Meierijstad

Gemeente
Meierijstad
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

meierijstad_logo_2.jpg

Het logo van de gemeente Meierijstad is een M, met de kleur donkerblauw voor economie, lichtblauw voor ruimtelijk en groen voor natuur. Verder is de M te kantelen, dan staat er een 3, symbool voor de drie gemeenten die in de nieuwe gemeente zijn opgegaan.

Het logo van de gemeente Meierijstad is een M, met de kleur donkerblauw voor economie, lichtblauw voor ruimtelijk en groen voor natuur. Verder is de M te kantelen, dan staat er een 3, symbool voor de drie gemeenten die in de nieuwe gemeente zijn opgegaan.

meierijstad_kaart_gemeente_kopie.jpg

Kaart van de nieuwe gemeente Meierijstad, die per 1-1-2017 is opgericht uit samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel

Kaart van de nieuwe gemeente Meierijstad, die per 1-1-2017 is opgericht uit samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel

meierijstad_tenniskampioenschap_2017_kopie.jpg

Initiatiefnemer Tennisvereniging De Hopbel uit Schijndel speelt mooi in op de in 2017 ontstane gemeente Meierijstad door het organiseren van Tenniskampioenschap Meierijstad (weekend begin november). De intentie is dat dit een jaarlijks evenement wordt.

Initiatiefnemer Tennisvereniging De Hopbel uit Schijndel speelt mooi in op de in 2017 ontstane gemeente Meierijstad door het organiseren van Tenniskampioenschap Meierijstad (weekend begin november). De intentie is dat dit een jaarlijks evenement wordt.

Meierijstad

Terug naar boven

Status

- Meierijstad is een gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen deels in de subregio As50 (namelijk het deel van de gemeente dat t/m 2016 het grondgebied van de gemeente Veghel omvatte). De hoofdplaats van de gemeente is Veghel.

- De gemeente Meierijstad is in 2017 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Schijndel, Sint-Oedenrode en Veghel. Uiteraard roept een dergelijk fusieproces ook altijd weerstand op - niemand geeft zijn 'zelfstandigheid' graag op - en stellen sommigen bijvoorbeeld dat 'samenwerken' van de 'zelfstandige' gemeenten beter zou zijn dan fuseren. Toenmalig gemeentesecretaris van Schijndel, Willem van Rosmalen, legt in dit artikel uit waarom herindelen beter is dan 'samenwerken', waarom juist het behoud van autonomie reden is tot opschaling.

- Onder de gemeente Meierijstad vallen de dorpen Boerdonk, Boskant, Eerde, Erp, Keldonk, Mariaheide, Nijnsel, Olland, Schijndel, Sint-Oedenrode, Veghel, Wijbosch en Zijtaart, en de buurtschappen Bemmer (deels), Besselaar (deels), Beukelaar, Biezen, Bolst, Borne, Bus (Boskant), Bus (Eerde), De Aa (deels), De Bus, De Kempkens, De Laren, Dijk, Doornhoek, Dorshout, Driehuizen, Duin, Elde, Everse, Goordonk, Ham, Havelt, Hazelberg (deels), Hermalen (inclusief Achterste Hermalen), Heuvel, Heuvelberg, Hezelaar (Liempde; deels), Hezelaar (Sint-Michielsgestel; deels), Hoek, Hoeves, Houterd, Hurkske, Kapeleind, Koevering, Koks (deels), Kraanmeer, Kremselen, Lieseind, Looieind, Meijldoorn, Morschehoef, Mosbulten (grotendeels), Oetelaar, Rijkerbeek, Schoor, Ven, Vernhout (grotendeels), Vressel, Weieven, Wolfswinkel (deels), Woud (deels), Zandhoef, Zondveld en Zwijnsbergen. Dit zijn in totaal 13 dorpen en 54 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Meierijstad.

- Het bestaande gemeentehuis in Veghel is de centrale plek voor de dienstverlening van de gemeente Meierijstad. Schijndel en Sint-Oedenrode houden een servicepunt waar inwoners terecht kunnen voor gemeentelijke zaken zoals paspoorten en rijbewijzen. In Sint-Oedenrode is dat het voormalige gemeentehuis, wat ook de representatieve locatie is van de gemeente. Daar vergadert ook de gemeenteraad en het is ook de werkplek van de griffie. In Schijndel kunnen inwoners terecht in 't Spectrum.

- Het logo van de gemeente Meierijstad is een M in de kleuren groen en blauw. De kleur donkerblauw staat voor economie, lichtblauw voor ruimtelijk en de kleur groen voor natuur. Dat zijn de drie pijlers van de gemeente. Verder is de M te kantelen en dan staat er een 3. Deze staat voor de drie gemeenten Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode die in de nieuwe gemeente zijn opgegaan. New Brand Activators heeft een trots en stevig beeldmerk ontworpen, dat goed aansluit bij waar de gemeente voor staat. Een beeldmerk dat kracht uitstraalt en aansluit bij de identiteit van Meierijstad. Het beeldmerk sluit aan bij de belangrijke componenten: natuur, zakelijke uitstraling en de menselijke maat. De keuze voor de kleuren groen en blauw sluiten hier goed bij aan, ze onderschrijven de uitgangspunten.

- Sinds december 2017 is Kees van Rooij burgemeester van Meierijstad. Voorheen was hij burgemeester van de gemeente Horst aan de Maas. Van Rooij is de eerste 'vaste' burgemeester van deze gemeente. Voorheen was er namelijk sprake van een 'waarnemend burgemeester' (Marcel Fränzel).

Terug naar boven

Naam

Naamgeving
De 'oude' gemeenten hebben aan hun inwoners suggesties gevraagd voor de naam van de nieuwe gemeente. Dat leverde 565 inzendingen op. Een speciale commissie heeft hier een 'shortlist' van de volgens hen meest geschikte namen van gemaakt: Meierijstad, Land van Rode en Koevering. De inwoners konden hier vervolgens op stemmen, waarbij de gemeenten van tevoren hebben aangegeven zich aan de uitslag te zullen conformeren. De meeste stemmen gingen naar de naam Meierijstad. Koevering zou wat ons betreft ook een goede keuze zijn geweest, omdat dat een buurtschap is die precies op de grens van de 3 'oude' gemeenten ligt.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Meierijstad ligt ZO van het dorp Vught, de stad 's-Hertogenbosch, de dorpen Sint-Michielsgestel, Den Dungen en Berlicum, Z van de dorpen Heeswijk en Dinther en de stad Oss, ZW van de stad Uden, W van het dorp Boekel, NW van de dorpen Gemert, 'Beek en Donk' en Lieshout en de stad Helmond, N van de dorpen Breugel en Son, de stad Eindhoven en het dorp Nuenen, NO van de dorpen Best en Oirschot en O van het dorp Boxtel. Centraal door de gemeente loopt de A50, van NO naar Z, en lopend W van de dorpen Mariaheide, Veghel, Zijtaart en Nijnsel en O van de dorpen Eerde, Wijbosch, Schijndel en Sint-Oedenrode; W van de gemeente loopt de A2. De hoofdplaats Veghel ligt NO in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Meierijstad is bij haar oprichting in 2017 als volgt samengesteld:
van de gemeente Veghel: ca. 15.000 huizen met ca. 37.500 inwoners op een oppervlakte van ca. 79 km2;
van de gemeente Schijndel: ca. 9.500 huizen met ca. 23.500 inwoners op een oppervlakte van ca. 42 km2;
van de gemeente Sint-Oedenrode: ca. 7.200 huizen met ca. 18.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 65 km2.
In totaal dus ca. 32.000 huizen met ca. 79.000 inwoners op een oppervlakte van ca. 186 km2, oftewel 18.600 ha.

Verdere statistische weetjes over deze gemeente vind je op de pagina Weetjes over Meierijstad op de site van TV Schijndel.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Canon van Meierijstad.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Met bijna 45.000 arbeidsplaatsen is Meierijstad een regionaal economisch centrum, maar het kent ook een groot buitengebied. Dit buitengebied is divers, met agrarische en niet-agrarische bedrijvigheid, natuur, landschap, recreatie, toerisme en inwoners. De kunst is om tussen al deze functies de juiste balans te vinden en te houden. Verschillende ontwikkelingen zetten het landelijk gebied onder druk, zoals schaalvergroting in de agrarische sector, de uitdijende stad, energietransitie, leegstand, verrommeling en klimaatadaptatie. Om het buitengebied in de toekomst vitaal te houden, werkt de gemeente Meierijstad aan een Agenda Vitaal Buitengebied. Onderdeel hiervan is een verkenning naar trends en ontwikkelingen die afkomen op het buitengebied en de impact hiervan op dat gebied. RUIMTEVOLK voert deze trendverkenning in 2018 uit, in opdracht van de gemeente en BrabantKennis.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Het eerste Tenniskampioenschap Meierijstad (weekend begin november) wordt in 2017 gehouden op de tennisvelden van initiatiefnemer TV De Hopbel. De intentie is om van deze 'Clash of the Champions' een jaarlijks terugkerend evenement te maken, dat dan telkens bij een van de 10 tennisverenigingen van de gemeente plaatsvindt (dat zijn TC Skinlo, TV Frisselstein, TV De Coevering, TV De Krekel, TV Hertog Jan, TV Zijtaart, TV Boskant, TV Nijnsel, TV de Kienehoef en TV De Hopbel). Alle clubkampioenen van de verenigingen, van alle tennisniveaus, komen in aanmerking voor deelname aan dit kampioenschap. Ook voor de jeugdleden wordt er een activiteit georganiseerd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeenten Boxtel en Meierijstad hebben in januari 2019 een deel van het zogeheten Duits Lijntje gekocht van ProRail, voor een symbolisch bedrag van 1 euro. Het gaat om het gedeelte van de buiten gebruik geraakte goederenspoorlijn tussen Boxtel en het Máximakanaal. Boxtel gaat het spoortracé gebruiken om de Keulsebaan te verbreden, Meierijstad denkt over de aanleg van een snelfietspad en wil twee natuurgebieden met elkaar verbinden. Er blijven wel elementen van het Duits Lijntje in het landschap zichtbaar, vanwege de cultuurhistorische waarde.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Meierijstad. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Nieuws: - Nieuws uit de kernen van de gemeente Meierijstad op de site van het Brabants Dagblad. - Site Meierijstad Nieuws. Nieuws van deze site op Facebook.

Reactie toevoegen