Bolst

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Bolst

Terug naar boven

Status

- Bolst is een buurtschap in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. Erps gedeelte: t/m 1993 gemeente Erp, in 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad; deel onder het dorp Mariaheide: t/m 2016 gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- De buurtschap Bolst valt deels onder het dorp Mariaheide, deels onder het dorp Erp. Het gedeelte van de buurtschap dat onder Erp valt, valt ook voor de postadressen onder dat dorp, maar het gedeelte ervan dat onder Mariaheide valt, ligt, omdat dat dorp in 1978 geen eigen postcode en postale plaatsnaam heeft gekregen in het postcodeboek, net als Mariaheide zelf, voor de postadressen 'in' Veghel.

- De buurtschap Bolst ligt deels binnen de bebouwde kommen van de dorpen Erp en Mariaheide, maar heeft zelf geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bolst ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Melvert, Oudveld (het gedeelte W van rond de driesprong van deze weg), Voorbolst, Achterbolst, Anky van Grunsvenstraat, Burgemeester Verheijenstraat, Piet Bartenstraat, Dr. Henrarstraat, Horstakker, Groenstraat, Schansoord, Kerisakkerstraat (N zijde), Veghelsedijk (de N616), Bolstweg, Wilsvoortweg, Het Broek (het gedeelte van deze weg bij het kruispunt met de Goordonksedijk), Hoge Duinenweg, Het Melven (het gedeelte van deze weg bij de Hoge Duinenweg), Goordonksedijk (het gedeelte van deze weg ZW van het kruispunt met de weg Goordonk), Hoge Heide, Krekelshofstraat en Eikenwal (het gedeelte van deze weg Z en ZO van het kruispunt met de weg Ericastraat). De buurtschap ligt direct N en direct NW van het dorp Erp, direct O en direct Z van het dorp Mariaheide, O van het dorp Veghel, ZW van de stad Uden en het dorp Volkel en NW van het dorp Boekel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bolst 16 huizen met 79 inwoners. Tegenwoordig omvat de buurtschap ca. 300 huizen met ca. 750 inwoners.

Reactie toevoegen