Best

Plaats
Dorp en gemeente
Best
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

NB gemeente Best in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

Gemeente Best in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Gemeente Best in ca. 1870, kaart J. Kuijper

Best

Terug naar boven

Status

- Best is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- Onder het dorp Best vallen ook het vroegere 'fabrieksdorp' en dorp Batadorp (voor de postadressen) en de buurtschappen Aarle en De Vleut.

- Wapen van de gemeente Best.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Best.

Terug naar boven

Naam

In het Brabants
Bèèst.

Oudere vermeldingen
1307 (B)est, 1335 villa de Best.

Naamsverklaring
Etymologie onbekend. Mogelijk gaat deze eenstammige naam terug tot in de prehistorische tijd. Een poging tot verklaring: misschien uit basti* of bastiþi*, collectiefvorm bij bast 'schors, boomschil, uit bast gemaakt touw'. Zeker is dat we niet mogen uitgaan van bes 'bessenstruik' of bies 'plant van vochtige heidegrond en moerassen (Scirpus)'. Onder Oostelbeers ligt een ouder landgoed Baest (1e kwart 13e eeuw Bast, 1267 nemus de Baest), maar de relatie tussen de namen is onzeker. Men opperde de mogelijkheid dat het dorp Best vanuit deze locatie is gesticht.(1)

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Best grenst in het Z aan Eindhoven, in het Z en W aan Oirschot, in het N aan Liempde, in het NO aan Boskant en in het O aan Son, en ligt W van Breugel, ZW van Sint-Oedenrode, ZO van Boxtel en N van Veldhoven. Centraal door de gemeente loopt de A2, van N naar ZO; in het uiterste ZO van de gemeente ligt het grootste deel van Knooppunt Ekkersweijer (A2/A50), net Z van de gemeente ligt het Knooppunt Batadorp (A2/A58) en langs de Z grens lopen de A50, de gecombineerde A2/A50 en de A58. Het dorp Best ligt centraal tot Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Best 300 huizen met 1.903 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp (dat ook wel Verrenbest of Verre Best wordt genoemd. De dorpskom wordt dan ook Kerkeneind genoemd) 160/1.082 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Naastenbest (Naaste Best) 70/478 en Aarle 70/343. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 11.500 huizen met ca. 28.700 inwoners; dit is, naast de aantallen voor het gelijknamige dorp, inclusief die voor het dorp Batadorp, met ca. 320 huizen en ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Best, kun je terecht bij de volgende instantie en sites:

- Erfgoedvereniging Dye van Best zet zich in voor het behoud van het culturele erfgoed in de gemeente, en stelt zich ten doel de belangstelling voor en de kennis van de lokale geschiedenis en cultuur te vergroten en te verspreiden. Zij doet dit door het aanbieden van lezingen over de geschiedenis en gebeurtenissen die vooral te maken hebben met deze gemeente, het organiseren van tentoonstellingen, het aanbieden van lespakketten aan scholen, het organiseren van de Open Monumentendagen, het houden van tentoonstellingen, rondleidingen en via de website en Facebook zichtbaar maken van de beschikbare informatie over de gemeente.

- De website Geschiedenis van Best geeft je de mogelijkheid om informatie over de geschiedenis van deze gemeente op te zoeken, overzichtelijk ingedeeld in de rubrieken Bedrijven, Beroepen, Cafés en hotels, Gebeurtenissen, Gebouwen, Gedenktekens en kunstwerken, Personen, Plaatsen en gebieden, Straten, Verenigingen en Tijdlijn.

- Nieuws m.b.t. de geschiedenis van de gemeente Best op Facebook.

- Verhalen over de geschiedenis van Best op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschappen Aarle en de Vleut zijn in 2012 benoemd tot beschermd gemeentelijk dorpsgezicht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Best heeft 25 rijksmonumenten.

- Best heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- De Antonius van Paduakerk komt in 1950 gereed, in de dan in opbouw zijnde nieuwe wijk Wilhelminadorp. De kerk beoogde eigenlijk te verrijzen in het fabrieksdorp Batadorp aan de Z kant van het kanaal, maar de bouwpastoor had voorkeur om de kerk in de nieuwe wijk Wilhelminadorp te realiseren.

- Molen De Volharding.

- In Best blijkt de oudste nog in functie zijnde boerderij van West-Europa te staan. Bouwhistorisch onderzoek in 2012 heeft uitgewezen dat de boerderij uit 1263 dateert.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Best.

- Ga met Museum Bevrijdende Vleugels in Best terug naar de tijd van de bevrijding: ronkende motoren van gevechtsvliegtuigen, heldhaftige piloten en Amerikaanse parachutisten. Bevrijdende Vleugels vertelt het heftige verhaal van o.a. de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum ligt in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens Operatie Market Garden, die de bevrijding van Zuid-Nederland inluidde. In de verschillende hallen worden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding uitvoerig belicht. Bevrijdende Vleugels heeft een bijzondere collectie inclusief tanks, vliegtuigen, diorama's, foto's en wapentuig dat daadwerkelijk tijdens Operatie Market Garden is gebruikt.

- Beleef het spelen van toen weer op een nieuwe eigentijdse manier bij Speelgoedmuseum Spelebos. Verspreid over het museum vind je verschillende spellen die je zelf kunt uitproberen. Kinderen kunnen buiten heerlijk schommelen in de bostuin. Speelgoedmuseum Spelebos is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 17:00 uur. Tijdens schoolvakanties zijn ze dagelijks geopend. Van begin november t/m eind maart is het museum gesloten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Lakedance is naar eigen zeggen de beste Summer Beach Party in het zuiden des lands, 2x per jaar (mei en augustus) op Aquabest.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Om de heide en de vennen in het natuurgebied bij het Langven bij Best te laten herstellen, zijn in 2013 bomen in het gebied gekapt. De bomen onttrokken veel vocht en zorgden er voor dat een deel van de regen in het gebied direct verdampte. Daarnaast leed de kwaliteit van het water in de vennen onder de bladinval. De omvorming van bos naar heide bij het Langven wordt in fasen uitgevoerd. Daar wordt voor gekozen om dieren en planten te laten 'meebewegen' met de veranderingen in waterstand, licht en ruimte.

- Educatieboerderij Walnoot & Wilg van Frances en Kees Scheepens organiseert o.a. samen met Het Brabants Landschap safari-excursies door Het Groene Woud. Tijdens de safari (met elektrische golfkarretjes!) kunnen de deelnemers het Groene Woud rund - dat ze ook op de boerderij houden - in de vrije natuur bekijken. Een innovatie van Kees Scheepens is vermeldenswaard: hij heeft een systeem bedacht waarbij hij de intelligentie van varkens benut om de uitstoot van ammoniak terug te dringen. Het ei van Columbus: Scheepens laat zijn varkens op verschillende plekken in de stal plassen en poepen. Dat heeft hij ze aangeleerd door ze telkens te belonen met citroenbonbonnetjes. Doordat de plas en de poep niet bij elkaar komen, wordt ammoniakvorming vermeden en zijn er dus ook geen dure roostervloeren, putten, systemen van mestscheiding en luchtwassers nodig. Scheepens hoopt op een Europese subsidie om het systeem te kunnen gaan automatiseren. (bron: Provincie Noord-Brabant, 5-3-2013. In die maand was Walnoot & Wilg 'Groen bedrijf van de maand', waarmee de provincie maandelijks een bedrijf in het zonnetje zet dat de zorg voor natuur en landschap combineert met economische initiatieven)

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Best. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Lokale links: - Linkspagina Best.

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging De Heikant is opgericht in 1947 en is daarmee de oudste buurtvereniging van Best.

- Zorg: - Zorgboerderij De Hagelaar.

Reactie toevoegen