Noordwijk (Marum)

Plaats
Dorp
Westerkwartier
Westerkwartier
Groningen

noordwijk_marum_plaatsnaambord_kopie.jpg

Bij de plaatsnaam Noordwijk denkt men gelijk aan Noordwijk aan Zee. Maar er is ook nog een dorp Noordwijk in Groningen, gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Marum.

Bij de plaatsnaam Noordwijk denkt men gelijk aan Noordwijk aan Zee. Maar er is ook nog een dorp Noordwijk in Groningen, gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Marum.

noordwijk_marum_kerkje_kopie.jpg

Het in 2005 gerestaureerde monumentale kerkje van Noordwijk, dat in bezit is van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), is te huur als stijlvolle ruimte voor lezingen, tentoonstellingen en zang- en muziekactiviteiten.

Het in 2005 gerestaureerde monumentale kerkje van Noordwijk, dat in bezit is van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), is te huur als stijlvolle ruimte voor lezingen, tentoonstellingen en zang- en muziekactiviteiten.

Noordwijk (Marum)

Terug naar boven

Status

- Noordwijk is een dorp in de provincie Groningen, in de streek en gemeente Westerkwartier. T/m 2018 gemeente Marum.

- Onder het dorp Noordwijk valt ook een deel van de buurtschap Zethuis.

- Sinds 2011 heeft Noordwijk een dorpswapen.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Noordwiek.

Oudere vermeldingen
1385 Noertwijk, Noortwijk, 1476 Nortwijck, 1579 Noortwijck, ca. 1660 Noortwick, 1677-1678 Noortwyck, 1781 Noordwyk.

Naamsverklaring
Betekent noord 'noordelijk gelegen', gezien vanuit Marum, en wijk1 'hoeve, nederzetting, dorp'.(1)

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Noordwijk ligt N van het dorp Marum.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Noordwijk 52 huizen met 259 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 180 huizen met ca. 460 inwoners.

Terug naar boven

Bedrijvigheid

- Het kleine dorp Noordwijk heeft 1 grote werkgever: de boteroliefabriek van FrieslandCampina, waar ca. 65 mensen werken.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Openbare Basisschool Het Middelpunt in Noordwijk is na afloop van schooljaar 2013-2014 opgeheven. Het speelde al jaren dat het aantal leerlingen op deze school terugliep. In genoemd schooljaar waren er nog 32 kinderen, maar er was al niemand meer in groep 8 en nog maar één leerling in groep 3. Er worden nauwelijks nog kinderen geboren in het dorp, dus uitzicht op vergroting van het leerlingenaantal was er niet. In 2010 is er niemand geboren, in 2011 drie kinderen, in 2012 vijf, en in 2013 tot oktober één kind. "De komende jaren zouden we er dus maximaal negen kinderen bij kunnen krijgen, maar daar ben je ook niet zeker van, omdat misschien niet iedereen voor deze school kiest. Ouders kunnen ook voor christelijk onderwijs kiezen en naar een school in Marum of Kornhorn gaan", stelde directeur Gerda Kastermans bij het eind 2013 bekend worden van de sluiting.

De doorslag gaf dat ouders, directie en Medezeggenschpsraad niet wilden dat de school in het jaar erna langzaam zou doodbloeden, doordat ouders geleidelijk hun kinderen van school halen en naar een andere school laten gaan, wat soms al gebeurde. Bovendien gebeurde het steeds vaker dat een kind maar een of twee klasgenootjes had en dat is ook niet ideaal als het niet met iedereen even goed klikt. "Wij willen liever nu met opgeheven hoofd de school dicht doen", aldus directeur Kastermans. Als de school niet in 2014 zou sluiten, had dit in 2015 wel gemoeten, omdat in dat jaar de wettelijke ondergrens van 23 leerlingen gehaald zou worden, en er dan daardoor geen financiering van de overheid meer is.

- Dorpsvisie Noordwijk / Lucaswolde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De kerk van Noordwijk dateert naar alle waarschijnlijkheid uit begin 14e eeuw. Het in 2005 gerestaureerde kerkje (16 bij 7 meter) staat op een opgeworpen heuvel midden in het dorp. Het monumentale kerkje, dat in bezit is van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK), is te huur als stijlvolle ruimte voor lezingen, tentoonstellingen en zang- en muziekactiviteiten. Het gebouw is geschikt voor algemene culturele doeleinden, rouw- en trouwdiensten, doopdiensten (eventueel besloten) en andere bijeenkomsten. De klok die gegoten is in 1712, het doopvont dat als 17e-eeuws wordt gedateerd, de preekstoel die rond 1600 is gebouwd en de kroonluchter die ergens in de 18e eeuw werd gegoten geven samen met de bankenopstelling het kerkgebouw een bijzondere uitstraling. Het Van Oeckelen-orgel, van orgelbouwer Petrus van Oeckelen uit Harenermolen, is in 2011 gerestaureerd. Dat was hoog nodig, want het orgel uit 1872 rammelde letterlijk en figuurlijk aan alle kanten. Het orgel is voorzichtig gedemonteerd en naar Soest gebracht, waar het door Bert van den Heuvel is gerestaureerd. De restauratie kostte 185.000 euro. - Nieuws m.b.t. activiteiten in het kerkje op Facebook.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Nabij de kerk start de 12 km lange wandelroute Leedaanzeggerspad. Ontdek Noordwijk, een dorp met een onverwacht rijke natuur en een geschiedenis vol verrassingen. Vergezel de leedaanzegger op zijn route. Het is een route die in de 19e eeuw, toen hier de rouwbrief, de telefoon en de telegraaf nog niet werden gebruikt, gelopen werd door een 'leedaanzegger' om in het dorp en omgeving deur aan deur het overlijden van iemand te berichten. Het pad voert over nog bestaande en verdwenen wegen.

- Noordwijk heeft sinds kort zijn eigen fietsroute of zoals de maker, oud-Noordwijker Jan Vogelzang, zegt 'fiets- of kuiertocht', want je kunt hem natuurlijk ook wandelen. De route begint bij dorpshuis De Weme en eindigt bij het kerkje. In de routeomschrijving, die te verkrijgen is bij de VVV in Marum, wordt ruimschoots stilgestaan bij aandachtspunten zoals het monument van de in 1944 gefusilleerde gijzelaars en de markeringssteen van IJje Wijkstra, de zonderling die in 1929 vier veldwachters doodschoot. Over prachtig aangelegde fietspaden doe je o.a. diverse poelen en pingo’s aan. Ook bezoek je bekende punten in de omgeving zoals de fraai aangelegde hooikiep en natuurgebied Jilt Dijksheide. De route is uitgebreid voorzien van fraaie foto’s en zowel in het Nederlands als in het Westerkwartiers verkrijgbaar. De route is naar keuze 22 of 40 km lang.

Terug naar boven

Beeld

- In maart 2014 gaat het RTV-Noord-programma Dam Op op bezoek in Noordwijk, waar ze een aantal bijzondere inwoners interviewen.

Terug naar boven

Links

- Nieuws: - Nieuws uit Noordwijk van het dorpshuis op Facebook.

- Belangenorganisatie: - Plaatselijk Belang Noordwijk/Lucaswolde.

- Dorpshuis: - Nadat pogingen om het in 1981 afgebrande dorpscafé te herbouwen waren mislukt, is in 1984 besloten te gaan werken aan de realisatie van een dorpshuis, inclusief faciliteiten t.b.v. de korfbalsport. In 1987 is er een vereniging tot beheer en expoloitatie van een dorpshuis opgericht. In de loop van 1987 is begonnen aan de daarwerkelijke bouw van Dorpshuis De Weme. Hier is door tientallen vrijwilligers gedurende circa twee jaar hard aan gewerkt.

- Sport: - Biljartvereniging DNPP. Wat dat betekent kun je lezen onder de link :-)

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Noordwijk.

Reactie toevoegen