Biezen (Zijtaart)

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Biezen (Zijtaart)

Terug naar boven

Status

- Biezen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 grotendeels gemeente Veghel, deels gemeente Sint-Oedenrode; in 2017 in zijn geheel over naar gemeente Meierijstad.

- De buurtschap Biezen valt grotendeels onder het dorp Zijtaart, maar omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, liggen beide plaatsen voor de postadressen 'in' Veghel. Voor een klein deel, voor één pand aan de weg Logtenburg, valt de buurtschap onder het dorp Sint-Oedenrode (ook voor het postadres).

- De buurtschap Biezen heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat, behalve aan de straatnamen Lage Biezen en Hoge Biezen (in welke delen de buurtschap ook onderscheiden wordt).

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Biezen ligt rond de wegen Lage Biezen, Hoge Biezen, Logtenburg, Het Helligt, Laarsweg (de Laarsweg bínnen de buurtschap, gelegen tussen de wegen Logtenburg/Het Helligt en Biezendijk, dus niet de zeer nabij gelegen Laarsweg, gelegen op grondgebied van het dorp Sint-Oedenrode, ook met een kruispunt met de weg Logtenburg), Biezendijk, Krijtenburg (het gedeelte van deze weg W van de weg Hoge Biezen) en Corsica (het gedeelte van deze weg ZO van het kruispunt met de weg Biezendijk). De buurtschap ligt direct ZW van het dorp Zijtaart, Z van het dorp Veghel, NO van het dorp Sint-Oedenrode, ZO van de dorpen Eerde en Schijndel, W van het dorp Keldonk, WZW van het dorp Erp en NW van het dorp Mariahout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Biezen 25 huizen met 145 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 80 huizen met ca. 200 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Beschrijving van de geschiedenis van panden in o.a. de buurtschap Biezen, in tekst en beeld, op de site Oud Zijtaart van Martien van Asseldonk.

Reactie toevoegen