Den Horn

Plaats
Dorp
Zuidhorn
Westerkwartier
Groningen

den_horn_zaterdag_borrelen_en_eten_in_het_dorpshuis.png

Iedere zaterdag kun je in Den Horn voor redelijke prijzen lekker borrelen en eten, als inwoner, als je in de buurt woont, of als je er als toerist toevallig in de buurt bent.

Iedere zaterdag kun je in Den Horn voor redelijke prijzen lekker borrelen en eten, als inwoner, als je in de buurt woont, of als je er als toerist toevallig in de buurt bent.

Den Horn bord RK [640x480].JPG

Den Horn is een klein en zeer landelijk dorp, met volop rust en ruimte en tegelijk met de grote stad Groningen met alle voorzieningen 'om de hoek'.

Den Horn is een klein en zeer landelijk dorp, met volop rust en ruimte en tegelijk met de grote stad Groningen met alle voorzieningen 'om de hoek'.

den_horn_weersterweg_arbeidershuisje.jpg

Den Horn, arbeidershuisje bij de Weersterweg. (© https://groninganus.wordpress.com)

Den Horn, arbeidershuisje bij de Weersterweg. (© https://groninganus.wordpress.com)

Den Horn

Terug naar boven

Status

- Den Horn is een dorp in de provincie Groningen, in de streek Westerkwartier, gemeente Zuidhorn. T/m 1989 gemeente Aduard.

- Onder het dorp Den Horn vallen ook de buurtschappen De Poffert (deels), Nieuwbrug, Hoogemeeden en Lagemeeden.

Terug naar boven

Naam

In het Gronings
Hörn.

Terug naar boven

Ligging

Den Horn ligt Z van Aduard, W van Groningen, ZO van Zuidhorn.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Den Horn 37 huizen met 220 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 170 huizen met ca. 430 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Basisschool De Toermalijn is na afloop van schooljaar 2011-2012 gesloten omdat het aantal leerlingen te klein was geworden om nog verantwoord door te kunnen gaan. Het schoolgebouw is herbestemd (tot wat?, red.).

- Den Horn wordt door internetproviders e.d. gezien haar geringe omvang kennelijk een 'onrendabel gebied' bevonden om te bekabelen. Daarom hebben inwoners zelf de Stichting DenHornOnline.nl opgericht, die een draadloos netwerk heeft gerealiseerd, dat het dorp en wijde omving dekt.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Den Horn heeft 6 rijksmonumenten.

- De voormalige Hervormde kerk (Dorpsstraat 7) is in 1862 gebouwd als opvolger van een middeleeuwse kerk. De kerk is in 2010 gerestaureerd. Foto's restauratie Hervormde kerk. De kerk bevond zich voordien in zeer slechte staat. Het heeft namelijk vele jaren gekost om voldoende fondsen voor de restauratie bijeen te krijgen. De restauratie is uitgevoerd door Notebomers Bouwgroep uit Lutjegast op basis van een restauratieplan van Holstein Restauratie Architectuur uit Groningen. Sinds 1981 doet het gebouw geen dienst meer als kerk. Het gebouw is in 2011 overgedragen aan Stichting Oude Groninger Kerken (voorheen was de kerk in eigendom van de Hervormde Gemeente Hoogkerk / Oostwold c.a. De gemeente Zuidhorn was eigenaar van de dakruiter, zoals gemeenten elders meestal ook eigenaar zijn van de kerktoren).

De kerk heeft sindsdien een multifunctionele bestemming; tijdens de restauratie zijn ook voorzieningen als sanitair en een keukentje aangebracht, waarmee de kerk geschikt is gemaakt voor het houden van diverse activiteiten. Stichting Vrienden van de kerk van Den Horn, die het dagelijks beheer van de kerk blijft verzorgen, organiseert er activiteiten, waaronder exposities, muzikale evenementen en de jaarlijkse Boekenmarkt in april. In de zomer is de kerk te bezichtigen en kunnen rondleidingen worden verzorgd op elke 1e zondag van de maand. Voor rondleidingen graag van te voren contact zoeken.

- De voormalige Doopsgezinde kerk (Dorpsstraat 49) is sinds 1968 niet meer als zodanig in functie. Naderhand is het een bedrijfsruimte geweest. In 2013 is het pand verbouwd en herbestemd tot woonhuis.

- Het voormalige baanwachtershuisje van Den Horn (Hogeweg 14) uit 1866, aan de spoorlijn Leeuwarden-Groningen, is volgens eigenaar en bewoner Johan Hendriks het laatste nog bestaande baanwachtershuisje in de provincie Groningen. Hierin bivakkeerden in het verleden de medewerkers van het spoorbedrijf die onder meer werkten aan het onderhoud aan het spoor. De spoorlijn wordt de komende jaren verdubbeld. ProRail wil daarbij de veiligheid van deze spoorwegovergang verbeteren, waarbij dit huisje zou moeten wijken. Behoud/verplaatsing zou te duur zijn, en wonen zou ook niet meer mogen/kunnen. De gemeenteraad heeft de burgemeester in maart 2017 opgeroepen zich in te zetten voor behoud van het huisje. Kennelijk heeft nader overleg toch resutaten opgeleverd; in januari 2018 stelt de gemeenteraad 60.000 euro beschikbaar, nadat eerder al projectgroep Extra Sneltrein Groningen - Leeuwarden twee ton had toegezegd. Het huisje wordt 50 meter verplaatst. Dit beoogt eind 2018 gereed te komen.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Stichting Vrienden van het kerkje van Den Horn organiseert gedurende 3 dagen begin april haar jaarlijkse Boekenmarkt. De variatie in het aanbod is groot: literatuur, spanning, hobby, geschiedenis, kunst, reizen, koken, kinderboeken en nog veel meer. Er is voor ieder wat wils. De boeken zijn voor een prikje verkrijgbaar. Tijdens deze dagen is er ook gelegenheid om het kerkje te bezoeken.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Speel-, sport- en waterpark.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Den Horn (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Dorpshuis: - Dorpshuis Den Horn is sowieso iedere 1e en 2e vrijdag van de maand geopend van 19 tot 24 uur. Verder is iedere zaterdag de bar en frituur geopend van 17 tot 19 uur. Maar er gebeurt natuurlijk nog veel meer in het Dorpshuis. Wat er wanneer te doen is kun je bekijken in de Activiteitenagenda. Als er door de week activiteiten zijn in de bar of grote zaal is het Dorpshuis in principe ook open voor andere gasten. Op doordeweekse dagen is de sluitingstijd 23.00 uur. Op maandag zijn de bar en de grote zaal gesloten.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Den Horn.

Reactie toevoegen