Marum

Plaats
Dorp en gemeente
Marum
Westerkwartier
Groningen

GR gemeente Marum in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Marum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Marum in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Marum

Terug naar boven

Status

- Marum is een dorp en gemeente in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier.

- De gemeente Marum omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Boerakker (grotendeels), De Wilp, Jonkersvaart, Lucaswolde, Niebert, Noordwijk en Nuis, en de buurtschappen Bakkerom (grotendeels), Bremen (deels), De Haar, De Jammer (deels), De Linde, Hamrik, Keuningswijk, Malijk, Trimunt, Willemstad en Zethuis. Dat zijn 8 dorpen en 11 buurtschappen in totaal.

- Wapen van de gemeente Marum.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Marum.

- Onder het dorp Marum vallen ook de buurtschappen De Haar, De Linde, Hamrik, Malijk, Trimunt, Willemstad en Zethuis (deels). Dit zijn 7 buurtschappen in totaal.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Moarm.

In het Fries
Mearum.

Oudere vermeldingen
1385 Marum.

Naamsverklaring
Misschien een samenstelling van het Oudfriese mâr 'meer, plas, waterloop' en heem 'woonplaats', vergelijk Marrum, of datief meervoud (met locatieve functie) van het Oudfriese mâr, te vergelijken met Mareham (GB), ca. 1200 Marum.(1)

Terug naar boven

Ligging

Marum ligt in het uiterste ZW van de provincie Groningen. De dorpskern grenst in het N aan de A7. Het dorpsgebied grenst in het ZW aan de provincie Fryslân (kernen Drachtstercompagnie, Ureterp aan de Vaart en Siegerswoude), in het Z aan De Wilp, in het O aan Nuis en in het N aan Opende en Noordwijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Marum 592 huizen met 2.972 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 159/794 (= huizen/inwoners) met de buurtschappen De Wilp 96/482, Linde 7/34, De Haar 6/30 en Trimunt 4/19, dorp Niebert 142/714, dorp Noordwijk 52/259 met buurtschap Lukaswolde 21/117 en dorp Nuis 105/523. Tegenwoordig heeft de gemeente Marum ca. 4.000 huizen met ruim 10.000 inwoners, waarvan ca. 2.300 huizen met ca. 5.700 inwoners in het gelijknamige dorp.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de kernen in de gemeente) Marum, kun je terecht bij Heemkundekring Vredewold-West.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Archeologisch onderzoek in 2012 heeft uitgewezen dat 'de bult van Marum', op het weiland naast de kerk, het restant is van een versterkt complex met een stenen toren en een boerderij, omringd door brede grachten, een zogeheten 'stinswier'. Het complex is uniek voor Groningen. In Fryslân zijn een stuk of vijf stinswieren bekend. De Schierstins in Feanwâlden is daarvan de enige die nog een intact gebouw heeft. In de middeleeuwen hebben er overigens honderden van dit soort gebouwen in het Noorden gestaan.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Windmotor Marum.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Trekkertrek Marum (op een zondag in september).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het recent ingerichte, 80 ha grote natuurgebied Marumerlage, N van Marum, rond de gelijknamige waterloop, ligt direct N van de A7 en is vanaf die snelweg goed te zien. Water is een belangrijk element in het gebied geworden, waardoor het grote aantrekkingskracht uitoefent op allerlei soorten water-, moeras- en weidevogels, die er jaarrond te zien zijn. Het gebied is echter open en daardoor erg verstoringsgevoelig. Om toch te kunnen genieten van de vogels is samen met leerlingen van RSG de Borgen een vogelkijkhut ontworpen. Het winnende ontwerp zal daadwerkelijk worde gerealiseerd worden (mits ook de financiering rond komt: anno 2016 worden er nog fondsen voor geworven). Het gebied is zeer vogelrijk geworden. De vogelkijkhut is dan ook een ideale manier om de vogels ongestoord te kunnen bewonderen. Niet alleen voor bewoners, maar ook voor bezoekers van het gebied.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Marum. - De gemeente op Twitter.

- Muziek: - Showband Marum heeft ca. 40 uitvoerende leden. Vernieuwing en originaliteit hebben de band al vele competitieve successen gebracht, bijvoorbeeld op het Wereld Muziek Concours en het Open Dutch Showcorps Championship. Showband Marum verzorgt optredens door heel Nederland, maar is ook internationaal een graag geziene gast. De leden komt uiteraard deels uit Marum, maar ook uit heel Friesland, Groningen en Drenthe.

- Sport: - Volleybalvereniging JMC is in 2002 opgericht uit een fusie van volleybalvereniging Jonkersvaart (de 1e letter uit de afkorting) uit het gelijknamige dorp, en volleybalvereniging Mintonum (de 2e letter) uit Marum. De 3e letter betekent 'Combinatie'. Jong of oud, topsporter of recreant; iedereen is welkom bij JMC. Wat vooral telt is het teamgevoel; samenspelen, elkaar helpen, elkaar aanvoelen. Dat is volleybal. Daarom is de sfeer binnen de club voor JMC heel belangrijk. Om die sfeer goed te houden organiseert JMC naast trainingen en het competitievolleybal door het jaar heen ook allerlei leuke clubactiviteiten zoals een BBQ, tal van activiteiten voor de jeugd en beachvolleybal. Volleybal kan bij JMC zowel op prestatief als op recreatief niveau worden gespeeld. Dit kan zowel bij de jeugd als bij de senioren.

- Zorg: - Zorgboerderij Lima Zorg.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Marum.

Reactie toevoegen