Best

Plaats
Dorp en gemeente
Best
Zuidoost-Brabant Kempen
Noord-Brabant

best pensionaat nazareth [640x480].jpg

Best Pensionaat Nazareth

Best Pensionaat Nazareth

NB gemeente Best in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Best in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Best in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Best

Terug naar boven

Status

- Best is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Zuidoost-Brabant, en daarbinnen in de streek Kempen.

- Onder het dorp Best vallen ook het vroegere 'fabrieksdorp' en dorp Batadorp (voor de postadressen) en de buurtschappen Aarle en De Vleut.

- Wapen van de gemeente Best.

- Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Best.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Best grenst in het Z aan Eindhoven, in het Z en W aan Oirschot, in het N aan Liempde, in het NO aan Boskant en in het O aan Son, en ligt W van Breugel, ZW van Sint-Oedenrode, ZO van Boxtel en N van Veldhoven. Centraal door de gemeente loopt de A2, van N naar ZO; in het uiterste ZO van de gemeente ligt het grootste deel van Knooppunt Ekkersweijer (A2/A50), net Z van de gemeente ligt het Knooppunt Batadorp (A2/A58) en langs de Z grens lopen de A50, de gecombineerde A2/A50 en de A58. Het dorp Best ligt centraal tot Z in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Best 300 huizen met 1.903 inwoners, verdeeld in het dorp Best of Verrenbest (Verre Best) (de dorpskom wordt dan ook Kerkeneind genoemd) 160/1.082 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Naastenbest (Naaste Best) 70/478 en Aarle 70/343. Tegenwoordig heeft de gemeente Best ca. 11.500 huizen met ca. 28.700 inwoners; dit is, naast de aantallen voor het gelijknamige dorp, inclusief die voor het dorp Batadorp, met ca. 320 huizen en ca. 800 inwoners.

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Best, kun je terecht bij:

- Heemkundekring Dye van Best.

- Verhalen over de geschiedenis van Best op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

Terug naar boven

Recente ontwikkelingen

- De buurtschappen Aarle en de Vleut zijn in 2012 benoemd tot beschermd gemeentelijk dorpsgezicht.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Best heeft 25 rijksmonumenten.

- Best heeft 11 gemeentelijke monumenten.

- Geschiedenis van de Antonius van Paduakerk, die in 1950 gereed komt, in de dan in opbouw zijnde nieuwe wijk Wilhelminadorp. De kerk beoogde eigenlijk te verrijzen in het fabrieksdorp Batadorp aan de Z kant van het kanaal, maar de bouwpastoor had voorkeur om de kerk in de nieuwe wijk Wilhelminadorp te realiseren.

- Molen De Volharding.

- In Best blijkt de oudste nog in functie zijnde boerderij van West-Europa te staan. Bouwhistorisch onderzoek in 2012 heeft uitgewezen dat de boerderij uit 1263 dateert.

- Mariakapellen.

- Gevelstenen in Best.

- Museum Bevrijdende Vleugels geeft een overzicht van de Tweede Wereldoorlog met aandacht voor voorgeschiedenis, bezetting, onderdrukking en bevrijding.

- Beleef het spelen van toen weer op een nieuwe eigentijdse manier bij Speelgoedmuseum Spelebos. Verspreid over het museum vind je verschillende spellen die je zelf kunt uitproberen. Kinderen kunnen buiten heerlijk schommelen in de bostuin. Speelgoedmuseum Spelebos is van dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 uur tot 17:00 uur. Tijdens schoolvakanties zijn ze dagelijks geopend. Van begin november t/m eind maart is het museum gesloten.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Lakedance is naar eigen zeggen de beste Summer Beach Party in het zuiden des lands, 2x per jaar (mei en augustus) op Aquabest.

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Om de heide en de vennen in het natuurgebied bij het Langven bij Best te laten herstellen, zijn in 2013 bomen in het gebied gekapt. De bomen onttrokken veel vocht en zorgden er voor dat een deel van de regen in het gebied direct verdampte. Daarnaast leed de kwaliteit van het water in de vennen onder de bladinval. De omvorming van bos naar heide bij het Langven wordt in fasen uitgevoerd. Daar wordt voor gekozen om dieren en planten te laten 'meebewegen' met de veranderingen in waterstand, licht en ruimte.

- Educatieboerderij Walnoot en Wilg.

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Best.

- Lokale links: - Linkspagina Best.

- Buurtverenigingen: - Buurtvereniging De Heikant is opgericht in 1947 en is daarmee de oudste buurtvereniging van Best.

- Zorg: - Zorgboerderij De Hagelaar.

Reactie toevoegen