Son

Plaats
Dorp
Son en Breugel
Noord-Brabant

son gemeentehuis 1959 [640x480].jpg

Son gemeentehuis 1959

Son gemeentehuis 1959

Son

Terug naar boven

Status

- Son is een dorp* in de provincie Noord-Brabant, gemeente Son en Breugel.

* De blauwe plaatsnaamborden (komborden) voor Son en buurdorp Breugel vermelden sinds een aantal jaren de naam 'Son en Breugel', wat vanouds alleen maar de gemeentenaam was en geen plaatsnaam. Sindsdien is dus kennelijk sprake van één gezamenlijke 'bebouwde kom'. En in 2011 heeft de gemeente besloten dat er sinds dat jaar ook voor de postadressen - in het postcodeboek en in de gemeentelijke systemen - alleen nog sprake is van de plaatsnaam 'Son en Breugel'. Kennelijk vindt de gemeente dat sindsdien ook gezamenlijk één woonplaats. Volgens ons zijn het echter nog wel degelijk aparte dorpen. Vandaar dat wij op onze site ook aparte pagina's aanhouden voor deze beide dorpen. Nadere toelichting hierover vind je op de pagina van Son en Breugel, kopje Status.

- Voor de postadressen valt het dorp Son onder de postale woonplaats Son en Breugel.

- Onder het dorp Son vallen de buurtschappen Bokt (deels), Driehoek, Houtens, Sonniuswijk, Vernhout (deels) en Wolfswinkel (grotendeels). In totaal zijn dit 6 buurtschappen.

Terug naar boven

Ligging

Son ligt direct N van Eindhoven.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Son 74 huizen met 391 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 4.200 huizen met ca. 10.500 inwoners.

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De Raad van State heeft groen licht gegeven voor de aanleg van de nieuwe wijk Sonniuspark (665 woningen), nu zij in januari 2010 de bezwaren tegen het bestemmingsplan Sonniuspark heeft afgewezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Son heeft 3 rijksmonumenten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- De opbrengst van popfestival Rocking to India (juli) komt ten goede aan voorzieningen vor kinderen in India.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Het beheer van de Sonse Bossen wordt meer en meer op natuurontwikkeling gericht. De oppervlakte natuurbos waar nog nauwelijks zal worden gekapt, wordt uitgebreid van 28 naar 75 hectare. Ook de heide bij het Oud Meer wordt met circa 7 hectare uitgebreid. Dat staat in het Uitwerkingsplan Oud Meer 2013-2024. De Sonse Bossen, beheerd door Staatsbosbeheer, beslaan circa 300 hectare waarvan nu nog ruim 200 hectare uit productiebos bestaat. (2012)

Terug naar boven

Links

- Sport: - Tennisvereniging HTC Son 2000.

Reactie toevoegen