Boskant

Plaats
Dorp
Meierijstad
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

boskant_plaatsnaambord.jpg

Boskant is het jongste dorp van de gemeente Meierijstad. Het dorp is namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Zie daarvoor het hoofdstuk Geschiedenis.

Boskant is het jongste dorp van de gemeente Meierijstad. Het dorp is namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Zie daarvoor het hoofdstuk Geschiedenis.

Boskant

Terug naar boven

Status

- Boskant is een dorp in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant, gemeente Meierijstad. T/m 2016 gemeente Sint-Oedenrode.

- Het dorp Boskant heeft in 1978 geen eigen postcode en plaatsnaam gekregen in het postcodeboek, voor de postadressen ligt het dorp daarom sindsdien 'in' Sint Oedenrode.

- Onder het dorp Boskant vallen ook de buurtschappen Bus, Hezelaar (deels, één pand), Kremselen, Schoor (deels) en Vernhout (grotendeels).

Terug naar boven

Naam

Oudere vermeldingen
1840 Boschkant.

Terug naar boven

Ligging

Het dorp Boskant ligt ZW van het dorp Sint-Oedenrode, en grenst in het ZW aan het dorp Best, in het NW aan het dorp Liempde, in het N aan het dorp Olland en in het O aan het dorp Nijnsel.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 heeft Boskant 56 huizen met 426 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 600 huizen met ca. 1.500 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Boskant is het jongste dorp van de gemeente Meierijstad. Het dorp is namelijk pas na de Tweede Wereldoorlog gebouwd. De eerste voorziening in deze nederzetting is de Franciscusschool. Later ontstaat rond de school het huidige dorp. Voorheen was het een buurtschap, waarin verschillende groepjes boerderijen liggen, zoals Kremselen, Vernhout, Nieuwenhuizen, Donderdonk en Espendonk. De boerderijen liggen, zeker in het licht van die tijd gezien, ver van het dorp Sint-Oedenrode. De kinderen moeten een heel eind lopen naar dat dorp om naar school te kunnen gaan. Zeker in de winter is dat niet altijd plezant.

De inwoners willen daarom graag een school voor hun kinderen. De pastoor van Sint-Oedenrode vindt dat maar onzin; de kinderen uit de buurtschap moeten maar in Sint-Oedenrode naar school. De gemeenteraad heeft er wél oren naar. Zij vindt het belangrijk dat kinderen goed onderwijs krijgen. In 1945 krijgt Boskant een eigen school. Het is een houten barak, afkomstig van het voormalige Duitse vliegveld in Schijndel. In 1952 wordt het een 'echte' stenen school.

In 1948 worden vlak bij de school de eerste 'rijtjeshuizen' gebouwd. Het zijn 14 woningwetwoningen in de Wilgenstraat. Die staan op dat moment dus nog 'zomaar midden tussen de weilanden'. Ze zijn gebouwd met geld van de overheid. In 1956 komt er ook een kerk bij; de Ritakerk. Vanaf dat moment is Boskant een 'echt dorp'. De kerk is vernoemd naar de heilige Rita van Cascia, van wie de toenmalige pastoor Teurlings een vurig vereerder is. Hij vernoemt er gelijk ook maar het voorliggende plein naar. (bron: Canon van Meierijstad)

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De dorpswinkel in Boskant heeft sinds augustus 2017 een nieuwe eigenaar. Boskanter Jolanda Vos heeft het complete pand aan de Meidoornstraat gekocht. Er was sprake van oppimpen of stoppen en dat laatste wil Vos voorkomen. "Het is heel erg belangrijk dat jong en ouder in het dorp vlak bij huis terecht kunnen voor hun dagelijkse boodschappen", zo stelt ze bij het bekend worden van de overname. Voor uitbater Jan Hellings is de overname een zorg minder (in 2013 is al eens een oproep gedaan dat de dorpelingen meer boodschappen zouden moeten doen in eigen dorp om de dorpswinkel levensvatbaar te houden). Hij zoekt een nieuwe baan. Zijn zoon en vrouw, evenals de vrijwilligers, blijven werkzaam in de winkel. Het concept is uitgebreid met een groter assortiment groenten, fruit, brood en vlees. Jolanda werkt zo veel mogelijk met producten uit de regio: het brood komt van een bakker uit Nijnsel, het vlees van een slager uit Sint-Oedenrode en ook de verse vis komt uit de buurt. De winkel heet sinds de overname De Winkel van Boskant.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boskant heeft 1 gemeentelijk monument, zijnde landgoed Den Hulst op Hulst nr. 10.

- De Ritakerk uit 1956 is in 2014 aan de eredienst onttrokken. De inwoners hebben vervolgens de doopkapel tot Ritakapel 'gedoopt', waardoor er toch een soort kerkje voor het dorp bewaard blijft.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Carnaval. - C.C. De Lèpkes.

- Kermis (weekend in oktober).

Terug naar boven

Natuur en recreatie

- Ommetje De Bunders (5,5 km) komt vanuit het dorp Boskant door de buurtschap Vernhout. Het ommetje loopt door een nat gebied met een lemige ondergrond. Je ziet vochtige, vruchtbare loofbossen. Vooral de voorjaarsflora is uitbundig, met slanke sleutelbloemen en bosanemonen. De slanke sleutelbloem is een heel specifieke soort voor deze regio.

- 20 boomkwekers uit Nationaal Landschap Het Groene Woud hebben in 2014 in Boskant een Streekbelevingscentrum gerealiseerd. Boomkweker Eric van den Hurk heeft hiervoor ruim 2000 m2 binnenruimte plus 1,5 hectare van zijn terrein beschikbaar gesteld. Buiten is een een showtuin aangelegd met onder meer grassen, bodembedekkers, vormbomen, haagplanten, heide en fruitbomen. De samenwerkende kwekers uit de regio tonen er hun producten. Het gaat om zo'n 10.000 soorten, variërend van vaste planten tot laanbomen.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Boskant door Kees Wittenbols uit Breda.

Terug naar boven

Links

- Belangenvereniging: - Dorpsraad Boskant.

- Buurtvereniging: - Buurtvereniging Beukenbuurt.

- Onderwijs en kinderopvang: - Basisschool Franciscus. - Kinderdagverblijf, peuteropvang en BSO.

- Jeugd: - Jeugdsoos Pluugske.

- Sport: - v.v. Boskant (voetbal). - Tennisvereniging.

Reactie toevoegen