Bolst

Plaats
Buurtschap
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

Bolst

Terug naar boven

Status

- Bolst is een buurtschap* in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 1993 gemeente Erp. In 1994 over naar gemeente Veghel, in 2017 over naar gemeente Meierijstad.
* En tegenwoordig ook wijk, zij het met een iets andere spelling, namelijk met het lidwoord De ervoor. Zie daarvoor het hoofdstuk Recente ontwikkelingen.

- De buurtschap Bolst valt, ook voor de postadressen, onder het dorp Erp.

- De buurtschap Bolst ligt deels binnen de bebouwde kom van het dorp Erp en heeft geen plaatsnaamborden, zodat je slechts aan de gelijknamige straatnaambordjes kunt zien dat je er bent aangekomen.

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1383 aen die Bolst.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Misschien een afleiding van bol in de betekenis 'ronde verheffing'.(1)

Terug naar boven

Ligging

De buurtschap Bolst ligt rond de gelijknamige weg en rond de wegen Voorbolst en Achterbolst, direct NNW van Erp, ZO van Mariaheide en O van Veghel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat buurtschap Bolst 16 huizen met 79 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- Sinds enkele jaren is, in het N van de dorpskern van Erp, O van de weg Voorbolst, Z van de weg Achterbolst, nieuwbouwwijk De Bolst in ontwikkeling. In totaal worden in fasen ca. 200 woningen gerealiseerd, met ca. 500 inwoners. De wijk omvat een variëteit aan woningen, van patiowoningen tot grote vrijstaande villa's, zelfbouw-, huur- en nieuwbouwwoningen. De woningen worden gebouwd in een traditionele, dorpse architectuurstijl die past in de omgeving. Dubbelop bijzonder is dat in deze wijk een van de wegen de Anky van Grunsvenstraat is. Bijzonder omdat slechts bij zeer hoge uitzondering straten naar nog levenden worden genoemd (buiten de leden van het Koninklijk Huis natuurlijk) én bijzonder omdat Anky van Grunsven - de meest succesvolle Olympische dressuuramazone ooit. Goed voor 9 medailles waaronder 3 gouden - in buurtschap Bolst is geboren en getogen, én er nog altijd woont.

Reactie toevoegen