Boxtel

Plaats
Dorp en gemeente
Boxtel
Noordoost-Brabant
Noord-Brabant

boxtel burchtkapel 1964 [640x480].jpg

Boxtel burchtkapel 1964

Boxtel burchtkapel 1964

NB gemeente Boxtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper [1024x768].gif

gemeente Boxtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

gemeente Boxtel in ca. 1870 kaart J. Kuijper

Boxtel

Terug naar boven

Status

- Boxtel is een dorp en gemeente in de provincie Noord-Brabant, in de regio Noordoost-Brabant.

- De gemeente Boxtel is in 1996 vergroot met de gemeente Liempde.

- Wapen van de gemeente Boxtel.

- De gemeente Boxtel omvat naast de gelijknamige hoofdplaats verder nog de dorpen Lennisheuvel en Liempde, en de buurtschappen De Roond, Hal (deels), Heult, Hezelaar (grotendeels), Kasteren, Kinderbos, Kleinder Liempde, Langenberg (grotendeels), Luissel, Nergena (grotendeels), Selissen, Tongeren en Vrilkhoven. Dat zijn 3 dorpen en 13 buurtschappen. Verder ligt een deel van het grote landgoed met boerenhoeven (niet de buurtschap) Belvert in de gemeente Boxtel.

De meeste van deze buurtschappen hebben in 2009 fraaie informatiepanelen gekregen met de plaatsnaam groot erboven, zodat je sindsdien sowieso weet dat je in dat plaatsje bent aanbeland (wat voorheen nergens aan te zien was, behoudens een evt. straatnaambordje wat vaak gelijk is aan de buurtschapsnaam) en tevens kunt lezen wat er nu zo bijzonder is aan de buurtschap in kwestie. Een goed voorbeeld voor andere gemeenten! Hoe mooi dit eruit ziet, kun je bekijken op de pagina Foto's van de plaatsnaamborden in de gemeente Boxtel.

- Onder het dorp Boxtel vallen ook de buurtschappen De Roond, Hal (deels), Heult, Kleinder Liempde, Langenberg (grotendeels), Luissel, Nergena (grotendeels), Selissen en Tongeren. Bij elkaar 9 buurtschappen. Voor de postadressen valt ook het dorp Lennisheuvel onder het dorp Boxtel.

Terug naar boven

Ligging

De gemeente Boxtel grenst in het W aan Oisterwijk en Haaren, in het N aan Esch en Vught, in het NO aan Sint-Michielsgestel en Gemonde, in het O aan Schijndel, Olland en Sint-Oedenrode, in het ZO aan Boskant, in het Z aan Best, Oirschot en Spoordonk en in het ZW aan Moergestel. De A2 loopt O door de gemeente, van N naar ZO. De gelijknamige hoofdplaats ligt centraal tot N in de gemeente.

Terug naar boven

Statistische gegevens

In 1840 omvat de gemeente Boxtel 715 huizen met 4.222 inwoners, verdeeld in het gelijknamige dorp 260/1.425 (= huizen/inwoners) en de buurtschappen Munzel (Munsel) 90/499, Gemonde (het ZW deel ervan) 60/372, Kleiner Liempde (Klein Liempde) 50/269, Lennisheuvel 65/385, Tongeren 35/270, Roond en Luijssel (De Roond en Luijssel of Liessel) 38/242, Breukelen 80/480, Selissen 21/163 en Hal (Hal en Hever) 16/117. Tegenwoordig heeft de gemeente ca. 12.100 huizen met ca. 30.500 inwoners; het gelijknamige dorp heeft ca. 10.200 huizen met ca. 25.500 inwoners (dit is inclusief de aantallen voor het dorp Lennisheuvel, met ca. 500 huizen en ca. 1.200 inwoners).

Terug naar boven

Geschiedenis

Als je je nader wilt verdiepen in de geschiedenis van Boxtel, kun je terecht bij de volgende instanties, sites en literatuur:

- Heemkundekring Boxtel.

- Verhalen over de geschiedenis van Boxtel op de site van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC).

- Na enkele jaren onderzoek te hebben verricht, heeft Jean Coenen in 2004 het boek 'Baanderheren, boeren & burgers. Een overzicht van de geschiedenis van Boxtel, Liempde en Gemonde' gepubliceerd, waarin dankzij zijn onderzoeken veel nieuwe gegevens over de geschiedenis van deze kernen boven water zijn gekomen, die deels een nieuw licht werpen op de geschiedenis ten opzichte van voorheen, en tevens een aantal misverstanden oplossen. Via de link is het boek deels ook online te lezen.

Terug naar boven

Bezienswaardigheden

- Boxtel heeft 36 rijksmonumenten.

- Boxtel heeft 133 gemeentelijke monumenten.

- Sint Willibrorduskapel.

- Gevelstenen in Boxtel.

- Oertijdmuseum De Groene Poort.

- Museum Vekemans heeft Europa's grootste collectie op was- en strijkgebied. Daarnaast een collectie mutsen en poffers.

- Beschrijving orgel Heilig Hartkerk. - Beschrijving orgel Sint-Petrusbasiliek. - Beschrijving orgel Protestantse Kerk.

Terug naar boven

Jaarlijkse evenementen

- Oktoberfest (weekend eind oktober).

Terug naar boven

Landschap, natuur en recreatie

- Natuurmonumenten-boswachter Frans Kapteijns is in september 2016 met pensioen gegaan. Hij blijft wel actief als vrijwilliger. Als afscheidscadeau heeft men geld ingezameld voor een uitkijktoren in natuurgebied Kampina, waar hij vaak te vinden is. Deze is naar Kapteijns de TourdeFrans genoemd.

Terug naar boven

Beeld

- Fotoreportage van Boxtel door Kees Wittenbols uit Breda. Zie onderaan de pagina ook deel 2, 3 en 4.

Terug naar boven

Literatuur

- Nieuwe en/of tweedehands boeken over Boxtel (online te bestellen).

Terug naar boven

Links

- Gemeente: - Officiële site van de gemeente Boxtel. - Nieuws van de gemeente op Facebook. - Nieuws van de gemeente op Twitter.

- Media / nieuws: - Omroep Dommelland is de lokale omroep voor de kernen van de gemeente Boxtel.

- Veiligheid: - Politie Boxtel / Vught / Haaren.

Reactie toevoegen