Lieseind

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Lieseind

Terug naar boven

Status

- Lieseind is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Schijndel.

- De buurtschap Lieseind valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijndel.

- De buurtschap Lieseind heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1461 Liesschyt, 1837-1838 Lieseind.

Naamsverklaring
Samengesteld uit lies 'liesgras' en eind 'uiteinde, einde, rand' (waarvoor zie Nederweert-Eind).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap ligt direct NW van het dorp Schijndel en grenst in het Z aan de provincialeweg N617. Lieseind ligt rond de gelijknamige weg en de wegen Lieseindsestraat, Lieseindsedijk en Lieseinds Heike. Vermoedelijk valt de Molendijk direct O van deze wegen, ook nog tot de buurtschap te rekenen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Lieseind heeft ca. 40 huizen met ca. 100 inwoners (excl. de Molendijk).

Terug naar boven

Links

- Zorg: - Zorgkwekerij 't Lieseind biedt dagbesteding aan mensen met een beperking. Zorg op maat, voor mensen die graag werken in de buitenlucht en die het leuk vinden om met bloemen en planten te werken. Samen werken ze aan het product van de kweek tot aan de verkoop. De zorgkwekerij biedt mee-werkers de gelegenheid om in hun eigen tempo met hen mee te werken. Samen met de mee-werker wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Wat heeft hun interesse en vinden ze leuk, en ook heel belangrijk: wat is haalbaar met hun persoonlijke beperking. Het streven is om een zinvolle en vooral ook leuke dagbesteding te bieden in een gemoedelijke sfeer. De manier waarop ze de producten telen en verwerken is zo opgezet dat de doelgroep er een grote bijdrage aan kan leveren en is afgestemd op de individuele hulpvraag.

De werkzaamheden zijn divers: het stekken van eenjarige planten; het oppotten van eenjarige planten; het verpotten van eenjarige planten; het verzorgen van perkplanten; uitzetten van planten; klikken, de hangpotten voorzien van een haak; het onkruidvrij houden van de perken; diverse werkzaamheden in en om de tuin en de kas; diverse onderhoud- en schoonmaakwerkzaamheden in en om de kas.

Reactie toevoegen