Eerde

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant As50
Noord-Brabant

Eerde

Terug naar boven

Status

- Eerde is een dorp in provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant en daarbinnen in de subregio As50, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Veghel, vóór een grenscorrectie van 1-5-1966 viel het dorp ook nog voor kleine delen onder de toenmalige gemeenten Schijndel en Sint Oedenrode; in 2017 over naar gemeente Meierijstad.

- Het dorp Eerde heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Veghel.

- Onder het dorp Eerde vallen ook de buurtschappen Bus en Koevering (deels).

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Eerde grenst in het W en NW aan Schijndel, in het NW en N aan Wijbosch, in het O aan de A50 en Veghel en in het Z en ZW aan Sint-Oedenrode, en ligt verder ZZO van Dinther en Heeswijk.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat het dorp Eerde 26 huizen met 174 inwoners onder de gemeente Sint-Oedenrode en 53 huizen met 243 inwoners onder de gemeente Veghel. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 550 huizen met ca. 1.400 inwoners.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- De St. Anthoniusmolen of Eerdse Molen huisvest tevens het Geronimo Museum. De molen lag voor de grenscorrecties van 1966 op grondgebied van de gemeente Sint Oedenrode.

Terug naar boven

Evenementen

- Afdeling Zuid-Nederland van De Verzamelaar organiseert van september t/m juni iedere 4e zondag van de maand een verzamelbeurs in Eerde. Onderdeel van de beurs is ook dat maandelijks een verzamelaar zijn bijzondere verzameling tentoonstelt. De verzamelbeurs is altijd op zoek naar verzamelaars die hun verzameling een keer tijdens een beurs tentoon willen stellen. Je hoeft daarvoor geen lid te zijn van de Verzamelaar. Zij vinden het gewoon leuk als jij ook eens je verzameling tentoonstelt. Voor hen levert dat extra publiciteit op en voor jou zelf natuurlijk ook. En wie weet wat dat weer voor nieuwe verzamelcontacten oplevert.

- Carnaval. - Foto's carnavalsoptocht 2017 Eerde.

Terug naar boven

Links

- Algemeen: - Site van en over Eerde.

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Eerde.

- Onderwijs: - Basisschool Petrus en Paulus.

- Sport: - WEC is een voetbalvereniging voor dames en heren uit de dorpen Wijbosch en Eerde. WEC speelt haar wedstrijden in de clubkleuren rood-wit op Sportpark De Glorie in Wijbosch. WEC biedt voor elk wat wils. Of je nu wilt voetballen, prestatiegericht of recreatief, of als vrijwilliger je steentje bij wilt dragen. Door de gemoedelijke sfeer voelt iedereen zich meteen thuis.

Reactie toevoegen