Morschehoef

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Morschehoef

Terug naar boven

Status

- Morschehoef is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- De buurtschap Morschehoef valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Erp.

- De buurtschap Morschehoef heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Spelling
Zoals je in de alinea hieronder kunt zien, is de plaatsnaam op kaarten lange tijd als één woord gespeld geweest. Pas vanaf 1955 verschijnt de spelling in twee woorden en tot heden is dat op kaarten het geval. De straatnaam wordt echter als één woord gespeld. Als er geen plaatsnaamborden zijn, zoals ook hier het geval is, houden wij doorgaans de straatnaam-spelling aan - als er sprake is van een gelijknamige straatnaam, en als er verschillen zijn tussen de straatnaamspelling op de straatnaambordjes en de plaatsnaamspelling op de kaarten - als zijnde de kennelijke - want immers door de gemeente vastgestelde - officiële dan wel voorkeursspelling. Vandaar dat wij deze plaatsnaam op onze pagina in één woord spellen.

Oudere vermeldingen
1840 Morschoef, ca. 1900 Morschehoef, ca. 1930 Morshoeven, ca. 1955 Morsche Hoef, ca. 1965 Morse Hoef, ca. 1975 Morsche Hoef.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Morschehoef ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Schuurhoek, Goordreef (het gedeelte van deze weg rond het kruispunt met de weg Schuurhoek), Looieind (het korte gedeelte van deze weg rond de kruispunten met de wegen Schuurhoek en Morschehoef) en Oudveld (het gedeelte rond de driesprong van deze weg en NO en ZO daarvan). De buurtschap ligt direct N van het dorp Erp, O van het dorp Veghel, WNW van het dorp Boekel, Z van de stad Uden, ZW van het dorp Volkel en ZO van het dorp Mariaheide.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Morschehoef 16 huizen met 73 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 45 huizen met ca. 115 inwoners.

Reactie toevoegen