Helmond

Plaats
Stad en gemeente
Helmond
Zuidoost-Brabant Peelland
Noord-Brabant

helmond binderstraat 1901 [640x480].jpg

Helmond Binderstraat 1901

Helmond Binderstraat 1901

NB gemeente Helmond in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Helmond in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Helmond in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Helmond

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Helmond.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Helmond.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Helmond (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Helmond is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Peelland. De gemeente Helmond is in 1968 vergroot met de gemeente Stiphout.

- De gemeente Helmond omvat naast de gelijknamige stad het dorp Stiphout en de buurtschappen Beersdonk (deels), Berenbroek, Croy (deels), De Weijer (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Diepenbroek, Geeneind, Grotel (deels), Het Broek (deels), Kloostereind, Kranenbroek, Kruisschot (Helmond), Kruisschot (Stiphout), Medevoort, Molenhof (deels), Overbrug, Rijpelberg, Scheepstal (grotendeels) en Stipdonk (deels). In totaal omvat de gemeente Helmond dus 1 stad, 1 dorp en 19 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Helmond.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Helmond.

Onder de stad Helmond vallen de buurtschappen Beersdonk (deels), Berenbroek, De Weijer (grotendeels), De Wolfsputten (deels), Diepenbroek, Grotel (deels), Het Broek (deels), Kloostereind, Kranenbroek, Kruisschot (Helmond), Medevoort, Molenhof (deels), Overbrug, Rijpelberg, Scheepstal (grotendeels) en Stipdonk (deels). In totaal 16 buurtschappen. Voor de postadressen vallen het dorp Stiphout, een klein deel van de buurtschap Croy en de buurtschappen Kruisschot (Stiphout) en Geeneind onder de stad Helmond.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Helmond, kunt u terecht bij de volgende instanties en sites:

- Heemkundekring Helmont.

- Historische en Archeologische Vereniging Helmont. Bezoekadres: De Cajuit, Dijksestraat 142, 5701 PH Helmond, tel: 0492-383040 en 549448.

- Verhalen over de geschiedenis van Helmond op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Gemeentemuseum Helmond.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- In februari 2014 is de Structuurvisie Helmond 2030 vastgesteld.

- In het ZW van Helmond is de Vinexwijk Brandevoort in ontwikkeling. Gezien de omvang, ligging en bijzondere architectuur wordt Brandevoort als dorp geprofileerd. De uiteindelijke omvang van Brandevoort wordt, als het rond 2017 helemaal gereed is, ca. 6.000 woningen met ca. 15.000 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Helmond heeft 74 rijksmonumenten.

- Helmond heeft 316 gemeentelijke monumenten.

- Stichting Industrieel Erfgoed Helmond.

- Mariakapel O.L.Vrouw van Binderen, Lelie onder de doornen.

- Gevelstenen in Helmond.

- Het Jan Visser Museum is gericht op het landbouwverleden tot voor de mechanisatie. Verder collecties oude ambachten. Machines en gereedschappen van de slager, de smid en de schoenmaker. En historisch materiaal van de gemeentebrandweer Helmond en diverse bedrijfsbrandweerkorpsen.

- Hebt u zich ook weleens afgevraagd wat de naam EDAH betekent? Welnu het blijken de eerste letters van de achternamen van de 4 initiatiefnemers van deze voormalige supermarktketen te zijn. Alles over de geschiedenis van de EDAH - die in 1910 in Helmond is begonnen en in 2007 is gestopt - kunt u bekijken in het EDAH Museum.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- De gemeenten Deurne en Helmond en Waterschap Aa en Maas hebben in 2011 een structuurvisie opgesteld voor de Groene Peelvallei, het grote groene gebied tussen Helmond en Deurne. Er wordt ingezet op versterking van de natuur, het landschap en het watersysteem en een grote economische impuls voor toerisme en recreatie.

- In 2016 wordt de aanleg van het Goorlooppark Midden in Helmond afgerond. Dat betekent dat er dan een groen lint van meer dan een kilometer lang dwars door het westelijke deel van de stad loopt in de vorm van een langgerekt park, van Warande tot Groot Goor. Er zijn dan geen barrières meer voor dieren door alle ecopassages die zijn gerealiseerd.

- 17 jaar onderzoek in het Coovelsbos bij Helmond heeft maar liefst 334 voor Nederland nieuwe paddenstoelensoorten opgeleverd en zelfs 1 wereldwijd unieke soort. De resultaten zijn weergegeven in het in 2012 verschenen boek Niet zomaar een bos!

Terug naar boven

Beeld

- Oude ansichtkaarten van Helmond.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Helmond.

- De Weblog van Helmond.

Reactie toevoegen