Schoor (Boskant)

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Schoor (Boskant)

Terug naar boven

Status

- Schoor is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- De buurtschap Schoor valt deels onder het dorp Boskant, deels onder het dorp Sint-Oedenrode en voor een klein deel onder het dorp Nijnsel. Het gedeelte van buurtschap Schoor dat onder het dorp Sint-Oedenrode valt, valt ook voor de postadressen onder dat dorp. Maar de delen van de buurtschap die onder de dorpen Boskant en Nijnsel vallen, liggen voor de postadressen beide ook 'in' Sint-Oedenrode, omdat deze dorpen in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam hebben gekregen in het postcodeboek.

- De buurtschap Schoor heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1312 kopie 1350 ten Scoere (identificatie onzeker), 1913 Het Schoor.

Naamsverklaring
Een schoor was een rijbruggetje over een smalle waterloop. Zie ook Schoor bij Nederweert. De oude vorm, in het leenregister van hertog Jan III, vermeldt unam partem in bonis ten Scoere jure rodensi, wat ook op een andere plaats kan slaan.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Schoor ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Landingsweg, Hoogstraat (het gedeelte van deze weg O van het kruispunt met de weg Schoor en W van en rond het kruispunt met de weg Sloef), Plaggensteeg, Rooise-Heide (het gedeelte van deze weg tussen de wegen Plaggensteeg en Sonse-Heideweg), Sonse-Heideweg, Schoorse Hoefstraat, Spreeuwelen, Broekdijk (het gedeelte van deze weg vanaf huisnummer 10, in O richting), Morgensop, Vogelenzang (het gedeelte van deze weg O van de bijna-driesprong Vogelenzang en Broekdijk) en Sloef. De buurtschap ligt ZO van de dorpen Boskant en Liempde, Z van het dorp Sint-Oedenrode, W en WZW van het dorp Nijnsel, NW van de dorpen Son en Breugel en NO van het dorp Best.

Terug naar boven

Statistische gegevens

De buurtschap Schoor omvat ca. 65 huizen met ca. 165 inwoners.

Terug naar boven

Links

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging De Driesprong. - Videoreportage over Buurtvereniging De Driesprong als onderdeel van de serie 'Mooi in de Buurt' van Mooi Rooi (2014). De buurtvereniging is zo genoemd omdat er veel driesprongen in de omgeving zijn.

Reactie toevoegen