Sint-Michielsgestel

Plaats
Dorp en gemeente
Sint-Michielsgestel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

sint michielsgestel dorpsplein met oude toren 1952 [640x480].jpg

Sint Michielsgestel Dorpsplein met oude toren 1952

Sint Michielsgestel Dorpsplein met oude toren 1952

NB gemeente St Michielsgestel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente St Michielsgestel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente St Michielsgestel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Sint-Michielsgestel

(De cursieve alinea's zijn van onze lokale sponsoren)

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Sint-Michielsgestel.

- Bestel hier online je maaltijd en laat hem thuisbezorgen in omgeving Sint-Michielsgestel.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Sint-Michielsgestel (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Sint-Michielsgestel is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- Wapen van de gemeente Sint-Michielsgestel.

- De gemeente Sint-Michielsgestel is in 1996 vergroot met de gemeenten Berlicum en Den Dungen.

- Onder de gemeente Sint-Michielsgestel vallen naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Berlicum, Den Dungen, Gemonde, Maaskantje en Middelrode en de buurtschappen Beekveld, Besselaar (grotendeels), De Bus, De Hogert, De Wielse Hoeven, Doornhoek, Haanwijk, Halder, Heikantse Hoeve, Hersend, Hezelaar (grotendeels), Hoek, Horzik (grotendeels), Kerkeind, Laar, Langenberg (deels), Loofaert, Nijvelaar, Plein (Berlicum), Plein (Sint-Michielsgestel), Poeldonk, Ruimel, Tielse Hoeve, Wamberg en Woud (grotendeels). In totaal zijn dit 6 dorpen en 25 buurtschappen.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Sint-Michielsgestel.

- Onder het dorp Sint-Michielsgestel vallen, ook voor de postadressen, de buurtschappen De Bus, Haanwijk, Halder, Hezelaar (grotendeels), Horzik (deels), Plein, Ruimel, Tielse Hoeve en Woud (voor een zeer klein deel). Dit zijn 9 buurtschappen in totaal. Voor de postadressen vallen het dorp Maaskantje, een ander en grootste deel van de buurtschap Horzik (maar niet het andere deel in zijn geheel), een deel van de buurtschap Poeldonk en een ander, klein deel (dus niet het andere deel in zijn geheel) van de buurtschap Woud onder het dorp Sint-Michielsgestel.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Van de ca. 20 plaatsnamen in ons land die met Sint beginnen, wordt de meerderheid zonder koppelteken gespeld. Slechts 4 worden er officieel mét koppelteken gespeld. Sint-Michielsgestel is er daar één van.

Oudere vermeldingen
Sint Michiels-Gestel.

Terug naar boven

Ligging

Sint-Michielsgestel ligt ZO van 's-Hertogenbosch, O van Vught en grenst in het W aan de A2.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de gemeente Sint-Michielsgestel 551 huizen met 2.779 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 64/247 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Halder 75/312, Theede Heide 37/294, Gemonde (deels) 64/271, Hezelaar 46/240, Beekkant 40/206, Stokhoek 46/230, Maaskantje 69/424, Horsik 29/174, De Ruimel 22/104, Het Plijn 30/141, Haanwijk 17/81 en Pettelaar 12/55. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 11.000 huizen met ca. 28.000 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Sint-Michielsgestel, kun je terecht bij:

- Heemkundekring De Heerlijkheid Herlaar.

- Verhalen over de geschiedenis van Sint-Michielsgestel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Sint-Michielsgestel heeft 58 rijksmonumenten.

- Molen De Genenberg.

- Gevelstenen in Sint-Michielsgestel.

- Oudheidkundig Museum. Het stroomgebied van de Dommel was in de Romeinse tijd een aantrekkelijk woongebied. Archeologische ontdekkingen in Esch (rijke graven), Vught (muntschat), Halder (pottenbakkersoven), Hoogeloon (villa) en Empel (tempel) vormen hiervan het bewijs. De tentoonstelling geeft je een indruk van het dagelijks leven in deze regio in de Romeinse tijd.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Landgoed en natuurgebied De Pettelaar (49 ha) ligt Z van het gelijknamige bedrijventerrein (dat onder de gem. 's-Hertogenbosch valt), direct Z van de A2. De Pettelaarse Schans hoort vanouds ook bij het landgoed maar is daar door de A2 tegenwoordig van afgesneden.

- Landgoed Zegenwerp (70 ha) ligt Z van Sint-Michielsgestel en grenst in het O aan de Dommel. Het is een oud adellijk landgoed, dat in 1809 is gekocht door baron Willem Arnold Alting Lamoraal van Geusau, destijds burgemeester van deze gemeente. In 1828 verkoopt hij het landgoed weer. Tegenwoordig wordt het beheerd door Brabants Landschap. De huidige situatie is omstreeks 1850 ontstaan, als het landgoed wordt getransformeerd naar de Engelse landschapsstijl. Midden op het landgoed ligt een mooie kruidentuin. Op het landgoed ligt ook een golfbaan. In de Dommel ligt hier een stuw met een in 2006 aangelegde vistrap, die over een lengte van 960 meter een hoogteverschil van 1,8 meter overbrugt. - Fotoserie van Landgoed Zegenwerp, door Freek Zevenhek.

Terug naar boven

Links

- Officiële site van de gemeente Sint-Michielsgestel.

- Lokale omroep Lokaal 7.

Reactie toevoegen