Keldonk

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Keldonk

Terug naar boven

Status

- Keldonk is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- Het dorp Keldonk heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Erp.

- Onder het dorp Keldonk vallen ook de buurtschappen De Laren en Zondveld (deels, 4 panden).

Terug naar boven

Naam

In het dialect
Kèlling.

Carnavalsnaam
Tijdens carnaval heet het dorp Paplippelland.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Keldonk grenst in het W aan het dorp Zijtaart, in het NW aan het dorp Veghel, in het NO en O aan het dorp Erp en in het Z aan het dorp Boerdonk, en ligt ZZW van de stad Uden, NW van het dorp Gemert, NNW van het dorp 'Beek en Donk' en NO van de dorpen Breugel en Son.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Keldonk 40 huizen met 246 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 450 huizen met ca. 1.100 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

- Geschiedenis van Keldonk op de lokale dorpssite.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Keldonk heeft 1 - archeologisch - rijksmonument.

- Van oudsher maakte Keldonk deel uit van de parochie Erp, wat echter "drie kwartier gaans" was, in de tijd dat mensen nog geen eigen vervoermiddelen hadden, anders dan de 'benenwagen'. Toen het dorp begin 20e eeuw gegroeid was, ontstond de wens om een zelfstandige parochie te stichten. Een comité werd opgericht en men zond in 1912 een afgevaardigde - de meest welbespraakte en de meeste durf hebbende - op de fiets naar bisschop Mgr. Wilhelmus van de Ven in 's-Hertogenbosch. De goedkeuring kwam, onder voorwaarde dat de financiële middelen slechts beschikbaar kwamen als Jos Margry uit Rotterdam architect werd en de kerk gewijd zou worden aan de H. Antonius van Padua.

Op 11 juni 1912 is door pastoor Bogaerts, die uit Kerkdriel hierheen was gekomen om de parochie te gaan leiden, de eerste steen gelegd. Voor 42.600 gulden en met veel steun van de Keldonkse inwoners is de kerk gebouwd. Reeds op 15 november 1912 kon de nieuwe parochie als zodanig gaan functioneren. Spoedig daarna richt pastoor Bogaerts de broederschap van de H. Antonius van Padua op. Tot op heden wordt er op de eerste zondag na 13 juni een Antoniusviering gehouden. In 1913 krijgt Keldonk ook een school, de Antoniusschool. En in 1931 volgt het Klooster van het Kostbaar Bloed. De RK Antonius van Padua-kerk (Morgenstraat 55) maakt tegenwoordig deel uit van de Franciscusparochie.

- Korenmolen De Hoop of Keldonkse Molen. "Honderden pannenkoeken zijn er gebakken bij Korenmolen De Hoop in Keldonk tijdens Nationale Molendag 2017 (mei). Het is moeilijk precies aan te geven hoeveel bezoekers afgelopen zaterdag een kijkje kwamen nemen bij de herbouw- en restauratiewerkzaamheden, maar afgemeten aan het aantal pannenkoeken dat die dag in hongerige magen verdween, zijn het er wel enkele honderden geweest. Veel bezoekers zagen dat er op het molenterrein hard gewerkt wordt aan de molenkap. De kap wordt aan de voet van de molen gerestaureerd. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van authentieke onderdelen zoals de molenas uit 1849. Later zal de kap op de molenromp worden gehesen. Ook zijn vrijwilligers in de romp druk bezig met diverse aftimmerwerkzaamheden. Onder de indruk van het vakmanschap waarmee de molen door vrijwilligers en molenbouwer wordt herbouwd en gerestaureerd, beklommen bezoekers voor het eerst sinds 45 jaar weer de trappen binnenin de Keldonkse Molen."

Terug naar boven

Evenementen en activiteiten

- "Stichting Keldonks Belang organiseert door het jaar heen regelmatig activiteiten voor de jeugd, zoals jaarlijks in de laatste week van de zomervakantie de Kindervakantieweek voor de basisschoolkinderen. Om deze activiteiten te kunnen organiseren, hebben we geld nodig. En dat verkrijgen we door ook activiteiten te organiseren voor de ouders, zoals de kienavonden."

- Carnaval. - CV De Paplippels. - Videoreportage optocht 2017 door Omroep Brabant.

- De Dorpskermis (juni) is kleinschalig, maar omdat er van alles omheen wordt georganiseerd, komt toch het hele dorp erop af, wat goed is voor de onderlinge betrokkenheid.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- In 2017 is de nieuwe 'Hackerom brug' aangelegd over de Aa tussen de Achterdijk (Erp) en Hackerom (Keldonk). De brug vervangt de oude brug die in 2015 bezweken is. In de nieuwe brug is een faunapassage opgenomen zodat amfibieën, waaronder de kamsalamander en de heikikker, veilig kunnen oversteken. Deze passage maakt deel uit van een Ecologische VerbindingsZone (EVZ).

Terug naar boven

Beeld

- Fotoalbum van Keldonk.

- Oude foto's van Keldonk.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Keldonk.

- Nieuws: - Nieuws uit Keldonk op Facebook. - Nieuws uit het dorp op Twitter.

- Onderwijs: - Basisschool Antonius is een kleine, gezellige dorpsschool in de kern Keldonk, met gemiddeld 80 leerlingen die verdeeld zijn over 4 groepen. De school is de spil van het dorp. Kinderen kennen elkaar goed en komen elkaar ook buiten de school vaak tegen bij sportclubs, Scouting en activiteiten in de omgeving. Het ‘samen’ gevoel is op deze school dan ook groot. Ook de betrokkenheid van ouders is groot. Termen die bij deze school passen: vriendelijk, open, respectvol, betrokken, kindgericht en korte lijnen in de driehoek onderwijsteam, leerlingen en ouders.

- Sport: - Voetbalvereniging RKVV Keldonk.

- "Modelvliegclub De Sticks beschikt over een perfect onderhouden, kort gemaaid grasveld in Keldonk. Naast het veld staat ons clubhuis. Wil je ons een keer bezoeken dan ben je van harte welkom, de koffie staat klaar! Wil je er zeker van zijn dat er clubleden aanwezig zijn, neem dan even contact met ons op. Wil je langskomen op ons veld, dan kun je de route plannen door hier te klikken en het vertrekadres of -postcode in te voeren (linksboven in venster, bij "A") en op enter te drukken. Let op, ons veld ligt aan een zandpad dat niet op alle kaarten en routeplanners staat! Rij tot het eindpunt (Boerdonksedijk) volgens de routeplanner en sla daar het zandpad in. Let op het gele bord van onze vereniging dat aan de boerdonksedijk staat."

- Openbaar vervoer: - In 1979 zijn in Noord-Brabant vier buurtbuslijnen opgericht. Buurtbusvereniging Keldonk was één van die vier, en daarmee een trendsetter, want momenteel zijn er ca. 75 buurtbussen in Brabant. Ca. 18 vrijwilligers verzorgen met een 1-uur dienst het openbaar vervoer van Boerdonk naar Keldonk, Erp, Veghel Busstation en Veghel Watersteeg v.v. Ze zijn onderweg van maandag t/m vrijdag van 06:50 uur tot 18:40 uur.

Reactie toevoegen