Horst aan de Maas

Gemeente
Horst aan de Maas
Noord-Limburg
Limburg

Horst aan de Maas

Terug naar boven

Status

- Horst aan de Maas is een gemeente, in de provincie Limburg, in de regio Noord-Limburg. De gemeente Horst aan de Maas is in 2001 ontstaan uit de gemeenten Broekhuizen, Grubbenvorst en Horst.

- De gemeente Horst aan de Maas omvat de dorpen America, Broekhuizen, Broekhuizenvorst, Evertsoord, Griendtsveen, Grubbenvorst, Hegelsom, Horst, Kronenberg, Lottum, Meerlo, Melderslo, Meterik, Sevenum, Swolgen en Tienray, en de buurtschappen Broek (Horst), Broek (Sevenum), Broekeind, Californië (grotendeels), De Hees, De Heide, De Steegh, De Vorst, Eikelenbosch, Elshout, Genenberg, Gun, Hazenhorst, Homberg, Houthuizen, Keuter, Legert, Lovendaal, Megelsum, Moleneind, Most, Ooijen, Oostenrijk, Osterbos, Raaieind (deels), Schadijk, Steeg, Stokt, Tongerlo, Ulfterhoek, Vinkepas, Wielder, Zeelberg en Zwaanenheike. Dat zijn in totaal 16 dorpen en 34 buurtschappen (deze buurtschappen zijn helaas geen van alle voorzien van plaatsnaambordjes. Voor een voorbeeld van hoe mooi dat zou kúnnen zijn, zie bij Oostenrijk).

- Wapen van de gemeente Horst aan de Maas.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Horst aan de Maas.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Horst aan de Maas grenst in het W aan de provincie Noord-Brabant en Helenaveen, in het N aan Ysselsteyn, Veulen, Leunen, Castenray, Wanssum, Blitterswijck en Wellerlooi, in het O aan de rivier de Maas, Arcen, Lomm en Velden, in het ZO aan de Venlose wijk Genooi en in het Z aan industriegebieden van Venlo, de A67, Maasbree, Koningslust en Grashoek, en ligt NW van Blerick en Venlo, O van Asten, Deurne en Helmond en Z van Venray. Centraal door de gemeente loopt de A73, van N naar ZO; het Knooppunt Zaarderheiken (A73/A67) ligt in de ZO nabijheid van de gemeente. De hoofdplaats Horst ligt centraal in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De gemeente Horst aan de Maas omvat ca. 16.600 huizen met ca. 41.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Horst aan de Maas, kun je terecht bij LGOG, het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap, Kring Horst.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Mariakapellen.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- IVN De Maasdorpen is werkzaam in de gemeenten Horst aan de Maas en Boxmeer.

- Onder de noemer Maasgaard worden tot 2020 13 projecten uitgevoerd in de gemeenten Horst aan de Maas en Venray, ter verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. De projecten komen zowel natuur, recreatie als landbouw ten goede.

- De Kabroeksebeek is een gegraven watergang die begint in het natuurgebied De Mariapeel en daarna, via de dorpen America, Meterik en Horst, richting de A73 stroomt en daar uitmondt in de Groote Molenbeek. Een belangrijke zijtak van de Kabroeksebeek is het Saar, die onder andere door het golfterrein de Golfhorst stroomt. In 2010 heeft het waterschap de beek heringericht. Het ging hierbij o.a. om het verbeteren van de waterkwaliteit, het terugdringen van wateroverlast en het verbeteren van de recreaieve mogelijkheden.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Horst aan de Maas (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Horst aan de Maas. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep Reindonk is de lokale omroep voor de gemeente Horst aan de Maas. - Huis-aan-huiskrant Hallo Horst aan de Maas is via de link ook online te lezen (ook oudere nummers). Nieuws van deze krant op Facebook.

Reactie toevoegen