Everse

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Everse

Terug naar boven

Status

- Everse is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Everse valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Everse heeft geen plaatsnaamborden, en ook geen gelijkluidende straatnaam - wat bij veel andere buurtschappen wél het geval is - zodat je ter plekke nergens aan kunt zien dat en wanneer je de buurtschap binnenkomt en weer verlaat.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1404 Eversche.

Naamsverklaring
Deze naam is tot heden onverklaard.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Everse ligt rond de wegen Eversestraat, Zijtaartseweg (het gedeelte van deze weg rond en ZW van het kruispunt met de Lieshoutsedijk), Lieshoutsedijk (het gedeelte van deze weg ZO van de weg Oude Koevering), Bikkelkampen (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de wegen Eversestraat en Lieshoutsedijk), Everse-Bergen, Everse Akkerpad, Achterstesteeg, Dreef, Everse-Dwarsstraat, Veghelseweg (het gedeelte van deze weg rond en ZW van de weg Wolvensteeg), Wolvensteeg, Fitselsteeg, Postdijk, Noordelijke Randweg (de N637), Kampenweg, Dwarssteeg, Langesteeg, Heikampenweg (met uitzondering van het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Veghelseweg), Heisteeg en Sterrebos. De buurtschap ligt direct NO van het dorp Sint-Oedenrode, aan weerszijden van de A50, ZZW van het dorp Eerde, ZW van de dorpen Zijtaart en Veghel, ZO van het dorp Schijndel, NNW van het dorp Breugel, N van het dorp Son en NW van het dorp Mariahout.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Everse 40 huizen met 285 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 145 huizen met ca. 365 inwoners.

Terug naar boven

Beeld

- Videoreportage over buurtschap Everse, in de serie 'Mooi in de Buurt', door Mooi Rooi.

Reactie toevoegen