Olland

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Olland

Terug naar boven

Status

- Olland is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- Het dorp Olland heeft - evenals de andere kerkdorpen in deze gemeente - in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint-Oedenrode.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Olland grenst in het W aan de dorpen Liempde en Boxtel, in het NW aan het dorp Gemonde, in het N aan het dorp Schijndel, in het O en ZO aan het dorp Sint-Oedenrode en in het Z aan het dorp Boskant, en ligt O van de A2, ZO van het dorp Sint-Michielsgestel en de stad 's-Hertogenbosch, WZW van het dorp Veghel, NW van de dorpen Son en Breugel en N van het dorp Best.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft het dorp Olland samen met de buurtschap Houtum 119 huizen met 799 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Olland heeft 1 gemeentelijk monument.

- Sint Petruskapel.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Olland door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Olland.

- MFA: - In 2013 is de prachtige nieuwe multifunctionele accommodatie MFA De Loop'r gerealiseerd. Het complex biedt onderdak aan de basisschool, de kinderopvang, bibliotheek de Meierij, enkele bedrijfjes en diverse andere organisaties. De accommodatie fungeert als het hart van Olland. Waar men elkaar ontmoet, met elkaar samenwerkt en gebruik maakt van elkaars kracht.

- Onderwijs: - Basisschool De Sprongh staat voor kracht en veerkracht. Zij willen hun leerlingen zich laten ontwikkelen tot krachtige personen, die voor zichzelf opkomen en zichzelf durven en kunnen zijn. Personen die in zichzelf geloven en laten zien wat ze kunnen. De Sprongh staat voor de bron, de oorsprong, het begin en de basis van een weg naar volwassenheid. Een weg waarin je met plezier volop in beweging bent richting de toekomst. Gedurende deze weg vieren ze met elkaar. Ze willen samen iets bereiken, ze hebben elkaar hierin nodig en vertrouwen elkaar. Vieren is kunnen stralen, trots durven zijn op jezelf. Dat is de grondhouding van iedereen op Basisschool De Sprongh. Een grondhouding die ervoor zorgt dat ze het beste uit ieder kind kunnen laten komen. Intensieve samenwerking met ouders en omgeving vinden zij hierbij erg belangrijk.

Reactie toevoegen