Eindhoven

Plaats
Stad en gemeente
Eindhoven
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

eindhoven groeten uit [640x480].jpg

Eindhoven Groeten uit

Eindhoven Groeten uit

NB gemeente Eindhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Eindhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Eindhoven in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Eindhoven

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Eindhoven.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Eindhoven.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Eindhoven.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Eindhoven.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Eindhoven (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Eindhoven is een stad en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- De gemeente Eindhoven is in 1920 vergroot met de gemeenten 'Gestel en Blaarthem', Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel.

- Onder de stad Eindhoven vallen ook de buurtschappen Bokt (grotendeels), 't Coll, Gennep, Nieuw-Acht, Scherpenering (deels), Sliffert en Urkhoven. In totaal dus 7 buurtschappen.

- Wapen van de gemeente Eindhoven.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Eindhoven.

Terug naar boven

Ligging

Eindhoven ligt in het zuidoosten van Noord-Brabant, in de streek de Kempen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- Groei van (de huidige gemeente) Eindhoven in de loop der eeuwen.

- In 1840 had de gemeente Eindhoven 555 huizen met 3.154 inwoners, verdeeld in stad Eindhoven 421/2.422 en buurtschap De Twee Bergen 134/732.

- De huidige gemeente Eindhoven heeft ca. 90.000 huizen met ca. 220.000 inwoners en is daarmee de 5e stad van Nederland.

Terug naar boven

Geschiedenis

Eindhoven was ooit een vesting en kreeg in 1232 stadsrechten van hertog Hendrik van Brabant. De wallen en vestingwerken verdwenen tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Eindhoven en Philips
Wie Eindhoven zegt, denkt aan gloeilampen. De snelle ontwikkeling van een ingedommeld marktplaatsje aan het eind van de 19e eeuw tot de 5e stad van Nederland anno nu, heeft immers alles te maken met de ondernemersactiviteiten van Gerard Philips. Afkomstig uit Zaltbommel, besloot hij in 1891 in Eindhoven zijn geluk te beproeven met de fabricage van gloeilampen, een product waarvoor hij een grote toekomst zag weggelegd. De redenen waarom hij juist voor Eindhoven koos, waren overigens vrij toevallig. Hij kon er voor weinig geld de hand leggen op een leegstaand fabrieksgebouw, maar nog belangrijker was dat goedkope arbeidskrachten, en met name meisjes, ruimschoots voorhanden waren voor het 'priegelwerk' dat een belangrijk deel uitmaakte van het vervaardigen van een lamp.

In 1891 werd de firma ‘Philips en Co' gesticht, met als doel de vervaardiging van vijfhonderd gloeilampen per dag. Succes bleef aanvankelijk uit, waarschijnlijk omdat Gerard zich niet voldoende met de verkoop bezig hield. De familie wilde het bedrijf verkopen, maar de verkoop bleef steken op een bedrag van duizend gulden. De verkoop ging dus niet door. Dit bleek achteraf bepalend voor de toekomst van Eindhoven. Gerards zestien jaar jongere broer, ‘mijnheer Anton', werd uit Londen gehaald, waar hij werkzaam was in de effecten, en kreeg de economische leiding over het bedrijf. Anton ging succesvol de strijd aan met de Berlijnse gloeilampenfabriek AEG en deed Philips uitgroeien tot een wereldconcern. Met de groei van Philips groeide Eindhoven, tot begin 20e eeuw nog een klein Kempisch dorp, uit tot de stad en 'metropool van het zuiden' die het nu is. Veel huizen in Eindhoven zijn oorspronkelijk gebouwd voor de werknemers van Philips. Een speciaal voor de werknemers gebouwde wijk was Philipsdorp, waar ook het PSV-stadion ligt.

Drents Dorp
Ook Drents Dorp was speciaal bestemd voor Philips-werknemers. Deze wijk is in de jaren twintig van de 20e eeuw in eerste instantie gebouwd om Drentse gezinnen te huisvesten. Er was een tekort aan arbeidskrachten, met name jonge meisjes met kleine handen en een fijne motoriek om het speciale handwerk te verrichten in de lampenfabriek van Philips. De huizen werden aangepast op de Drentenaren die gewend waren zichzelf te voorzien in hun levensonderhoud. De huizen kregen grote tuinen voor het kweken van eigen groenten en het houden van kippen, varkens en een geit. Na de Drentse families (die speciaal werden geselecteerd op grote gezinnen met veel dochters) werden de Spanjaarden in de jaren zestig naar het Drents Dorp gehaald om voor Philips te werken. In de jaren zeventig kwamen ten slotte de Turken en Marokkanen die ook in deze wijk hun thuis vonden.

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van (de delen van de huidige gemeente) Eindhoven, kunt u terecht bij de volgende sites:

- Artikelen over de geschiedenis van Eindhoven op de site van de gemeente.

- Eindhoven Encyclopedie.

- In Eindhoven Museum (Genneper Parken) ontdek je het groene Eindhoven van de eerste 95 generaties Eindhovenaren. Het erfgoedpark verbeeldt op ware grootte het leven in Eindhovense hoeven en huizen in de prehistorie en middeleeuwen. In de vorm van ‘levende geschiedenis’ nemen tijdgidsen je mee in hun wereld.

- Verhalen over de geschiedenis van Eindhoven op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Gestel en Blaarthem op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Stratum op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Tongelre op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Verhalen over de geschiedenis van Woensel en Eckart op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Onderzoek naar de (wenselijk geachte) bestuurlijke indeling van de regio rond Eindhoven (2013).

- Eindhoven ondergaat een metamorfose. Op de fundamenten van de oude industrie ontwikkelt zich in hoog tempo een succesvolle hightechregio. Wat is het geheim van 'Brabants brainport'? Brainport Eindhoven is een regio van samenwerkende bedrijven in de provincie Noord-Brabant, in Eindhoven en omgeving. Brainport Eindhoven is een broedplaats voor innovatie en de thuisbasis voor bedrijven, kennis- en researchinstellingen van wereldklasse.

- High Tech Campus Eindhoven afficheert zich als 'de slimste vierkante kilometer van Nederland'. Meer dan 90 bedrijven en 8.000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers werken er samen aan de ontwikkeling van baanbrekende technologieën en producten.

- In 2011 is in Eindhoven een houtgestookte bio-energiecentrale gerealiseerd. Gesnoeide takken als brandstof leveren vanuit deze duurzame centrale `groene’ elektrische energie en warmte aan bijna 1.600 woningen in de wijk Meerhoven. Bovendien voorziet de centrale 20.000 m² scholen en winkels van warmte. De jaarlijkse 9.000 ton snoeihout werd voorheen vooral naar het buitenland geëxporteerd.

- De kans is groot dat de komende jaren de A58 wordt doorgetrokken van Eindhoven naar Aarle-Rixtel, langs het Wilhelminakanaal.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Eindhoven heeft 143 rijksmonumenten.

- De Pastoor van Arskerk uit 1929 is in 2013 getransformeerd tot multifunctioneel centrum Elf13.

- Voor de Paterskerk en klooster Mariënhage wordt anno 2013 een herbestemming gezocht.

- Genneper Watermolen te Eindhoven-Gestel.

- Mariakapellen.

- In het DAF Museum vind je alle mogelijke historische DAF voertuigen: personenauto's, vrachtauto's, autobussen en speciale voertuigen zoals legertrucks, brandweerwagens, een betonmixer, een takelwagen, race- en rallytrucks, sportwagens en prototypes die vaak nooit in productie zijn genomen.

- Philips Museum.

- Van Abbemuseum (beeldende kunst).

- Museum Ton Smits Huis is gevestigd in de voormalige atelierwoning van Ton Smits (1921-1981). De expositie toont cartoons en sprookjesachtige schilderijen van zijn hand.

- Gevelstenen in Eindhoven.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Park Hilaria (10 dagen in augustus) is een kermis met daarnaast ook circus, live artiesten en straattheater.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Het bekende voormalige Philips Natuurkundig Laboratorium (Natlab) van Philips is in 2013 gerestaureerd en heropend als cultureel centrum met o.a. filmhuis Plaza Futura en culturele instellingen zoals Broet, Baltan en SintLucas.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Eindhoven.

- Digitale Stad Eindhoven.

- E52 is een in 2015 van start gegaan nieuwsmagazine over Eindhoven (op het internet, plus 1x per week een papieren magazine). De focus ligt op onderwerpen op het gebied van cultuur, economie en innovatie.

- Overzicht van begravenen op de begraafplaats van Eindhoven Doelenstraat.

- Wijkvereniging Blixembosch.

- Zorgboerderij 't Wasven. - Zorgboerderij Stal de Groof voor dagactiviteit en zorg.

Reactie toevoegen