Wolfswinkel

Plaats
Buurtschap
Son en Breugel Meierijstad
Zuidoost-Brabant Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Wolfswinkel

Terug naar boven

Status

- Wolfswinkel is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, grotendeels in de regio Zuidoost-Brabant, gemeente Son en Breugel, en deels in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad (t/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode).

- De buurtschap Wolfswinkel valt grotendeels onder het dorp Son, deels onder het dorp Nijnsel. Voor de postadressen valt het deel van de buurtschap dat onder Son valt onder de postale plaats Son en Breugel; het deel van de buurtschap dat onder Nijnsel valt, valt voor de postadressen onder het dorp Sint-Oedenrode, omdat Nijnsel in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Wolfswinkel heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1369 Wolfswinkel, 1470 Wolfswinckele.

Naamsverklaring
Samengesteld uit winkel 'hoek' en wolf, als persoonsnaam, of naar het roofdier, naar een ooit ter plekke gejaagde wolf.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Wolfswinkel ligt rond de gelijknamige wegen (een in het Sonse deel en een in het Sonse en Nijnselse deel van de buurtschap, niet op elkaar aansluitend) en rond de wegen Planetenlaan, Thermaelaan (de twee hiervoor genoemde wegen voor zover gelegen W van de rivier de Dommel), Rooijseweg (het gedeelte van deze weg rond en Z van de noordelijkste weg Wolfswinkel), Waterhoef en Hoogakkerpad (voor zover gelegen ZW van de rivier de Dommel). De buurtschap ligt direct N en direct O van het dorp Son, NW van het dorp Breugel, Z van het dorp Nijnsel, ZO van het dorp Sint-Oedenrode, WZW van het dorp Mariahout en WNW van het dorp Lieshout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Wolfswinkel 9 huizen met 49 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 20 huizen met ca. 50 inwoners.

Reactie toevoegen