Horst aan de Maas

Gemeente
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Horst aan de Maas

Terug naar boven

Status

- Horst aan de Maas is een gemeente in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg.

- De gemeente Horst aan de Maas is in 2001 ontstaan uit samenvoeging van de gemeenten Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst.

- De gemeente Horst aan de Maas omvat de dorpen America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, Horst, Kronenberg, Lottum, Meerlo, Melderslo, Meterik, Sevenum, Swolgen en Tienray, en de buurtschappen Broek (Horst), Broek (Sevenum), Broekeind, Californië (grotendeels), De Hees, De Heide, De Steegh, De Vorst, Eikelenbosch, Elshout, Genenberg, Gun, Hazenhorst, Homberg, Houthuizen, Keuter, Legert, Lovendaal, Megelsum, Moleneind, Most, Ooijen, Oostenrijk, Osterbos, Raaieind (deels), Schadijk, Steeg, Stokt, Tongerlo, Ulfterhoek, Vinkepas, Wielder, Zeelberg en Zwaanenheike. Dat zijn in totaal 16 dorpen en 34 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes. Voor een voorbeeld van hoe mooi dat zou kúnnen zijn (hint), zie bij Oostenrijk).

- Wapen van de gemeente Horst aan de Maas.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Horst aan de Maas.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Horst aan de Maas grenst in het W aan de provincie Noord-Brabant en Helenaveen, in het N aan Ysselsteyn, Veulen, Leunen, Castenray, Wanssum, Blitterswijck en Wellerlooi, in het O aan de rivier de Maas, Arcen, Lomm en Velden, in het ZO aan de Venlose wijk Genooi en in het Z aan industriegebieden van Venlo, de A67, Maasbree, Koningslust en Grashoek, en ligt NW van Blerick en Venlo, O van Asten, Deurne en Helmond en Z van Venray. Centraal door de gemeente loopt de A73, van N naar ZO; het Knooppunt Zaarderheiken (A73/A67) ligt in de ZO nabijheid van de gemeente. De hoofdplaats Horst ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- De gemeente Horst aan de Maas omvat ca. 16.600 huizen met ca. 41.500 inwoners.

- Op de site Horst aan de Maas in Cijfers vind je allerlei statistieken m.b.t. thema's als wonen, werken, onderwijs, sociale zekerheid en dergelijke.

Terug naar boven

Geschiedenis

Bezig zijn met de rijke historie van Limburg krijgt een extra dimensie als het de eigen streekgeschiedenis betreft. Het LGOG (Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap) geeft een goede gelegenheid om streekgeschiedenis te bestuderen en op onderdelen te beoefenen. Een lidmaatschap van het LGOG betekent automatisch dat je lid wordt van de kring waarin je woont. De Kring Ter Horst omvat het gebied van de gemeente Horst aan de Maas. Andere kringen zijn: Parkstad (Heerlen), Maas en Niers (Gennep), Maastricht, Roermond, Sittard, Valkenburg en Heuvelland, Venlo, Venray en Aldenborgh (Weert). Met geschiedenis bezig zijn kan op veel manieren. Het LGOG kent daarom de secties archeologie, genealogie en monumenten. De sectie genealogie geeft een eigen tijdschrift uit. Voor leden verschijnt 4x per jaar het tijdschrift: 'De Maasgouw', tijdschrift voor Limburgse geschiedenis en oudheidkunde.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN De Maasdorpen is werkzaam in de gemeenten Horst aan de Maas en Boxmeer.

- De Kabroeksebeek is een gegraven watergang die begint in het natuurgebied De Mariapeel en daarna, via de dorpen America, Meterik en Horst, richting de A73 stroomt en daar uitmondt in de Groote Molenbeek. Een belangrijke zijtak van de Kabroeksebeek is het Saar, die onder andere door het golfterrein de Golfhorst stroomt. In 2010 heeft het waterschap de beek heringericht. Het ging hierbij o.a. om het verbeteren van de waterkwaliteit, het terugdringen van wateroverlast en het verbeteren van de recreaieve mogelijkheden.

- De kwaliteit van het buitengebied van de gemeenten Horst aan de Maas en Venray wordt verbeterd en de recreatiefuncties versterkt. Hiervoor werken de gemeenten, Provincie Limburg en Waterschap Limburg actief samen in het Uitvoeringsprogramma Maasgaard. Maasgaard bestaat uit 13 verschillende projecten. Door samen te werken kan meer worden bereikt en worden verschillende doelstellingen met elkaar gecombineerd. Hierdoor worden bestaande én nieuwe plannen gerealiseerd, die een partij alleen vaak niet had kunnen uitvoeren. Door de vereende kracht van Maasgaard zijn de partners in staat de plannen versneld en kostenbesparend uit te voeren. Voor de robuuste natuurontwikkelings- en recreatieprojecten is 18 miljoen euro beschikbaar gesteld. In 2020 - met een mogelijke uitloop van 2 jaar - moeten alle Maasgaard projecten klaar zijn. De mensen in de streek en recreanten zijn dan een mooi groen buitengebied rijker, met oog voor landbouw, natuur en water.

Voor de Maasgaard hebben de 4 partijen een visie en uitvoeringsprogramma opgesteld, waarin zij aangeven op welke plekken zij willen investeren in groen, water, toerisme en recreatie, en ook waar zij dat niet doen. In tijden van schaarste in middelen moeten er immers keuzes worden gemaakt. Door groen en water duidelijk te begrenzen, weet ook de landbouw beter waar zij aan toe is. De partijen voorzien een betere situatie voor de landbouw, omdat nu gezamenlijk de ambities voor natuurontwikkeling bepaald worden, zowel in omvang als in plaats.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Horst aan de Maas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Horst aan de Maas. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep Reindonk is de lokale omroep voor de gemeente Horst aan de Maas. - Huis-aan-huiskrant Hallo Horst aan de Maas is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). Nieuws van deze krant op Facebook.

Reactie toevoegen