Oss

Plaats
Stad en gemeente
Oss
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

NB gemeente Oss in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Oss in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Oss in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Oss

Terug naar boven

Status

- Oss is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- De gemeente Oss omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de steden Megen en Ravenstein, de dorpen Berghem, Demen, Deursen-Dennenburg, Dieden, Geffen, Haren, Herpen, Huisseling, Lith, Lithoijen, Macharen, Maren-Kessel, Neerlangel, Neerloon, Oijen, Overlangel en Teeffelen en de buurtschappen Achterste Heide, Benedeneind, Boveneind, Driehuizen, Duurendseind, Elst, Gement, Keent, Koolwijk, Lagekant (deels) en 't Wild. Dit zijn in totaal 3 steden, 17 dorpen en 11 buurtschappen.

- De gemeente Oss is in 1994 vergroot met de gemeenten Berghem en 'Megen, Haren en Macharen', in 2003 met de gemeente Ravenstein en in 2011 met de gemeente Lith (zie rapport Gemeentelijke herindeling Lith-Oss). In 2015 is een gedeelte van de voormalige gemeente Maasdonk, zijnde het dorp Geffen, naar de gemeente Oss overgegaan (het overige gedeelte van de gemeente Maasdonk is toen overgegaan naar de gemeente 's-Hertogenbosch).

- De volgende kernen die t/m 2002 onder de gemeente Ravenstein vielen: Demen, Deursen-Dennenburg, Dieden, Huisseling, Keent, Neerlangel, Neerloon en Overlangel, hebben in 1978, bij de invoering van ons huidige postcodesysteem, geen eigen postcode en bijbehorende postadres-plaatsnaam toegekend gekregen. Voor de postadressen lagen die plaatsen daarom zogenaamd 'in' Ravenstein. Dat was natuurlijk niet handig; bezoekers, leveranciers en hulpdiensten gingen in de kern Ravenstein op zoek naar de adressen in kwestie, en ook de postsortering ging niet efficiënt omdat alles dezelfde postcode had. Na onderhandelingen tussen gemeente Oss en PostNL is dit probleem sinds 2017 eindelijk opgelost, en hebben de genoemde kernen een eigen postcode gekregen met daarbij, waar het natuurlijk eigenlijk om draait, een bijbehorende postadres-plaatsnaam, zodat de inwoners vanaf dan ook voor de postadressen weer in hun eigen woonplaats wonen.

- De buurtschap Koolwijk daarentegen, die t/m 2002 ook onder de gemeente Ravenstein viel en wél een eigen postcode en bijbehorende postadres-plaatsnaam toegekend had gekregen, heeft deze weer moeten "inleveren" en valt anno 2017 voor de postadressen onder het dorp Herpen.

- Wapen van de gemeente Oss.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Oss.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1883 Osch, 1901 Oss.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Oss grenst in het ZW aan Nuland, Kruisstraat en Empel, in het NW, N en NO aan de rivier de Maas en de provincie Gelderland, in het NW aan Hoenzadriel, Kerkdriel, Alem en Heerewaarden, in het N aan Dreumel, Alphen, Maasbommel, Appeltern en Batenburg, in het NO aan Niftrik en Balgoij, in het ZO aan Grave, Velp en Reek en in het Z aan Schaijk, de A59, Nistelrode, Heesch en Vinkel, en ligt NO van Rosmalen en 's-Hertogenbosch, OZO van Zaltbommel, ZO van Geldermalsen en Tiel, Z van Druten, WZW van Wijchen en Nijmegen, WNW van Cuijk en N van Uden en Veghel. Door het O van de gemeente loopt de A50, van ZW naar NO; in het uiterste midden-zuiden van de gemeente ligt een deel van het Knooppunt Paalgraven (A59/A50). De gelijknamige hoofdplaats ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Oss 691 huizen met 4.000 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp en buurtschap Heuvel samen 189/1.113 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Schaijk 66/712, Achterschaijk 22/118, Horzak 13/60, Korenstraat 16/76, Molenstraat 74/374, Heesche Weg 12/53, Ruwaard 21/107, Kortvoort 20/91, Kruisstraat 29/151, Vlashoek 26/123, Boschstraat 46/222, Amsteleind 32/167, Vierhoekje 33/153, Heihoek 20/98, Ussen 22/118 en Vlied 50/264. Tegenwoordig heeft de gemeente Oss ca. 39.500 huizen met ca. 91.000 inwoners, waarvan ruim 26.000 huizen met ca. 58.000 inwoners in de gelijknamige stad.

- Op de site Oss in Cijfers vind je allerlei statistieken betreffende de gemeente, onderverdeeld in de thema's Kerncijfers, Bevolking, Migratie en integratie, Huishoudens, Wonen, Woningmarkt, Economie, Werk, Inkomen, Sociale zekerheid, Sociale regelingen, Jeugdhulp, Bestuur, Financiën, Onderwijs, Veiligheid, Verkeer, en Zorg en gezondheid.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Oss, kun je terecht bij de volgende instanties en sites:

- Gesticht in 1935 als museum voor stad en streek, heeft Museum Jan Cunen zich vooral vanaf de jaren negentig ontwikkeld tot een dynamisch museum met een sterke profilering gericht op hedendaagse en 19e-eeuwse kunst. Daarnaast richt het museum zich op de lokale geschiedenis, met als speerpunten archeologie en industriële geschiedenis. Museum Jan Cunen is gevestigd in een monumentale fabrikantenvilla.

- Stichting de Werkende Mens.

- De Osse Canon. Brengt de geschiedenis van Oss in beeld in 50 'vensters'.

- Verhalen over de geschiedenis van Oss op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De N329 is de aansluiting van Oss op het hoofdwegennet en loopt O van Oss langs alle industrieterreinen van de stad naar de haven en spooroverslag. De gemeente wilde de tweebaansweg 'gewoon' verdubbelen tot de provincie het project in 2009 aanwees als proeftuin. Het prestigieuze project 'Weg van de Toekomst' zoals het sindsdien heet, is onder meer uniek omdat de 6,5 kilometer lange weg voor zover bekend als eerste meer dan energieneutraal wordt. Zonnepanelen in de vorm van bomen langs de weg leveren per jaar 100.000 kilowattuur op, genoeg voor ongeveer dertig huishoudens. Ze compenseren het stroomverbruik van bijvoorbeeld de verkeersinstallaties. Rode, oranje en groene LED-lampjes aan de bermzijden in de weg nemen automobilisten letterlijk mee in de groene golf langs de vijf kruisingen met verkeerslichten. Het oude asfalt wordt maximaal hergebruikt: het dient na verwerking als fundering voor de nieuwe weg. De gereconstrueerde weg, inclusief een nieuwe ondertunneling van het spoor tussen Oss en Wijchen, is in 2013 opgeleverd. Nadere informatie over het project vindt u op de site Weg van de Toekomst.

- In 2012 is in Oss het Life Sciences Park van start gegaan. In het park krijgen startende en bestaande ondernemers toegang tot unieke faciliteiten. Het park wordt een ecosysteem waar onder andere gebouwen met verschillende laboratoriumruimten en state-of-the-art onderzoeksapparatuur, zoals chemische, biologische en analytische laboratoria, beschikbaar komen. Hierdoor wordt de specifieke kennis op dit gebied in Nederland, met de bijbehorende werkgelegenheid, behouden en bevorderd. - Nadere informatie over het Life Sciences Park in Oss.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Oss heeft 17 rijksmonumenten.

- Oss heeft 194 gemeentelijke monumenten.

- Molen Zeldenrust.

- Molen Nieuw Leven.

- Gevelstenen in Oss.

- Beschrijving orgel Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen kerk.

- Beschrijving orgel Paaskerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Zandsculpturenfestival Brabant in Oss (in juli en augustus, in 2018 voor de 5e keer) bestaat uit een tentoonstelling van zandsculpturen tot wel 8 meter hoog. Deze sculpturen worden gemaakt door professionele kunstenaars uit binnen- en buitenland. Jaarlijks is er een ander thema. Voor het festival wordt in ongeveer twee weken tijd ruim 1 miljoen kilo zand omgetoverd tot een magische wereld van indrukwekkende, stuk voor stuk unieke zandsculpturen. Naast de sculpturen zijn er workshops voor alle leeftijden, live demonstraties, vele interactieve fotomogelijkheden, een zandbak voor de kleintjes, teambuilding voor bedrijven, en uiteraard is er ook een terras - van horecapartner Bierbrouwerij Oijen - om te kunnen genieten van een lekker drankje bij het Zandpaviljoen.

- Zoals meer prikkelende en spannende initiatieven ontstond Summer Vocals Oss (augustus, in 2019 voor de 6e keer) uit een spontaan idee; in de zomervakantie een week lang met gevorderde zangers optrekken om samen een uitdagend programma in te studeren en dat vervolgens uit te voeren voor publiek. Dat zou toch superleuk zijn! In augustus 2014 stond ‘Summer Vocals I: Words’ met 21 zangers op het podium. Het initiatief werd zo goed ontvangen, dat het sindsdien een jaarlijks evenement is. De formule trekt steeds meer gepassioneerde zangers uit Oss en elders uit het land. Vanwege het grote aantal aanmeldingen is er sinds 2018 naast de Summer Vocals ook een tweede groep, bestaande uit wat minder gevorderde zangers, die met een eigen dirigent oefenen: de Summer School. Op die manier kan ieder op zijn eigen niveau worden uitgedaagd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Nabij Oss zijn in 2013 2 ecoducten gerealiseerd over respectievelijk de A50 en de N324. Deze ecoducten verbinden de natuurgebieden Maashorst en Herperduin met elkaar, waardoor het leefgebied van dier- en plantensoorten in deze gebieden wordt vergroot.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Oss (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Oss.

- Media / nieuws: - Dtv / MFM is de publieke omroep voor de gemeenten Oss en Bernheze. Elke dag wordt nieuws gebracht op radio, televisie, internet en social media. Naast nieuwsprogramma's worden ook variaprogramma's uitgezonden die laten zien wat er leeft. Op die manier worden de inwoners niet alleen geïnformeerd over hun omgeving, maar ook aangezet om er actief deel van uit te maken.

- Muziek: - Dale Caña is een vrolijke en eigenzinnige sambapercussieband met meer dan 20 leden uit Oss en ruime omstreken. Sinds 2004 brengen zij vrolijke sambaklanken met een eigen sausje ten gehore.

- Genealogie: - Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Oss Don Bosco, - idem Eikenboomgaard, - idem Gerardus Majella, - idem Heilighart en - idem Hoogen Heuvel.

Reacties

(2)

De bevolkingsaantallen onder het kopje 'Statistische gegevens' kloppen niet.
De actuele cijfers (zoals berekend door het CBS) vindt u terug op www.oss.incijfers.nl. of via CBS-statline.
Gemeente telt in 2018 ca. 39.500 woningen met zo'n 91.000 inwoners.
De stadskern Oss telt ruim 26.000 woningen met zo'n 58.000inwoners.

Dank voor de correcties! Deze cijfers waren inderdaad verouderd dan wel verkeerd berekend. Ik heb e.e.a. doorgevoerd en in dat hoofdstuk tevens de zeer informatieve site Oss in Cijfers toegevoegd.

Reactie toevoegen