Helmond

Plaats
Stad en gemeente
Helmond
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

helmond_herindelingen_en_grenscorrecties_1968_1995_1997_1999.jpg

D.m.v. een herindeling (Stiphout) en een reeks grenscorrecties met omliggende gemeenten in 1968, is de gemeente Helmond in oppervlakte meer dan verdubbeld. Ook in 1995, 1997 en 1999 hebben nog grenscorrecties plaatsgevonden. (© dr. K.A.H.W. Leenders)

D.m.v. een herindeling (Stiphout) en een reeks grenscorrecties met omliggende gemeenten in 1968, is de gemeente Helmond in oppervlakte meer dan verdubbeld. Ook in 1995, 1997 en 1999 hebben nog grenscorrecties plaatsgevonden. (© dr. K.A.H.W. Leenders)

NB gemeente Helmond in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Helmond in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Helmond in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Helmond

Terug naar boven

Status

- Helmond is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland.

- De gemeente Helmond is in 1968 vergroot met de gemeente - en daarmee het dorp - Stiphout. Verder hebben in dat jaar nog grenscorrecties plaatsgevonden met omliggende gemeenten, waardoor de gemeente in totaal meer dan verdubbeld is qua oppervlakte. Ook in 1995, 1997 en 1999 hebben nog grenscorrecties plaatsgevonden. Zie voor de details van dit alles de tabel elders op deze pagina. Grote grenscorrecties in 1968 betroffen met name het dorp Mierlo-Hout vanuit de gemeente Mierlo, en het dorp Brouwhuis vanuit de gemeenten Deurne en 'Bakel en Milheeze'. Alle drie de genoemde dorpen liggen voor de postadressen 'in' Helmond, omdat ze in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam hebben gekregen in het in dat jaar in werking getreden postcodeboek, en worden door de gemeente ook als wijken van de stad beschouwd, maar de dorpskernen hebben nog altijd wel een zodanig dorps karakter dat wij daarvoor - samen met soortgelijke gevallen elders in het land - de kwalificatie 'dorp in de stad' in het leven hebben geroepen.

- De gemeente Helmond omvat naast de gelijknamige stad verder nog de 'dorpen in de stad' Brouwhuis, Mierlo-Hout en Stiphout, en de buurtschappen Beersdonk (deels), Berenbroek, Croy (deels), De Weijer (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Diepenbroek, Geeneind, Grotel (deels), Het Broek (deels), Kloostereind, Kranenbroek, Kruisschot (Helmond), Kruisschot (Stiphout), Medevoort, Molenhof (deels), Overbrug, Rijpelberg, Scheepstal (grotendeels) en Stipdonk (deels). In totaal omvat de gemeente Helmond dus 1 stad, 3 'dorpen in de stad' en 19 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Helmond.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Helmond.

Onder de stad Helmond vallen de buurtschappen Beersdonk (deels), Berenbroek, De Weijer (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Diepenbroek, Grotel (deels), Het Broek (deels), Kloostereind, Kranenbroek, Kruisschot (Helmond), Medevoort, Molenhof (deels), Overbrug, Rijpelberg, Scheepstal (grotendeels) en Stipdonk (deels). In totaal 16 buurtschappen. Voor de postadressen vallen de 'dorpen in de stad' Brouwhuis, Mierlo-Hout, Stiphout, een klein deel van de buurtschap Croy en de buurtschappen Kruisschot (onder Stiphout) en Geeneind onder de stad Helmond.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Helmond grenst in het W aan Eeneind, Nuenen en Gerwen, in het N aan Lieshout en Aarle-Rixtel, in het NO aan Bakel, in het O aan Deurne en Vlierden en in het Z aan Ommel, Asten, Lierop en Mierlo, en ligt O van Eindhoven, Z van 'Beek en Donk', N van de A67 en Someren en NO van Geldrop en Valkenswaard. Het stadsgebied van Helmond beslaat het grootste deel van het grondgebied; eromheen en, vooral in het NW van het grondgebied, rond Stiphout, ligt enig buitengebied.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Helmond 917 huizen met 4.702 inwoners, verdeeld in de gelijknamige stad 393/1.917 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Binderseind 144/694, Binderen 30/222, Bijsterveld 66/409, Hoogeind 173/898, Duizeldonk 13/78, Steenweg 61/328 en De Haag 37/156. Tegenwoordig heeft de gemeente ca 40.000 huizen met ca. 90.500 inwoners, dit betreft naast de stad verder nog het dorp Stiphout (met ca. 2.200 huizen en ca. 5.500 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Helmond, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Helmont.

- Verhalen over de geschiedenis van Helmond op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Gemeentemuseum Helmond.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In februari 2014 is de Structuurvisie Helmond 2030 vastgesteld.

- In het ZW van Helmond is de Vinexwijk Brandevoort in ontwikkeling. Gezien de omvang, ligging en bijzondere architectuur wordt Brandevoort als dorp geprofileerd. De uiteindelijke omvang van Brandevoort wordt, als het rond 2017 helemaal gereed is, ca. 6.000 woningen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Helmond heeft 74 rijksmonumenten.

- Helmond heeft 316 gemeentelijke monumenten.

- Stichting Industrieel Erfgoed Helmond.

- Mariakapel O.L.Vrouw van Binderen, Lelie onder de doornen.

- Tijdens saneringswerkzaamheden in Kasteel Helmond in maart 2019 kwam een gat tevoorschijn onder de vloer van de oudste ruimte van het kasteel, de Jan van Berlaerzaal. Het bleek een stortkoker uit de 14e eeuw, de tijd waarin het oudste deel van het kasteel is gebouwd. In vroeger tijden gooiden de kasteelbewoners hun afval simpelweg in dit gat, dat uitkwam op de Aa, die toen nog rondom het kasteel stroomde. En de bewoners gebruikten het ook als toilet. Daarvoor werd een houten stellage op de koker gezet. Archeoloog Theo de Jong vond er o.a. een Goudse pijp, een wijnglas, een kledingsluiting van gouddraad en lakzegels. De voorwerpen dateren van eind 17e eeuw, toen de familie Van Arberg het kasteel bewoonde.

- Gevelstenen in Helmond.

- Het Jan Visser Museum is gericht op het landbouwverleden tot voor de mechanisatie. Verder collecties oude ambachten. Machines en gereedschappen van de slager, de smid en de schoenmaker. En historisch materiaal van de gemeentebrandweer Helmond en diverse bedrijfsbrandweerkorpsen.

- Heb jij je ook weleens afgevraagd wat de naam EDAH betekent? Welnu het blijken de eerste letters van de achternamen van de 4 initiatiefnemers van deze voormalige supermarktketen te zijn. Alles over de geschiedenis van de EDAH - die in 1910 in Helmond is begonnen en in 2007 is gestopt - kun je bekijken in het EDAH Museum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeenten Deurne en Helmond en Waterschap Aa en Maas hebben in 2011 een structuurvisie opgesteld voor de Groene Peelvallei, het grote groene gebied tussen Helmond en Deurne. Er wordt ingezet op versterking van de natuur, het landschap en het watersysteem en een grote economische impuls voor toerisme en recreatie.

- In 2016 wordt de aanleg van het Goorlooppark Midden in Helmond afgerond. Dat betekent dat er dan een groen lint van meer dan een kilometer lang dwars door het westelijke deel van de stad loopt in de vorm van een langgerekt park, van Warande tot Groot Goor. Er zijn dan geen barrières meer voor dieren door alle ecopassages die zijn gerealiseerd.

- 17 jaar onderzoek in het Coovelsbos bij Helmond heeft maar liefst 334 voor Nederland nieuwe paddenstoelensoorten opgeleverd en zelfs 1 wereldwijd unieke soort. De resultaten zijn weergegeven in het in 2012 verschenen boek Niet zomaar een bos!

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Helmond.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Helmond (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Helmond.

- Media / nieuws: - Omroep Helmond is sinds 1984 de lokale radio- en tv-omroep. - De Weblog van Helmond.

Reactie toevoegen