Hazelberg

Plaats
Buurtschap
Bernheze Meierijstad
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Hazelberg

Terug naar boven

Status

- Hazelberg is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, en daarbinnen in de subregio As50, in deels gemeente Bernheze (t/m 1968 gemeente Dinther. In 1969 over naar gemeente Heeswijk-Dinther, in 1994 over naar gemeente Bernheze), deels gemeente Meierijstad (t/m 2016 gemeente Veghel).

- De buurtschap Hazelberg valt deels onder het dorp Dinther (voor de postadressen: onder Heeswijk-Dinther), deels onder het dorp Veghel (ook voor de postadressen).

- De buurtschap Hazelberg heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1205-1233 Haseleberg, 1794 Haselberg.

Naamsverklaring
Berg 'terreinverheffing, heuvel' begroeid met hazelstruik (Corylus avellana).(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Hazelberg ligt ZO van het dorp Dinther en ZW van Vorstenbosch, rond de gelijknamige weg (= Veghel) en de Hazelbergsestraat (= Dinther).

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft de buurtschap Hazelberg onder de gemeente Dinther 16 huizen met 93 inwoners. Onder de gemeente Veghel wordt de buurtschap in dat jaar niet apart vermeld. Tegenwoordig heeft de buurtschap ca. 25 huizen en enkele bedrijfsgebouwen, met ca. 60 inwoners.

Reactie toevoegen