Zijtaart

Plaats
Dorp
Veghel
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

zijtaart_carnaval_2015_kopie.jpg

De jaarlijkse carnavalsoptocht van Zijtaart is met ca. 60 groepen en ca. 600 deelnemers een van de grootste optochten in de regio. Ook in 2015 liep het weer lekker uit de hand...

De jaarlijkse carnavalsoptocht van Zijtaart is met ca. 60 groepen en ca. 600 deelnemers een van de grootste optochten in de regio. Ook in 2015 liep het weer lekker uit de hand...

Zijtaart

Terug naar boven

Overnachten

- Boek hier je vakantiehuis in omgeving Zijtaart.

- Boek hier je hotel of B&B in omgeving Zijtaart.

Terug naar boven

Eten en drinken

- Reserveer hier online je restaurant in omgeving Zijtaart.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Zijtaart (online te bestellen).

Terug naar boven

Status

- Zijtaart is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Veghel.

- Zijtaart heeft geen eigen postcode en plaatsnaam in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom 'in' Veghel.

- Onder het dorp Zijtaart vallen ook de buurtschappen Biezen (grotendeels), Doornhoek en Zondveld (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Seitert.

Oudere vermeldingen
1794 Seytert, 1837-1838 Groot en Klein Seitaart (1866 Kuijperkaart idem), 1840 Zijtaard.

Naamsverklaring
Tegenwoordig meestal verklaard als het 'zijwaarts gelegene', maar eerder behorend bij het Oudfranse seiture en het middeleeuws Latijnse sectura 'dagmaat'. Zie ook Seters, Zittard, De Zittert en Sittard.(1)

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet Zijtaart Reigerland.

Terug naar boven

Ligging

Zijtaart ligt direct Z van Veghel en grenst in het N aan Rijksweg N279.

Terug naar boven

Statistische gegevens

- In 1840 had Zijtaart, toen nog een buurtschap, nog slechts 19 huizen met 127 inwoners. Als je de grenzen van het huidige dorp aanhoudt, dus inclusief de onder Status genoemde buurtschappen die onder het huidige dorp vallen, betrof het 122 huizen met 708 inwoners.

- Tegenwoordig heeft Zijtaart ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als u zich nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Zijtaart, kunt u terecht op de zeer uitgebreide site Geschiedenis van Zijtaart van Martien van Asseldonk.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Samen met de kerk en de pastorie vormt het forse klooster (uit 1901, sinds 2005 niet meer in functie) de ziel van Zijtaart. Daarom is voor het leeg gekomen klooster gezocht naar een nieuwe invulling die de sterke band met de dorpsgemeenschap opnieuw gestalte kon geven. In plaats van het klooster te verkopen aan een zorginstelling, zoals dat meestal gaat, bleef het klooster behouden voor de gemeenschap en is en passant het woningbouwprobleem opgelost. Basisschool Edith Stein, die in ruimtelijke en functionele zin niet meer voldeed aan de eisen van deze tijd, werd gesloopt en kreeg een plek in het klooster, evenals de peuterspeelzaal / kinderopvang, de gymzaal en de gecombineerde (zorg)voorzieningen en appartementen. Ook het verouderde dorpshuis is in het klooster ondergebracht. Hiermee kreeg het klooster weer de centrale functie die het altijd in het dorp heeft gehad, maar nu met een nieuwe invulling. De herbestemming van het klooster tot multifunctionele accommodatie is in 2011 gereed gekomen.

Door de verplaatsing van de school, het gemeenschapshuis en het speelveld naar het klooster ontstond een ruimte voor nieuwe woningen. Met de opbrengst van de gronduitgifte kon een deel van de forse verbouwing van het klooster worden gefinancierd. De nieuwbouw op de locatie van de school bracht een nieuwe verbinding tot stand tussen de bestaande uitbreidingswijk en het oude centrum. Voor dit goede voorbeeld van herontwikkeling van het klooster heeft Zijtaart de Brabantse Stijlprijs 2014 toegekend gekregen.

- Samenvatting Structuurvisie Zijtaart.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Zijtaart heeft 2 rijksmonumenten.

- De RK H. Lambertuskerk is een neogotische pseudobasiliek uit 1871 en maakt tegenwoordig deel uit van de gemeentelijke parochie H. Franciscus.

- Mariakapel.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - Carnavalsvereniging De Reigers. - De carnavalsoptocht van Zijtaart is met ca. 60 groepen en ca. 600 deelnemers een van de grootste optochten in de regio.

- Duchenne Trophy MTB Streetrace (mei).

- Hoofddeel van de 24 uur van Zijtaart (eind december of begin januari) is de Zijtaartse kwis, die op zaterdagavond velen hoofdpijn zal bezorgen. Verder krijgen de teams tijdens de 24 uren tal van speelse en onderzoekende taken toebedeeld, die op tijd dienen te worden uitgevoerd.

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Eric van Zutphen en Jacqueline van Krieken van de Daltonhoeve zijn trots op hun varkensvermeerderingsbedrijf en nodigen u daarom graag uit om eens een kijkje te komen nemen. Dagelijks geopend, gratis toegang.

Terug naar boven

Links

- Site van en over Zijtaart.

- Dorpsraad Zijtaart.

- De wekelijkse dorpskrant Dorpsnieuws is via de link ook online te lezen.

- Zijtaart Online is een initiatief van de Zijtaartse Ondernemers Vereniging (ZOV). De vereniging heeft als doel om Zijtaart als woon- en werkgebied te promoten. De vereniging organiseert jaarlijkse diverse activiteiten.

Reacties

(1)

Hopelijk kan iemand mij verder helpen bij het maken van een overzicht van de 'postale voorzieningen' in Zijtaart (postkantoren, rijdende postkantoren etc.).
Als ik het wel heb is er tussen 1929 en 1959 een postkantoor geweest in Zijtaart.
Vanaf 1970 (tot ?) is er een postagentschap geweest bij bakker Nieuwkamp.
In de tachtiger jaren is er een rijdend postkantoor geweest en later was er een postagentschap bij Slagerij Van Kessel.
Ik zou graag meer informatie hebben over achtergronden en overwegingen, als ook juiste adressen en data van start en einde van de postkantoren.
Wie kan mij hierin verder helpen?
B.v.d., groet,
Pieter Reijbroek (e-mail: [email protected])

Reactie toevoegen