Hermalen

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Hermalen

Terug naar boven

Status

- Hermalen is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Schijndel.

- De buurtschap Hermalen valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Schijndel.

- De buurtschap Hermalen heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1375 Hermaelen, 1465 Harmalen, 1895 Achterste Hermaal.

Naamsverklaring
Vergelijk Harmelen.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hermalen ligt rond de gelijknamige weg, N van de Boxtelseweg, en rond de weg Achterste Hermalen, Z van de Boxtelseweg, in het ZW van de voormalige gemeente Schijndel. Volgens de Topografische atlas Noord-Brabant (2) zijn dit twee aparte buurtschappen. Maar op het hele internet is niets te vinden over een vermeende aparte buurtschap Achterste Hermalen, dus wij vermoeden/interpreteren dat dat buurtje gewoon onderdeel uitmaakt van de buurtschap Hermalen.

Terug naar boven

Statistische gegevens

Aan de weg Hermalen liggen ca. 10 huizen (met ca. 25 inwoners) en aan de weg Achterste Hermalen liggen ca. 20 huizen (met ca. 50 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

- In deze buurtschap heeft vroeger een kasteeltje genaamd Groenendaal gestaan.

Reacties

(1)

Zeer waarschijnlijk was Hermalen een bezit Henric van Hermaelen, wiens naam voorkomt in akten over de Bodem van Elde. Mogelijk kwam hij uit de omgeving van Luik. ( Hermalle).

Reactie toevoegen