, in 2019 over naar gemeente Westerkwartier.

- De buurtschap Westerhorn valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Grijpskerk.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
Tot in de 17e eeuw werd de buurtschap Westerdijken genoemd.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Westerhorn ligt direct ZW van het dorp Grijpskerk, rond de Westerhornerweg, t/m de huisnrs. 17 en 30. De hogere huisnrs. vallen onder buurtschap Eibersburen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de buurtschap Westerhorn 18 huizen met 153 inwoners. Tegenwoordig heeft de buurtschap nog altijd ca. 20 huizen, met ca. 50 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Er is een volksverhaal over de duivel die rond 1830 in de gedaante van een reusachtige haas in Westerhorn zou zijn verschenen. - Hier nog een iets andere versie van dit verhaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Op 23 augustus 1943 is een geallieerd vliegtuig, dat op weg was naar Berlijn, neergestort in buurtschap Westerhorn. In mei 2018 is nabij de locatie waar dit heeft plaatsgevonden een aantal plaquettes met de namen van de oorlogsslachtoffers onthuld. In samenwerking met Bindert Helder heeft Cor Meijer van het 4 mei comité Grijpskerk het initiatief genomen om naast deze plaquettes nog een plaquette specifiek voor het neergestorte vliegtuig te laten plaatsen op de plek waar het vliegtuig destijds is neergestort. Op de in augustus 2018 geplaatste plaquette bevindt zich een QR-code waarmee het hele verhaal gelezen kan worden. Ook via de in deze alinea geplaatste link is het artikel te lezen.

Reactie toevoegen